O predčasne narodené deti sa stará 300 sestier, bolo by dobré viac zapájať rodičov

TASR, pt, 14. augusta 2019 o 11:17

Asi 300 zdravotných sestier na Slovensku sa stará o predčasne narodené deti. Tých sa rodí každoročne čoraz viac, pričom často trpia vážnymi zdravotnými problémami a v nemocniciach trávia dlhé týždne až mesiace.

Predčasne narodené dieťa potrebuje špeciálnu starostlivosť a najmä blízkosť matky..

Foto: shutterstock.com

Za posledných 15 rokov stúpol počet predčasne narodených detí asi o tretinu. Neonantologické sestry majú zajtra svoj sviatok, v rámci ktorého občianske združenie Malíček, venujúce sa predčasne narodeným deťom a ich rodinám, ocení vybrané z nich.

Ako uviedla zakladateľka Malíčka, staničná sestra Ľubica Kaiserová, o prácu v perinatologických centrách s predčasne narodenými deťmi nie je veľký záujem. Mladé vzdelané sestry radšej siahnu po voľných miestach na pracoviskách, s ktorými mali možnosť zoznámiť sa už počas štúdia, alebo v nemocniciach ani nezostávajú. Lákadlom podľa nej nie je ani platové hodnotenie, pričom požiadavky na prácu sestier s rozvojom odboru rastú.

Starostlivosť o predčasne narodené deti je náročná – fyzicky aj psychicky. O to viac, že v našich nemocniciach nie sú vytvorené podmienky pre to, čo bábätká potrebujú najviac – kontakt s matkou.

Len tretina predčasniatok na Slovensku má možnosť mať počas prvých kritických týždňov pri sebe matku. Nemocnice na to nemajú priestory a matky musia za deťmi dochádzať, niekedy aj desiatky kilometrov. Žiaľ, kliniky však často namiesto do úpravy priestorov investujú radšej do techniky – inkubátorov, postieľok, monitorov dychu, odsávačiek mlieka či kamier, prostredníctvom ktorých môžu rodičia svoje dieťa vidieť aspoň na diaľku.

Pritom práve matkina blízkosť, kontakt koža na kožu a materské mlieko sú faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú stav a prospievanie bábätiek. Potvrdzujú to viaceré zahraničné štúdie. Dokonca napríklad v Litve, kde bojovali s nedostatkom zdravotných sestier (odišli do Škandinávie za lepšími podmienkami), zapojili do starostlivosti o bábätká samotných rodičov.

Podľa prednostky M. Rusnáka Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava docentky Dariny Chovancovej sa to osvedčilo. Pomáhalo to bábätkám, keďže mali pri sebe matku, ktorú najviac potrebujú, pomáhalo to matkám – boli pri svojich deťoch, získavali istotu vo svojich rodičovských kompetenciách, a pomohlo to aj samotnej nemocnici a personálu.

Rodičia u nás majú síce prístup k svojmu predčasne narodenému dieťaťu, pôrodnice umožňujú klokankovanie, žiaľ, nie dostatočne a len v časovo obmedzených intervaloch. Bábätká teda trávia väčšinu času samé v inkubátoroch.

„Aj uznávaný neurovedec a pediater Dr. Nils Bergman dokázal, že inkubátor je pre dieťa veľmi nevhodné prostredie,“ pripomenula v tejto súvislosti v článku pre portál Babyweb laktačná poradkyňa Jana Michálková. Najlepším inkubátorom je podľa vedcov matka, vytvorenie vhodných podmienok na to, aby mohli byť matky so svojimi deťmi spolu a neobmedzene dlho, však Jana Michálková označila za „beh na dlhú trať“. Napriek tomu však odporúča matkám, aby sa dožadovali byť so svojím bábätkom čo najviac.

Na Slovensku je šesť perinatologických centier. Občianske združenie Malíček 15. augusta ocení sestry krištáľovými anjelikmi, ktoré im ako poďakovanie osobne odovzdajú rodiny predčasne narodených detí.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarTerezkaterka 14. augusta 2019 o 23:16

    Taká jednoduchá otázka. Kde sú odborníci a milovníci tohto systému? Prečo je to tak, keď máme teraz taký dobrý život oproti životu pred tridsiatimi rokmi? Rád by som počul úprimnú odpoveď. Ja mám na to odpoveď svoju. Dnes je život síce moderný, máme autá, počítače a mobily, ale je veľmi nezdravý. Samý stres, ľudia nevedia, či neprídu zajtra o prácu. Čo keď ochoriem? Zdravotníctvo mizerné. Za lieky treba platiť. Niektorých dôležitých je nedostatok. Veľkorysá vláda dovolí, že si ich môžu ísť pacienti kúpiť do okolitých štátov. Potraviny a nápoje samá chémia. Do detských injekčných sér sa dáva hliník, ale hliníkové riady a príbory zakázali, že sú škodlivé. Atď, atď.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarTerezkaterka 14. augusta 2019 o 23:20

    @Terezkaterka (14.8.2019 23:16)

    SUNAR stál 5 Kčs. Dnes stojí najlacnejší cca 11 EUR (330 Kčs). Iste je to 66 krát lepšia kvalita.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >