Budiť deti na polnoc alebo nie?

pt, 31. decembra 2019 o 04:07

Patríte k tým, pre ktorých má silvestrovská polnoc veľký význam a chcete sa deliť s deťmi o blahoželania, prípitok či ohňostroje? Pre malých je ale väčšinou problém vydržať do polnoci. Oplatí sa ich budiť alebo je lepšie, keď sa premôžu a počkajú na polnoc bez spánku?

Vydržať do príchodu Nového roka je pre mnohé deti veľká výzva, nič sa však nestane, ak si rodina kvôli nim urobí polnoc aj o trochu skôr.

Foto: shutterstock.com

Z hľadiska biorytmu je pre deti úplne najlepšie príchod Nového roka ignorovať, uložiť ich do postele tak, ako sú zvyknuté v ktorýkoľvek iný deň. Ak sú však už nastavené na polnočné oslavy, tešia sa na prípitok či ohňostroje, je pre ne lepšie, ak dočkajú polnoc bez spánku než keď ich máte z neho nasilu uprostred noci vytrhnúť.

„Zobudenie dieťaťa o polnoci neodporúčam. Naruší spánkový rytmus, vytrhne organizmus z odpočinkového režimu, pre malé dieťa je to veľký a zbytočný zásah,“ vraví pediatrička s dlhoročnou praxou MUDr. Mária Poprocká.

Dieťa po takomto prebudení môže byť naďalej ospalé, mrzuté, plačlivé, po oslavách môže mať tiež problémy znova zaspať. Takáto noc sa potom prejaví na dieťati aj v ďalší deň.

Ak chce dieťa silou-mocou počkať do prvej hodiny Nového roka, je podľa pediatričky lepšie, ak nejde spať vôbec. Prípadne ak si pospí napríklad popoludní alebo podvečer a zo spánku sa ale samé zobudí.

Na otázku, od koľkých rokov je pre deti vhodné zostať do polnoci hore, jednoznačnú odpoveď nemá. „Závisí to od samotného dieťaťa, rodiny, jeho spánkových zvyklostí i celkového nastavenia organizmu. Každé dieťa je iné.“

Urobte si vlastnú polnoc

Ak chcete dopriať malým deťom radosť z osláv príchodu Nového roka, pokojne si ich prispôsobte deťom. Urobte si vlastnú polnoc v ktorúkoľvek hodinu, ktorá deťom vyhovuje. Nie je to síce celkom ono, deťom však aj tak ide viac o prípitok alebo prskavky, majú vlastné vnímanie času. Prípadne im môžete zjednodušene vysvetliť, že aj o ôsmej večer majú v inej časti zemegule ľudia už Nový rok, tak že oslavujete s nimi. A navyše, pravých silvestrovských osláv si ešte užijú dosť, keď podrastú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >