Starajte sa preventívne o detský noštek. Vyhnete sa tak nádche i alergii

Gabriela Bachárová, 6. novembra 2018 o 12:40

Nosná sliznica je ako závora, ktorá bráni prieniku choroboplodných zárodkov. Ak budete detský noštek udržiavať čistý a zvlhčený, odmení sa vám menším výskytom nádchy, infekcií nosohltanu, vedľajších nosových dutín i ušiek. Významne tiež môžete znížiť aj riziko vzniku alergie.

S nácvikom smrkania začnite už u malých detí.

Foto: Shutterstock.com

Nosná sliznica je dôležitou súčasťou obranyschopnosti. Keď dovnútra vniknú baktérie či vírusy, začnú s nimi zložky imunity bojovať. Podporte v tejto neľútostnej vojne tú správnu stranu!

Nosnú dutinu pokrýva sliznica, ktorá sa vďaka tenkej vrstve vlastného sekrétu dokáže aktívne brániť infekciám, a má aj samočistiacu schopnosť. Ide o takzvanú slizničnú imunitu. Ak je však nosná sliznica vysušená, narušená alebo na ňu neustále útočia škodliviny či patogény, jej imunitné schopnosti sa zhoršujú.

Prvoradé je, aby sa dieťa čo najskôr naučilo smrkať, a zbavilo sa tak škodlivého hlienu, ktorý je živnou pôdou patogénov. S nácvikom môžete začať už okolo desiateho mesiaca dieťaťa, kedy deti radi napodobňujú dospelých. V období vzdoru to už tak ľahké nebude, čo asi potvrdí veľa mamičiek.

Opakovane a neustále potomkovi predvádzajte, ako sa smrká. Najskôr len s použitím prstov, potom aj s vreckovkou. Jedna nosná dierka, po nej druhá. Nie obidve naraz. Naučte deti, aby pri tom mali zatvorené ústa. Mnohé sa totiž snažia zbaviť neželaného obsahu v nosíku tak, že fúkajú ústami, čo je neúčinné. Hlava by mala byť pri smrkaní v miernom predklone.

Nič sa nemá preháňať


Pozor, nie je dobré, ak dieťa trúbi do vreckovky zo všetkých síl alebo obidvomi dierkami naraz. „Pri takomto smrkaní totiž môže vzniknúť podtlak, ktorý posunie nosný hlien smerom do ucha. To môže spôsobiť závažné komplikácie,“ uvádza autorka Cornelia Nitsch v knihe Dr. Mama. Reč je hlavne o zápale stredného ucha.

Ak dieťa ešte nevie smrkať samo, musíte mu hlieny dôkladne odsávať odsávačkou, či už mechanickou, alebo pripojenou k vysávaču.

Skúsite nosnú hygienu?


Zvážte, či u svojho dieťaťa nezačať s pravidelnou nosnou hygienou, ktorá nosnú sliznicu zvlhčuje a čistí, čím zvyšuje jej obranyschopnosť. Na trhu sú spreje s morskou vodou alebo soľnými roztokmi, použiť môžete aj minerálnu vodu Vincentku v spreji.

Ponúka sa čistenie nošteku s pomocou kuchynskej soli, ktorú nasypete do vody. Pripravený roztok nalejete do špeciálnej konvičky, ktorá sa zohnať v lekárňach, a nosík potom vypláchnete. Existujú aj hotové sady na nosnú hygienu, ktoré obsahujú plastovú nádobu na výplach a prípravok rozpustný vo vode. Nevýhodou niektorých prípravkov z lekárne je, že môžu obsahovať nadbytok chemických látok, ktoré môžu nos podráždiť, vyberajte si preto skôr šetrnejšie výrobky.

Čistiť nosík sa odporúča asi dvakrát denne, a to hlavne u detí, ktoré často trpia infekciami.

Dôležité kojenie


K dobrej funkcii nosnej sliznice prispieva aj dlhé kojenie. Materské mlieko je zdrojom niektorých zložiek imunity, protilátok a látok, ktoré pomáhajú obranyschopnosť dobre naštartovať. Materské mlieko obsahuje napríklad takzvaný sekrečný imunoglobulín SigA, ktorý chráni pred radou patogénov. Niektoré mamičky dokonca v prípade nádchy kvapkajú materské mlieko svojmu dieťatku do nošteka.

Dbajte na správnu vlhkosť vzduchu
V byte by mala byť optimálna vlhkosť vzduchu. Nízka vlhkosť vedie k vysychaniu nosnej sliznice a nadmerná zasa k rozmnoženiu pliesní a roztočov, ktoré nosnú sliznicu poškodzujú. Vlhkosť v byte by mala byť asi štyridsaťpercentná.

S nosnými kvapkami to nepreháňajte!
Ak má dieťa nepriechodný nosík a začína u neho nádcha, veľa rodičov hneď uteká do lekárne pre nosné kvapky, ktoré prispejú k odpuchnutiu sliznice. „Tieto lieky však zhoršujú prekrvenie nosnej sliznice, v nose je preto menej užitočného hlienu i tekutín. To nie je dobre, pretože hlien a tekutiny bránia choroboplodným zárodkom prenikať cez nosnú dutinu do organizmu. Ak je nos suchý, majú patogény voľnú cestu a z malej infekcie sa stane veľká,“ upozorňuje Cornelia Nitsch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >