Ako sa nepošmyknúť na zľadovatenom chodníku? Voľné ruky a malé kroky

gb, 19. decembra 2021 o 04:49

Zimné úrazy sa nevyhýbajú žiadnej vekovej kategórii. Najčastejšími sú pády na zľadovatených cestách či chodníkoch. Zdravotné komplikácie však môžu nastať aj v dôsledku nevhodného oblečenia, pretože hrozí podchladenie.

Chodníky predstavujú v zime hrozbu.

Foto: Tatiana Michalková, Pravda

Pády sú bežnými zimnými zraneniami, najmä na zľadovatených chodníkoch. Zranenia môžu byť menej závažné ako modriny, odreniny, ale aj závažnejšie - poranenia hlavy či mozgu, otrasy mozgu, vyvrtnutie členkov, natiahnutie svalov a zlomeniny kostí. Niektoré stavy je nutné riešiť až operačným zákrokmi s hospitalizáciou. Pozor treba dať i na chôdzu pod strechami, odkiaľ by mohli na človeka padnúť sneh či ľad.

„Zatiaľ čo niektoré zimné pády majú za následok len drobné zranenia, ako sú hematómy alebo opuchy, často k nám prichádzajú aj pacienti, ktorí v zime utrpia vážnejšie zranenia pri páde alebo pošmyknutí, najčastejšie sú to zlomeniny a vyvrtnutia v oblasti zápästia, členka a chrbtice. Najlepším spôsobom, ako bojovať proti zraneniam, je v prvom rade predchádzať tomu, aby k nim vôbec došlo. Základom je vhodné mať protišmykovú obuv, voľné ruky, pre stabilitu vykonávať menšie, kratšie kroky a používať zábradlia, ak sú k dispozícii,“ hovorí primár oddelenia úrazovej chirurgie Nemocnice AGEL Levice Adrián Horváth v tlačovej správe. Nebezpečenstvo úrazu je však aj v interiéroch, napríklad pri zavesovaní sviatočných dekorácií a umiestňovaní sviatočného osvetlenia či doma alebo v exteriéri.

Pozor na podchladenie

Ľudské telo si automaticky udržiava svoju telesnú teplotu, čo je u dospelého človeka 36,8 °C, plus mínus 0,4 °C. Pri vystavení chladnejšiemu prostrediu sa však telesná teplota výrazne zníži. K hypotermii dochádza, keď telesná teplota klesne pod 35 stupňov. Objavujú sa varovné príznaky ako triaška, no ako podchladenie postupuje, triaška sa znižuje. Ak sa nelieči, srdce nakoniec prestane biť. Preto okrem úrazov je potrebné dbať aj na správne oblečenie, zahrievanie organizmu a nepodceňovanie rizika chladu.

Zimné mesiace sú ideálnym obdobím pre outdoorové športy. Veľmi obľúbené sú korčuľovanie, lyžovanie alebo snowboarding a u detí kĺzanie a sánkovanie či bobovanie. Zatiaľ čo riziko zranenia prichádza s akoukoľvek športovou aktivitou, zimné športy môžu byť obzvlášť nebezpečné. Dokonca aj beh po chodníku je riskantný, ak nie je vyčistený alebo nasolený.

Pri zimných športoch je dôležité vždy sa čo najskôr zahriať, pozornosť venujte noseniu vhodného ochranného odevu a pred začatím skontrolujte vybavenie a celkové podmienky. Úrazovosť a následná návšteva traumatologickej ambulancie alebo oddelenia počas nepriaznivého počasia sa zvyšuje. Do Nemocnice AGEL Levice prichádza každú zimu o dvadsať percent viac pacientov s úrazmi spôsobenými nepriaznivým počasím.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >