Viete deťom nakvapkať do nosa? Je to malá veda!

Gabriela Bachárová, 16. októbra 2018 o 15:24

Na prvý pohľad sa zdá, že nič na svete nie je jednoduchšie, ako kvapnúť deťom do nošteka. V skutočnosti je potrebné dodržiavať niekoľko dôležitých a pre niekoho nie tak známych pravidel, aby mal liek požadovaný účinok.

Nie je jedno, ako deťom kvapnete do nosa.

Foto: Shutterstock.com

Pred nakvapkaním do nosa je nutné, aby si ho dieťa poriadne vyčistilo. Malo by sa vysmrkať, u malých detí použite odsávačku. Potom možno aplikovať morskú vodu či minerálnu Vincentku vo forme spreja a znovu sa vysmrkať. Niektorí lekári to presne takto pacientom odporúčajú.

Liek by mal mať izbovú teplotu. Ak kvapky musíte uchovávať v chladničke, zohrejte ich aspoň dlaňami. Príliš chladné by mohli spôsobiť deťom v nosíku nepríjemné pocity. Urobíte dobre, ak kvapkami pred použitím jemne zatrasiete.

V akej polohe liek aplikovať? Na výber je viac možností. Najväčšou chybou je kvapkať v stoji so zaklonenou hlavou, pretože potom kvapky stečú do nosohltana a dutinám, kde majú pôsobiť, sa úplne vyhnú. Dieťa si môže lahnuť a pred kvapnutím nakloniť hlavu na tú stranu, ako je nosná dierka, do ktorej sa bude kvapkať.

Ďalšou možnosťou je ľahnúť si na pravý bok, ak idete kvapkať do pravej dierky a potom samozrejme naopak. Môžete vyskúšať aj polohu, v akej sa modlia muslimovia. Kľaknúť si a telom si ľahnúť na pokrčené nohy čelom k zemi. Hlavu potom nakloniť na tú stranu, ktorú čaká kvapkanie. Veľa zdaru a málo detských protestov!






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >