Predčasne sa narodí každé jedenáste dieťa, ich počet vzrástol až o tretinu

SITA, 11. novembra 2019 o 04:10

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55-tisíc detí, pričom každé jedenáste príde na svet predčasne. Upozorňuje na to občianske združenie Malíček s tým, že za posledných 15 rokov u nás počet narodených medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva vzrástol o takmer tretinu.

Predsedníčka Občianskeho združenia Malíček Ľubica Kaiserová.

Foto: OZ Malíček

S cieľom zvýšiť povedomie o tejto problematike sa združenie aj tento rok zapojí do celosvetovej osvety pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý si pripomíname 17. novembra. Usporiada rôzne podporné podujatia vrátane nasvietenia najväčších slovenských dominánt purpurovou farbou. Združenie chce tak vyjadriť podporu a spolupatričnosť rodinám s predčasne narodenými deťmi, povedala predsedníčka Malíčka Ľubica Kaiserová.

Združenie prízvukuje, že predčasne narodené deti častokrát vážia menej ako kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u nich vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov.

„Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu,“ uviedla Kaiserová. „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Naším poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou,“ priblížila. Podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku združenie poskytuje už osem rokov.

Organizácia zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

Naprieč celou republikou sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí pripravujú viaceré podporné podujatia. Napríklad v Prešove bude 15. novembra Slávnostný koncert, v Košiciach sa 16. novembra uskutoční Stretnutie rodín predčasne narodených a rizikových detí.

V termíne 16. až 18. novembra sa rozžiaria purpurovou farbou, ktorá je symbolom predčasne narodených detí, v Bratislave Nová budova Slovenského národného divadla, v Košiciach Dóm sv. Alžbety a súsošie Immaculata, v Prešove Mestská radnica a Vodárenská veža, v Banskej Bystrici Hodinová veža, v Martine Divadelné námestie, v Nových Zámkoch Mestský úrad a Kino Mier, v Nitre Chrenovský most a Divadlo A. Bagara, v Trnave Mestská radnica, v Bardejove Mestská radnica či v Holíči Zámok.

Súčasťou podujatí bude aj ôsmy ročník odovzdávania cien Purpurové srdce, ktorý sa uskutoční 22. novembra v Primaciálnom paláci v Bratislave. Malíček v tento benefičný večer oceňuje osobnosti, ktoré sa svojou činnosťou a pôsobením pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí – či už na akademickej, nemocničnej, alebo domácej pôde.

„Purpurové srdcia sú silné ako všetky nedonosené deti, nie však natoľko silné, aby vydržali tvrdý úder. Život a smrť ide ruka v ruke a my môžeme ďakovať medicíne, pokroku a predovšetkým starostlivosti zdravotného personálu za to, že aj extrémne nezrelé deti sú dnes medzi nami – veselé a plné života,“ podotkla Kaiserová.

Svetový deň predčasne narodených detí založili európske rodičovské organizácie a rodičia predčasne narodených detí, ktorí sa rozhodli informovať o problematike predčasných pôrodov. Od roku 2011 má miesto aj v slovenskom kalendári.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 14. novembra 2019 o 19:16

    Bohuzial, vyznamnym rizikovym faktorom predcasneho porodu je umele oplodnenie. Telo matky asi vedelo, preco sa tehotenstvu branilo..
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >