Aspoň cez fotografiu uvidia rodičia svoje deti, ktoré museli po pôrode zostať v nemocnici

TASR, 5. apríla 2020 o 04:05

Jednotky vysokošpecializovanej starostlivosti a jednotky resuscitačnej starostlivosti o novorodencov spustili iniciatívu, ktorá pomôže rodičom zabezpečiť pravidelnejší kontakt s ich bábätkami. Rodičia dostanú prostredníctvom zdravotníkov fotografiu a správu o dieťati.

Aspoň cez fotografie.

Foto: shutterstock.com

Prítomnosť rodičov pri bábätku v inkubátore je na týchto oddeleniach podľa Kaiserovej spojená aj za bežných okolností s vysokými hygienickými opatreniami, aby sa predišlo infekciám novorodencov. "Vzájomný kontakt je pre dieťa, ako aj rodiča veľmi významná chvíľa, keď sa mama aj otec svojmu bojovníkovi prihovárajú, stimulujú ho, či už dotykom, vzájomnou blízkosťou alebo kontaktom koža na kožu. Z dôvodu šíriacej sa epidémie a riziku nákazy pre predčasne narodené deti, ale i ošetrujúci personál neonatologických oddelení, ktorého je aj tu nedostatok, bol dočasne obmedzený priamy kontakt rodičov s deťmi," uviedla prezidentka občianskeho združenia (OZ) Malíček Ľubica Kaiserová s tým, že od začatia tejto iniciatívy prejavilo o informácie s fotografiou svojho bábätka už viac ako 40 rodičov.

Podľa primárky Neonatologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine Kataríny Maťašovej vzišiel podnet od sestričky z jej nemocnice, tá mala na oddelení hospitalizované dieťatko z rodiny a rodičom posielala na ich žiadosť videá a fotografie. "Tak sa zrodila myšlienka pomôcť aj ostatným rodičom, ktorí nemôžu byť v týchto dňoch so svojím dieťatkom," uviedla Maťašová. Dodala, že je veľmi rada, že touto myšlienkou inšpirovali aj iné pracoviská.

OZ Malíček, ktoré iniciatívu podporuje, podľa Kaiserovej pomáha rodičom predčasne narodených detí aj v týchto náročných dňoch. "Veríme, že táto mimoriadna situácia nepotrvá dlho a rodičom bude znovu umožnený plnohodnotný kontakt so svojim dieťatkom," povedala Kaiserová. Dodala, že v súčasnosti sú do iniciatívy zapojené okrem Neonatologickej kliniky v Martine aj ďalšie tri kliniky Novorodenecká klinika M. Rusnáka v Bratislave, Neonatologická klinika v Banskej Bystrici a oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice v Prešove.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >