Tip na výlet: Spoznajte rázovitú Hriňovú, prales na Poľane a zažite dobrodružstvo pri vodopáde Bystré

Gabriela Bachárová, 6. augusta 2020 o 04:19

Ak hľadáte miesto, kde sa nebudete s ostatnými nervózne tlačiť na turistickom chodníku ako v Tatrách, ale túžite po božskom pokoji v hlbokých lesoch, vydajte sa do samého srdca Slovenska. Na Poľanu a do Podpoľania, čarovného kraja, ktorý sa pod ňou rozprestiera.

Hriňová a jej lazy.

Foto: Tomáš Belko, Oblastná organizácia cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie

Na dnešnom výlete sa vyštveráte na vyhasnutú sopku Poľana, nazriete do jej krátera a vyfotografujete si nádherné výhľady. Sopečná činnosť vytvorila i vodopád Bystré, kde si pre zmenu užijete trochu adrenalínu.

Ak práve nepatríte k zdatným turistom, môžete sa autom vyviezť z Hriňovej po slušnej rozbitej asfaltke k hotelu Poľana vo výške 1 250 metrov. Hotel už nefunguje, ale otvorený je aspoň bufet. Odtiaľ sa po červenej značke vyberiete hore na Poľanu, cesta vám bude trvať niečo cez hodinu, sú to tri kilometre. Opačným smerom zbehnete po zelenej dolu k vodopádu, čo vám zaberie pol hodinu.

Trénovanejší výletníci si za východiskový bod túry zvolia rázovitú obec Hriňová. Často sa jej hovorí slovenské Toskánsko a inú takú dedinu u nás nenájdete.

Očarujúce políčka

„Hriňovské Podpoľanie sa môže pýšiť slovenským, ale i európskym unikátom – jedinečnými terasovitými políčkami, ktoré vznikali na princípe dedenia majetku medzi všetkých súrodencov. Tí si ich ohraničovali navyšovaním kamenných medzí,“ vysvetľuje Michaela Malatincová, destinačná koordinátorka pre Podpoľanie v Oblastnej organizácii cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie.

„Hriňová je výnimočná aj svojím lazníckym osídlením, kde môžete zažiť čaro lazníckeho života a stále živé tradície i obyčaje,“ láka odborníčka, ktorá sama na hriňovských lazoch vyrastala a z lásky k jedinečným folklórnym tradíciám svojho kraja sa stala etnologičkou.

Hriňovské lazy.

Foto: Tomáš Belko, Oblastná organizácia cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie

Natrafíte tu na malebné dreveničky, typické prícestné vyrezávané drevené kríže a kaplnky na vyvýšených miestach, odkiaľ je nádherný výhľad na okolitú krajinu. Návštevníci si dokonca môžu objednať zážitky na gazdovstvách či prechádzky Poľanou s miestnym sprievodcom.

K vodopádu sa dá z hriňovských lazov vystúpať po zelenej značke náučným chodníkom, vedúcom dolinou Bystrého potoka od rázcestia Bystré – Vrátka. Z náučných tabúľ sa dozviete o zvieratách, rastlinách i pôvode pohoria. „Chodník je dlhý približne 2,5 kilometra a od parkoviska sa k vodopádu dostanete za necelú hodinu,“ hovorí Michaela Malatincová.

Vodopád Bystré sa nachádza na južných svahoch Poľany, vo výške 983 metrov. Zaujme svojou mohutnosťou, skalná stena tvorená sopečným andezitom presahuje výšku 23 metrov. Milovníci vzrušenia si užijú lezenie po rebríku, ktorým sa možno dostať na vrch vodopádu a zasa dolu. Rebrík je príkry, miestami veľmi úzky a dobrodružné je aj vyhýbanie sa ľuďom lezúcim oproti. Seniorom a veľmi malým deťom to môže trochu robiť problémy.

Vodopád Bystré je naozaj nádherný.

Foto: Tomáš Belko, Oblastná organizácia cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie

Medvede v pralese

Od vodopádu budete asi hodinu pokračovať ďalej po zelenej značke k horskému hotelu a odtiaľ na vrch Poľany. Celé pohorie je pozostatkom niekdajšieho mohutného vulkánu, ktorý svojím vzhľadom pripomínal dobre známe sopky Etnu či Vezuv. Má preto nezvyčajný kruhový tvar. „Poľana je unikátna nielen tým, že je najvyšším sopečným pohorím na Slovensku, ale i tým, že je jedným z najzachovalejších sopečných kráterov v Európe,“ upozorňuje Michaela Malatincová.

Vrch ležiaci v nadmorskej výške 1 458 metrov ospevoval vo svojej slávnej básni Detvan už Andrej Sládkovič. Spolu s Kráľovou hoľou a Kriváňom sa považuje za slovenskú národnú horu. Napriek tomu ho turisti zatiaľ príliš neobjavili. Možno preto, že neponúka veľa výhľadov, ale zato sa tu môžete hodiny a hodiny túlať opustenými smrekovými, bukovými a jedľovými lesmi. Určite nehrozia žiadne ľudské hady ako na Rysoch.

Prales na Poľane.

Foto: Tomáš Belko, Oblastná organizácia cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie

Od hotela vedie cesta lúkami, mokraďami a vo vrcholových partiách nádherným pralesom. „Na vrchole Poľany sa nachádza národná prírodná rezervácia Zadná Poľana, ktorá je svojou rozlohou druhým najväčším pralesom na Slovensku a najvzácnejším chráneným územím v Chránenej krajinnej oblasti Biosférickej rezervácie Poľana. Nájdeme tam najstaršie stromy, ktoré dosahujú vek okolo 350 až 400 rokov,“ uvádza Michaela Malatincová s tým, že tieto pralesy sú vyhlásené za územia európskeho významu.

Zo samotného vrchu Poľany nie sú síce žiadne výhľady, ale ďalšia štvrťhodinka chôdze a ste pri vyhliadkach. Zo Zbojníckeho tanca uvidíte Kráľovu hoľu aj Vysoké Tatry. Zvlášť pôsobivý je pohľad do dnes už zalesneného krátera sopky na vyhliadke Katruška. Nie sú tam žiadne zábrany, buďte preto opatrní.

Výhľad z vyhliadky Zbojnícky tanec.

Foto: Tomáš Belko, Oblastná organizácia cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie

Opatrnosť je na mieste aj z ďalšieho dôvodu. Na Poľane žije veľa medveďov, v poslednej dobe si zvykli zliezať už aj na hriňovské lazy. Ak práve netúžite po stretnutí so šelmou, vybavte sa na výlet zvončekom alebo sa hlasnejšie rozprávajte, aby ste mohutného obyvateľa našich lesov odplašili. Vidieť medveďa je síce zážitok na celý život, ale väčšina si ho asi rada odpustí.

Z Poľany sa môžete dolu do Hriňovej vrátiť tou istou cestou, celá túra tam i späť je dlhá približne 21 km. Prípadne môžete pri zostupe na asfaltke odbočiť na žltú značku, ktorou sa lesmi rovnako vrátite do Hriňovej.

Detviansky vyrezávaný drevený kríž.

Foto: Tomáš Belko, Oblastná organizácia cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie
Čo vidieť v okolí:

Detvianske kríže
Typické vyrezávané drevené kríže sú rozosiate po celom Podpoľaní, koncentrovane ich nájdete na Kalvárii v Detve.

Lesnícka osada Kyslinky
Súčasť obce Hrochoť. Osada vznikla pri budovaní Vígľašskej lesnej železnice. Lesnícke stavby, horárne, železničnú telefónnu búdku či zvyšky mostných konštrukcií.

Vagónový most cez Slatinu
V obci Vígľaš-Pstruša. Vyradený železničný vagón použili miestni v 60. rokoch ako skratku na prechod cez rieku Slatinu. Prejsť sa po ňom možno aj dnes.

Kaľamárka
Významná archeologická lokalita. V pravekom hradisku uvidíte cisternu na vodu. Možnosť objednať si lezenie po skalách.

Hriňovská drevenica
Expozícia tradičnej ľudovej kultúry Podpoľania a pamätná izba Štefana Nosáľa, ktorý viedol umelecký súbor Lúčnica. Rodák z Hriňovej.


Zážitky na gazdovstvách či prechádzky Poľanou s miestnym sprievodcom si môžete objednať priamo na stránke zahoramizadolami.sk a regionpodpolanie.sk.


Pozor, letná súťaž!
Hrajte vo veľkej letnej súťaži denníka Pravda o peniaze a ceny v hodnote 400 eur. Hrať môžete na tomto odkaze. Prajeme vám veľa šťastia.


Očarujúce hriňovské lazy.

Foto: Tomáš Belko, Oblastná organizácia cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie


Hriňovské lazy z výšky.

Foto: Tomáš Belko, Oblastná organizácia cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >