Ako nám zdravotne prospeje kukurica?

gb, 31. júla 2023 o 06:30

Zvlášť priaznivý vplyv má kukurica, ktorá práve začína dozrievať, na mozog a nervy. Obsahuje aj veľké množstvo železa, ktoré potrebujú ľudia trpiaci anémiou.

Kto by ju nemal rád?

Foto: Shutterstock.com

Kukurica je bohatá na mnohé zdraviu prospešné živiny, napríklad na bielkoviny. Obsahuje aj vitamíny rozpustné v tukoch (ako napríklad vitamín E) i vitamíny rozpustné vo vode (ako vitamín C a vitamíny skupiny B). Pre vysoký obsah najmä vitamínu B1 (v 100 gramoch kukurice až 150 miligramov) vplýva obzvlášť priaznivo na mozog a nervy. Z minerálov obsahuje napríklad draslík, horčík či fosfor. Približne 100 gramov kukurice pokryje takmer polovicu dennej potreby železa, informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave na sociálnych sieťach.

„Za svoju žltú farbu vďačí kukurica farbivám karotenoidom, a to najmä luteínu a zeaxantínu, ktoré majú antioxidačné účinky a prospešne pôsobia na zdravie očí,” hovorí MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Je taktiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravú funkciu tráviaceho traktu. Má močopudné účinky, odporúča sa aj pri chorobách obličiek a močových ciest. Kukurica má dôležité miesto aj v diétnej strave – je vhodná pre celiatikov, keďže neobsahuje lepok.

Pri jej kúpe si treba vyberať klasy pevne zabalené do sýto zelených šupiek. Čerstvé kukuričné klasy je najlepšie skladovať neolúpané v chladničke a spotrebovať ich v priebehu niekoľkých dní.

Z Ameriky do sveta
Kukurica patrí medzi obilniny, dorastá do výšky jedného až troch metrov a dozrieva najmä v neskorších letných mesiacoch. Pochádza z amerického kontinentu, odkiaľ sa postupne dostala do ostatných častí sveta.

Už od nepamäti je nazývaná kráľovnou našich polí, a to nielen z dôvodu jej veľkoplošného zastúpenia na našom území, ale aj z hľadiska jej širokého uplatnenia ako krmoviny, potraviny a v neposlednom rade ako cennej suroviny pre priemyselné využitie. Existuje viacero odrôd kukurice, na Slovensku sú najrozšírenejšie kukurica lahôdková, kŕmna a pukancová. Pripraviť si čerstvú kukuricu je možné rôznymi spôsobmi, varenie kukurice v pare je v porovnaní s varením alebo grilovaním šetrnejšie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >