Ako nestretnúť medveďa a čo robiť, keď ho predsa len uvidíte

Gabriela Bachárová, 17. mája 2022 o 05:00

„Chystáme sa s rodinou v lete do Roháčov, ale čítali sme o napadnutí človeka medveďom v pohorí Poľana. Teraz máme obavu, či na dovolenku vôbec vyraziť,“ komentár tohto znenia sa objavil na známej slovenskej facebookovej stránke venujúcej sa turistike. Napísala ho česká záujemkyňa o pobyt v slovenských horách, ktorá sa bojí najmä o svoje dieťa, a určite nie je po minulotýždňovom útoku šelmy jediná.

Medveď je plaché zviera, no dokáže aj zaútočiť.

Foto: Andrej Barát

Nešťastie sa stalo minulú stredu po šiestej večer v hustom lesnom poraste na Poľane, ktorá je známa vysokým výskytom medveďov. Obaja turisti utrpeli zranenia, u jedného z nich boli však natoľko vážne, že si vyžiadali jeho letecký transport do nemocnice. Napadnutým nepomohlo ani použitie spreja proti medveďom, ktoré sa inzeruje ako účinná zbraň, ako zahnať šelmu. Útok medveďa zneistil viacerých turistov. Je vôbec bezpečné ísť na dovolenku do slovenských hôr?

Dovolenky sa určite vzdávať nemusíte, a to ani s deťmi, je však dobré vedieť, ako sa stretnutiu s našou najväčšou šelmou vyhnúť a čo robiť, ak už k tomu príde. Polícia Banskobystrického kraja priniesla na svojom facebookovom profile rady odborníka, ktoré môžete s úspechom použiť. Jaroslav Slašťan, vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odporúča tieto účinné preventívne kroky:

1. Navštevujte les len počas dňa, nikdy nie skoro ráno alebo večer.
2. Vyhýbajte sa húštinám alebo mladinám, kde môže medveď odpočívať.
3. Choďte v skupinách a po frekventovaných turistických chodníkoch.
4. Vydávajte akustické prejavy, aby medveď o vás vedel a nedošlo k jeho prekvapeniu.
5. Nechoďte do lesa v zlých poveternostných podmienkach, v hmle, alebo v daždi, kedy zvukové vplyvy (spôsobené počasím) či opačný vietor môžu spôsobiť, že vás medveď v lese nezaregistruje.
6. Ak máte so sebou psa, majte ho uviazaného na vôdzke, aby nedošlo k vydráždeniu medveďa.

Nie vždy však prevencia pomôže a ku stretu s medveďom aj tak príde. Čo robiť v takom prípade? Rady Jaroslava Slašťana sú nasledujúce:
Prihovorte sa mu, aby o vás vedel a pozorujte jeho reakcie.
Neutekajte.
Neotáčajte sa.
Nepozerajte sa šelme do očí.
Pomaly vycúvajte a vzdiaľte sa.

Čo robiť, ak už medveď zaútočí?

„Určite si nelíhajte na brucho, ako sa to niekedy odporúča, pretože máte nechránené nohy. Skôr sa skrčte, ruky a nohy po seba. Rukami si chráňte krk, ak ste bez batoha. Ak máte na chrbte batoh, ten sa vám zošuchne na krk a ochráni ho. Cieľom je chrániť čo najväčšiu plochu svojho tela pred dohryzením a doškriabaním,“ radil Pavol Balko, strážca národného parku Muránska Planina v tomto našom rozhovore, ako sa správať pri stretnutí s medveďom.

Ako prízvukoval, medveď má strašnú silu a ak by chcel, dokázal by človeka zabiť jednou ranou: „Útok mu slúži skôr na odstrašenie, aby ste sa mu pratali z cesty a dostal vás zo svojho teritória. Zo svojho pohľadu vás len trochu pohryzká, prefacká a pohádže si vás. Samozrejme, nechcem to bagatelizovať, rany od medveďa vyzerajú naozaj strašne. Má ostré pazúry, to by sa človek až čudoval, ako veľmi. Veľké a silné zuby, silný stisk.“ Odporúča preto zachovať si pred medveďom rešpekt, hoci dnes niektorí ľudia medveďov aktívne v prírode vyhľadávajú, aby si ich mohli napríklad vyfotografovať.

Medveď celkom určite nemá záujem útočiť na ľudí, je to plaché zviera a snaží sa s človekom neprísť do styku. Ak zaútočí, robí to preto, lebo sa cíti ohrozený (napríklad samica s mladými, medveď, ktorého vyrušíte a on vás nestihol zaregistrovať vopred). Dobrou správou však je, že strety s medveďom sú výnimočné a pri dodržaní bezpečnostných opatrení by k útoku na človeka prísť nemalo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >