Hnačka môže ohroziť život dieťaťa. Čo pri nej piť a jesť

Gabriela Bachárová, 18. mája 2021 o 04:20

Hnačka je nebezpečná hlavne pre deti do jedného roka. Ak sa dostatočne nerieši, dieťaťu môžu zlyhať obličky a krvný obeh.

Na hnačku veľký pozor.

Foto: Shutterstock.com

Hnačka spôsobuje dehydratáciu – nedostatok tekutín v krvnom riečisku, čo vedie ku kŕčom, šokovému stavu a až k fatálnym následkom v podobe zlyhania obličiek a krvného obehu. Nebezpečenstvu sú vystavené hlavne malé deti, pretože tie ešte nedokážu nahradiť straty dostatočným príjmom tekutín.

V prípade hnačky má stolica kašovitú až vodovú konzistenciu, môže sa objaviť i prímes krvi či hlienu. Príčiny hnačky? Veľmi častou býva nezávažná diétna chyba. Priebeh býva v tom prípade ľahký, hnačka trvá len pár hodín, len málokedy spôsobuje dehydratáciu, dieťa má chuť do jedla. K ďalším príčinám rozvoja hnačky patria vírusové infekcie (napríklad rotavírus či norovírus). Príznakmi sú horúčka, bolesť bruška, vracanie, nechutenstvo. Ak ide o bakteriálnu infekciu (napríklad E. coli, Salmonella enteritis, Campylobacter jejuni), symptómy sú horúčka, nechutenstvo, objemné vodnaté zelené stolice, v prípade kampylobakterovej infekcie v stolici možno objaviť krv.

Bakteriálna i vírusová infekcia sa liečia dostatočným príjmom tekutín, podávaním probiotík a liečiv proti hnačke určených pre deti a tiež samozrejme pokojovým režimom. Infekcie spôsobené baktériami sa vo väčšine prípadov neriešia antibiotikami, pretože tie by mohli predĺžiť obdobie rekonvalescencie a dokonca viesť k zhoršeniu stavu.

Doplniť tekutiny

„Treba nahradiť nielen bazálnu potrebu tekutín, ale aj stratu tekutín stolicou, vracaním a potením. Bazálna potreba je množstvo tekutín, ktoré dieťa potrebuje na správne fungovanie organizmu, bez zvýšených strát,“ uvádza pediatrička Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami, ktorú sme využili pri písaní tohto článku. Napríklad bazálna potreba tekutín u dojčiat je cca 150 mililitrov na kilogram za deň (na konci článku nájdete podrobnejší prehľad podľa veku).

Lekárka ako vhodné tekutiny odporúča neperlivé minerálky, nesladený čierny čaj, WHO roztok alebo roztok Kulíšek. „Podávajte ich vlažné, často, v malých množstvách,“ radí s tým, že ak dieťa tekutina prijímať odmieta a jeho telesná hmotnosť sa zníži o desať percent, je už nutná infúzna liečba v nemocnici. Na zbavenie sa hnačky lekárka neodporúča bežnú vodu a coca-colu. Naopak, dobrú službu môžu ešte urobiť feniklový alebo kamilkový čaj, do ktorého dáte trošku soli a jednu až dve čajové lyžičky hroznového cukru.

Diéta podľa veku

Podstatnú rolu v liečbe hrá diéta, ktorá sa líši podľa veku dieťaťa. Pri dojčených deťoch pokračujte v dojčení. Nedojčeným podajte čistý ryžový odvar počas prvých 12 až 24 hodín. „Ak sa stolica upraví, postupne pridávajte mlieko. Začnite pomerom štvrtina mlieka a tri štvrtiny odvaru. Postupne zvyšujte dávku mlieka a znižujte dávku ryžového odvaru,“ odporúča Monika Antošová. Medzi dávkami ponúkajte ďalšie, vyššie uvedené tekutiny.

U detí od šiestich mesiacov do jedného roka tiež platí, že počas prvých 12 až 24 hodín nie je vhodné podávať mlieko, len ryžový či mrkvový odvar. „Neskôr pridávajte rozmixované či roztlačené banány, postrúhané jablko bez šťavy, zemiakovú a ryžovú kašu, zeleninovú polievku bez tuku, rozmixovanú ryžu s hydinovým mäsom či staršie pečivo,“ uvádza lekárka.

U detí starších jeden rok sa prvý deň odporúčajú len tekutiny. „Postupne podľa tolerancie podávajte suchšie slané biele pečivo, varenú ryžu, krehké ryžové chlebíky, varené zemiaky, varenú mrkvu, najemno nastrúhané jablká bez šťavy, banány, neskôr vývar z bieleho mäsa (kuracie, morčacie) a cestoviny,“ píše pediatrička. Z mliečnych výrobkov najskôr ponúknite probiotický jogurt, to v prípade, ak je už stolica aspoň kašovitá. Dieťa nenúťte, aby jedlo, ale nie je vhodné nechať ho celkom bez stravy: „Kým sa stolica neupraví, nepodávajte mlieko a mliečne výrobky, tuky, strukoviny, cereálie ani celozrnné pečivo.“

Kedy k lekárovi

1. Ak dieťa prestáva močiť alebo už vôbec nemočí.
2. Ak má suché sliznice, pery a jazyk.
3. Ak nemá sliny a pri plači slzy.
4. Ak má zrýchlený pulz, studené a vlhké končatiny.
5. Ak má vpadnuté oči, vpadnutú fontanelu, znížené svalové napätie (je ako handrová bábika).
6. Ak je dieťa nadmerne unavené, slabé a upadá do letargie.

Ako znížiť riziko hnačky
Dôležité je časté umývanie rúk. Čisté udržiavajte povrchy v kúpeľni a kuchyni. Mäso je potrebné rozmraziť rýchlo, aby sa v ňom nemnožili baktérie. Spracujte ho hneď po rozmrazení. Samozrejmosťou je dokonale umyť ovocie a zeleninu. Dieťa by nemalo piť z vodných zdrojov, ktoré nie sú označené ako pitná voda (fontána, potok, prameň). Lekárka Monika Antošová tiež odporúča neumývať misky, z ktorých jedia domáce zvieratá, v kuchynskom dreze.


Orientačná potreba tekutín podľa veku dieťaťa
(uvádza sa v mililitroch na kilogram za deň)
2. deň - 70 až 90
3. deň - 80 až 100
4. deň - 100 až 120
5. až 9. deň - 100 až 130
10. deň až 7. mesiac - 150 až 160
8. až 12. mesiac - 100 - 140
2. rok - 80 až 100
3. až 5. rok - 80 až 100
6. až 10. rok - 60 až 80
11. až 14. rok - 50 až 70





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >