Nájdete na fotke dieťa ukryté pod hladinou? Plavky týchto farieb radšej deťom nekupujte, možno im tak zachránite život

Gabriela Bachárová, 17. augusta 2021 o 04:30

Leto ešte nekončí a deti si naplno užívajú vodných radovánok. Možno práve zvažujete, že im kúpite nové plavky. Kým doteraz ste v obchode dbali najmä na to, aby dobre vyzerali a sedeli, po tomto článku zrejme zmeníte názor.

Červené plavky sú z hľadiska bezpečnosti vo vode vyhovujúce.

Foto: Shutterstock.com

K utopeniu môže prísť veľmi rýchlo. Nemožno spoliehať na to, že topiaci sa na seba upozorní krikom alebo mávajúcimi rukami, a tak si privolá záchranu. Naopak, väčšina tragédií vo vode prebehne úplne potichu. Ústa topiaceho sa sú striedavo pod hladinou a nad ňou a v takej situácii nie je schopný volať o pomoc.

Nemôže ani mávať rukami, pretože inštinktívne sa snaží rozpažiť a rukami tlačiť proti hladine. Ak záchrana neprichádza, vysilený končí pod vodou. Vtedy je veľmi dôležité topiace sa dieťa (alebo kohokoľvek) čo najrýchlejšie nájsť a vytiahnuť. Pomôcť môže vhodne zvolená farba plaviek.

Austrálska facebooková stránka CPR kids, ktorá rodičom prináša dôležité informácie o prevencii a liečbe chorôb a úrazov, zverejnila fotografiu vodnej hladiny a sledujúcim položila otázku, či niečo vidia pod vodnou hladinou. Pozorne sa na fotografiu pozrite a skúste nájsť dieťa ukryté pod vodou! Podarilo sa vám to? Hlasujte v ankete pod článkom.

Kde je dieťa?

Foto: CPR kids


A teraz sa pozrite na nasledujúcu fotografiu. Dieťa sa nachádza na mieste, ktoré označuje červený kruh, vo vode ho ale prakticky nevidieť. Ste prekvapení, že ste ho nezbadali? Vysvetlenie je jednoduché: dieťa má na seba plavky svetlomodrej farby, ktoré dokonale splývajú s vodnou hladinou.

Dieťa sa nachádza na vyznačenom mieste. Prakticky ho nevidieť.

Foto: CPR kids


Deťom v záujme ich bezpečnosti pri vode preto radšej kupujte plavky s pestrými vzormi a žiarivými farbami, vhodné sú napríklad neónovo ružová, oranžová, žltá či zelená farba. V ľavej časti nasledujúcej fotografie nájdete vhodné farby a vpravo nevhodné. To sú najmä bledomodré a bledozelené farby, ale aj svetlejšie odtiene tyrkysovomodrej a tyrkysovejzelenej farby.

Vľavo vhodné farby plaviek a vpravo nevhodné farby.

Foto: CPR kids


Ako poznať topiaceho sa človeka a aké sú zásady bezpečnosti pri vode, to si môžete prečítať v tomto článku. Ak by ste sa chceli dozvedieť, ako topiaceho sa dostať na breh a ako mu poskytnúť prvú pomoc, prečítajte si tento náš článok.


ANKETA:

Našli ste na fotografii dieťa pod vodou?

31,4%



8,2%



60,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >