Spí vaše dieťa dosť? 5 prekvapujúcich dôvodov, prečo by malo večer skoro do postele

Gabriela Bachárová, 24. októbra 2018 o 14:17

Namiesto odporúčaných ôsmich spí mnoho dospelých kvôli návalu povinností o hodinu či dokonce dve menej. Výsledkom je únava a podráždenosť. A čo deti? Dbajte na to, aby sa poriadne vyspali. Spánok je pre ne rovnako dôležitý ako výživa alebo psychická vyrovnanosť.

Nech sa dobre vyspí!

Foto: Shutterstock.com

1. Keď spia, tak rastú

Rastový hormón v organizme pôsobí počas noci, hlavne prvé dve hodiny po zaspaní. Snažte sa preto, aby šlo dieťa večer do postele včas, staršie deti by nemali ponocovať, keď ich ráno čakajú povinnosti. Vedci si všimli zaujímavej súvislosti. Deti viac rastú v letných mesiacoch. Leto je obdobím, kedy môžu vyspávať, ako dlho chcú, pretože ich nikto nebudí ráno do škôlky alebo školy. A tak môže rastový hormón nerušene pracovať.

2. Posilňuje sa imunita

Niet pochybností o tom, že spánok lieči. Keď spíme, utlmuje sa činnosť viacerých orgánov, organizmus nemusí tráviť potravu a to je pravý čas, aby imunita mohla pracovať naplno. Je vedecky dokázané, že nedostatok spánku obranyschopnosť poškodzuje. Keď teda dieťa ochorie, šup s ním do postele. Je tu obdobie chrípky a iných ochorení dýchacích ciest, dostatok spánku je dobrou prevenciou.

3. Je to aj prevencia nadváhy

Počas spánku sa z tukových buniek uvoľňuje menej známy hormón leptín, ktorý reguluje pocit sýtosti. Ak spí dieťa málo, produkuje jeho telo i menej hormónu. To vedie k tomu, že pociťuje väčší hlad, skonzumuje toho viac a vyberá si hlavne sladké, ktoré je spojené s rizikom vzniku nadváhy.

4. Cukrovka a málo spánku spolu asi súvisia

Už niekoľko vedeckých štúdií naznačilo súvislosť medzi nedostatočným spánkom a rozvojom cukrovky druhého typu, ktorá je stále častejšia aj u detí. Ľudia, ktorí málo spia, majú v krvi vyššiu hladinu cukru v dôsledku toho, že ich telo produkuje menej hormónu inzulínu. To časom môže viesť vedie k poruche metabolizmu cukru a vzniku choroby.

5. Aj mozog sa potrebuje vyspať

Keď sa dieťa večer stresuje, že sa dobre nenaučilo básničku do školy, môžete ho upokojiť, že ráno ju bude určite vedieť perfektne. Počas spánku sa naučené ukladá do pamäte. Ďalej sa regenerujú mozgové centrá zodpovedné za učenie, koncentráciu, správne rozhodovanie či psychickú vyrovnanosť. Tak dobrú noc!

Koľko by toho mali naspať?
novorodenci: 15 – 18 hodín denne
štvormesačné až ročné deti: 14 – 16
ročné až trojročné: 11 – 14
troj- až päťročné: 10 – 13
šesť- až dvanásťročné: 9 – 12





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >