Pri Senci sa v bazéne utopil trojročný chlapček. Aké sú zásady bezpečného kúpania?

pt, gb, 12. júla 2022 o 04:36

Obrovská tragédia. Trojročný chlapček sa v pondelok dopoludnia utopil v domácom bazéne v okrese Senec. Chlapčeka našli vo vode bez známok života, bližšie okolnosti polícia vzhľadom na citlivosť prípadu prezrádzať nechce. Niekedy stačí naozaj pár sekúnd nepozornosti a dôjde k najhoršiemu, riziko však možno zmierniť dodržaním istých zásad.

Hlava pod vodou, zadržaný dych a vydýchnutie do vody, to sú základné kroky, bez ktorých sa dieťa správne plávať nenaučí.

Foto: shutterstock.com

Nestrácajte deti z dohľadu

Nie nadarmo sú na kúpaliskách pri bazénoch plavčíci. Keď máte bazén doma, musí plavčíka robiť niekto z dospelých. A to bez ohľadu na to, ako dobre vie vaše dieťa plávať. Nikdy neviete, čo sa stane, či sa dieťa nenapije vody, či nedostane kŕč, neudrie sa alebo čokoľvek iné. Človek sa topí potichu, zväčša nevládze volať o pomoc a o pár sekúnd môže byť neskoro. Buďte ostražití!

Naučte ich zásady bezpečného pohybu vo vode

Aj pri učení sa plávať krok číslo jeden je, aby dieťa vedelo vydychovať do vody, nebálo sa ponoriť si do nej tvár a ľahnúť si na chrbát. To platí aj pre bezpečný pohyb vo vode. Voda nesmie byť nepriateľ. Už kurzy bezpečného pohybu vo vode pre najmenších učia bábätká prevrátiť sa na chrbát, aby nevdýchli vodu a aby sa tak predišlo utopeniu. Samozrejme, nedá sa spoliehať len na to, dôležité je byť nablízku a rýchlo zasiahnuť.

Pripravte deti na kúpanie

Príprava by mala zahŕňať osprchovanie pred vstupom do bazénu, postupný vstup do vody, aby sa predišlo (najmä v horúčavách) teplotnému šoku. Pre neplavcov sú dôležité kúpacie pomôcky. Neslúžia na to, aby sa dieťa naučilo plávať, ale práve na posilnenie bezpečnosti, ak naňho nemôžete stále dozerať, napríklad preto, že v bazéne je viac detí.

Nespoliehajte sa slepo na pomôcky

Áno, pozor! Ani kúpacie pomôcky ako plávacie koleso či rukávniky vám nedávajú istotu, že sa dieťaťu nič nestane. Z plávacieho kolesa sa možno ľahko vyšmyknúť, ak nebodaj fúka vietor, koleso odveje a dieťa je bezbranné. Rukávniky zas bránia voľnému pohybu rúk, navyše – oboje môže ľahko prasknúť. Pozor aj na nafukovačky, najmä na otvorených vodných plochách, ak sa do nich oprie vietor, môže dieťa odplaviť naozaj ďaleko od brehu. Bezpečnejšou voľbou sú takzvané plavecké pásy, ktoré sa dieťaťu pripínajú okolo pása, prípadne kvalitné plavecké vesty (tu má ale človek tiež obmedzené možnosti pohybu, no zas spoľahlivo ho udržia na hladine). Trh ponúka aj detské plavky s plavákmi, ktoré fungujú na rovnakom princípe ako plavecké vesty.

Rozpoznajte, keď sa niekto topí

Topiaci sa človek spravidla nie je schopný volať o pomoc – ústa sa ponárajú pod vodu a na chvíľu z nej vynárajú. Nemôže ani mávať rukami, pretože sa nimi snaží za každú cenu udržať na hladine. Že sa niekto topí, možno rozpoznať na základe toho, že je hlava nízko vo vode a ústa sú otvorené na úrovni vodnej hladiny. Oči sú zatvorené, prípadne sklenené, bez výrazu, neschopné zaostriť. Človek lapá po dychu, dýcha rýchlo. Snaží sa otočiť na chrbát a plávať, ale bez úspechu.

Osvojte si zásady prvej pomoci

Tie sú nasledovné: Okamžite začnite s oživovaním, priemerný človek vydrží bez kyslíka len dve až tri minúty. Činnosť srdca obnovíte stláčaním hrudníka v jeho strede rýchlosťou viac ako 100-krát za minútu, a to jednou alebo dvomi dlaňami. U detí do hĺbky tretiny hrudníka, u dospelých do hĺbky štyri až päť centimetrov. Stláčanie hrudníka a dýchanie striedajte v pomere 30:2, kým nezačne dýchať (počas vdychu mu stlačte nosové otvory). Zavolajte záchranku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >