Pije vaše dieťa málo? Čo tak skúsiť zopár trikov

Gabriela Bachárová, 5. novembra 2018 o 15:44

Ako len doňho dostať tekutiny? Touto otázkou sa trápi veľa rodičov. Deti si neuvedomujú dôležitosť pitného režimu, smäd veľmi necítia, a tak niekedy za deň vypijú sotva dva poháriky vody či čaju.

Spoločne pitie a ešte aj so slamkou, to je riešenie!

Foto: Shutterstock.com

Skúsiť sladké nápoje je obvykle ten najrýchlejší spôsob, ako u dieťaťa zvýšiť príjem tekutín. Ak nechcete ísť touto cestou, možno vás inšpirujú rady mamičiek, ktoré s pitím u detí problém nemajú.

Slamka to zachráni

„Nám pomohla úplne jednoduchá vec. Dnes osemročná dcérka vždy pila pomerne málo. Neustále som jej prízvukovala, že musí v priebehu dňa často piť, ale nemalo to veľký efekt a ja som nebola schopná vkuse kontrolovať, koľko toho do seba dostala. Pred pár rokmi na jednej oslave dostali nápoje so slamkou. Že ma to nenapadlo skôr. Pitie sa skrátka musí stať hrou. Dnes je schopná vypiť za hodinu aj štyri deci, a to neviem, či už nie je naopak priveľa. Pravidelný nákup slamiek sa stal rituálom,“ smeje sa Lucia.

A čo hrnček, je pekný?

„My nepodceňujeme to, z čoho dieťa pije. Vždy sme si dávali mimoriadne záležať, aby mala Anetka krásnu fľašku na pitie a tie úplne najkrajšie hrnčeky. Striedali sme ich viac. Začali sme u krtka, pokračovali Annou a Elsou a dnes už to začínajú byť prvé populárne speváčky. Dokonca to zašlo tak ďaleko, že sme sa spolu vybrali do fotoslužby a nechali si na hrnček preniesť fotografie, ktoré sama urobila. Tak sa na ňom objavili náš pes aj Anetkin plyšový medvedík. Bola z toho nadšená a pila veľmi ochotne,“ pochvaľuje si Ema, mama desaťročného dievčatka.

Aby pitie nebola nuda

„Ten istý ovocný čaj a neochutená voda sú predsa len trochu monotónne. Snažila som sa neustále obmieňať, čo Martin a Lukáš pijú. Robila som rôzne domáce limonády, ktoré som ale nesladila. Dávala som do nich lesné plody, jahody, zázvor, populárna bola aj klasická citronáda. Striedať príchute čajov, občas do nich trochu medu. Skrátka aby sa z pitia nestala nuda,“ popisuje Katarína, mama šesťročných dvojčat.

Pi a sleduj hodiny!

„Nám sa zasa osvedčilo, keď som synovi ukázala, koľko toho musí vypiť za nejaký čas. Tento pohárik vody za hodinu. Keď ešte nepoznal hodiny, ukazovali sme mu, že sa má orientovať podľa veľkej ručičky. Neskôr to už mal pod palcom sám. Bonusom bolo, že sa naučil veľmi skoro poznávať hodiny. Ešte ho motivovalo, keď sme pili v rovnakej chvíli, veď je známe, že deti chcú všetko napodobňovať,“ je spokojná Petra, mama sedemročného chlapca.


ANKETA:

Ako motivujete deti k pitiu?

14,3%



75,0%



7,1%



3,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >