Ako poznať, že moje dieťa málo pije? Napovie aj prekvapujúca skúška na koži

Gabriela Bachárová, 15. apríla 2023 o 05:20

Dehydratácia nemusí byť len dôsledkom infekčnej choroby či dlhého pobytu na slnku. Môže postihovať aj deti, o ktorých si myslíme, že pijú dostatočne. Ako poznať, že dieťa trpí nedostatkom tekutín?

Čistá voda je najlepšia.

Foto: Shutterstock.com

Naše telo tvorí voda až zo 70 percent. Potrebuje ju každá bunka. Platí pritom, že vodu strácame nielen potením či močením, ale aj dýchaním, slzami či stolicou. V prípade detí niekedy ťažko ustrážiť, aby pili dostatočne. Je dôležité vedieť rozpoznať známky dehydratácie a vedieť aj to, ako ju riešiť. Nie vždy stačí napiť sa.

Najľahšia forma dehydratácie sa prejavuje smädom a nepokojom, iné vonkajšie prejavy nebadať. Sliznice ústnej dutiny sú primerane vlhké, sliny i slzy prítomné, kožná riasa v poriadku, čo znamená, že sa hneď vracia do normy (pri ťažkej forme dehydratácie riasa stojí). Močenie či oči tiež neukazujú, že dieťa má problém. Riešením ľahkej dehydratácie je samozrejme príjem tekutín, a to radšej zvoľna a v menších dávkach ako veľa a naraz. Pamätajte si však, že nie je dobré nechať dôjsť situáciu až k pocitom smädu.

Ďalším stupňom je mierna dehydratácia. „Suché ústa, suchý jazyk, málo slín, neprítomnosť sĺz pri plači, podráždenosť alebo únava (dieťa je príliš pokojné, ukladá si hlavičku), malé množstvo moču, absencia vylučovania moču 3 - 6 hodín u dojčiat, 6 - 8 hodín u detí nad tri roky a mierne vpadnutá veľká fontanela u dojčiat,” vymenúva príznaky miernej dehydratácie detská lekárka Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami. Ako upozorňuje, už v tomto štádiu je dobré navštíviť lekára, pretože bude zrejme treba zvážiť infúznu liečbu. Platí pritom, že čím je dieťa menšie, tým väčšie následky mu hrozia.

Ťažká dehydratácia

Okamžitú lekársku pomoc dieťa vyžaduje, ak javí známky ťažkej dehydratácie. Podľa pediatričky Moniky Antošovej sa prejavuje takto: „Veľmi suché ústa a sliznice ústnej dutiny, suchý jazyk, absencia slín, suchá poddajná koža najmä na bruchu, vnútorných stenách stehien a ramien (ľahko urobíte kožnú riasu, koža ako keby bola voľná), ochabnutosť, prepadnuté oči, jasne vpadnutá veľká fontanela u dojčiat, dezorientácia, plytké a zrýchlené dýchanie, zrýchlený pulz a absencia vylučovania moču viac ako 6 - 8 hodín u detí do troch rokov a 8 - 10 hodín u starších detí.” Dieťa má ďalej výrazné kruhy pod očami a chladné končatiny. Je apatické, neprejavuje záujem o okolie.

Doma zvládnuteľnú ľahkú dehydratáciu riešte častým podávaním malého množstva tekutín, u malých detí každých 10 až 15 minút ponúkajte jednu dve čajové lyžičky, u väčších detí jednu polievkovú lyžicu. Nepodávajte len vodu, ale i čaj, minerálky či rehydratačný roztok.

Tipy na užitočné články
O tom, koľko by dieťa malo denne vypiť tekutín podľa veku a hmotnosti, si môžete prečítať v tomto našom článku. Ako doň dostať tekutiny hravou formou, sa zasa dozviete na tomto mieste. Najčastejšou príčinou dehydratácie sú infekčné ochorenia tráviaceho traktu, ktoré sa prejavujú hnačkou. Ako sa s ňou vyrovnať, čítajte tu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >