10 častých chýb, ktoré spomaľujú domácu liečbu. Tlmíte kašeľ, príliš smrkáte a málo pijete

Gabriela Bachárová, 5. februára 2020 o 04:43

Trápi vás či vaše dieťa infekcia dýchacích ciest? Nestačí len ležať v posteli a brať predpísané lieky. Veľmi dôležité sú aj ďalšie opatrenia, v ktorých často robíme chyby. Ktoré sú to?

Nerobte v domácej liečbe zbytočné chyby.

Foto: Shutterstock.com

1. Absencia oddychu

Asi najväčšou chybou, ktorú môžete urobiť, je nechať choré dieťa chodiť aj naďalej do škôlky či školy. Robí to tak, žiaľ, veľa rodičov. Choré deti potom roznášajú infekciu všade okolo, navyše sa z banálneho ochorenia takto môže rozvinúť niečo vážnejšieho. Hoci máte pocit, že potomok je len trochu nachladnutý, nechajte ho radšej dva tri dni doma. Nemusí pritom ležať v posteli, postačí pokojnejší režim dňa. Zostať doma, ak sa necítim dobre, to samozrejme platí aj pre dospelých.

2. Nedostatok tekutín

Tiež vás zaujíma, prečo každý lekár aj babská rada odporúčajú pri infekcii dýchacích ciest veľa piť? Je to dôležité, aby sa zvlhčili dýchacie cesty a mohli sa dobre uvoľňovať hlieny. Dbajte preto na to, aby dieťa pravidelne pilo ešte viac ako zvyčajne.

3. Nedostatočné vetranie

Kvôli zvlhčeniu slizníc a rýchlejšiemu uvoľňovaniu hlienov je tiež dôležité často vetrať, aby choré dieťa či dospelý stále dýchali čerstvý vzduch. V mnohých domácnostiach však panuje presvedčenie, že chorý človek by mal byť neustále v teple a na vetranie sa buď zabúda alebo sa dokonca cielene nevetrá. Suchý vzduch v byte navyše vysušuje sliznice, čo bráni v boji s patogénmi.

4. Nadmerné používanie spreju do nosa

Spreje do nosa síce poskytujú úľavu od upchatého nosa, ale ich časté používanie poškodí sliznicu nosa, ktorá tak prestane plniť svoju obrannú funkciu. Dôsledkom môže byť časté opakovanie infekcií, pretože patogénom sa v oslabenom nose veľmi darí. Lekári odporúčajú používať tieto výrobky maximálne týždeň. Lepšou variantou je však Vincentka alebo morská voda, prípadne si nos vyplachovať.

5. Tlmenie kašľa

Veľmi zaujímavý pohľad na liečbu kašľa ponúka český pediater Ladislav Hanousek vo svojej knihe Není mi dobře, maminko. Tvrdí, že deťom so suchým kašľom nie je dobré podávať lieky na jeho tlmenie, ako sa to odporúča, ale hneď od začiatku sú lepšie lieky, ktoré podporujú vykašliavanie. Tlmiace prípravky síce kašeľ môžu naozaj zmenšiť, ale kvôli jeho absencii zostáva hlien v nosohltane i dolných dýchacích cestách, a to môže spôsobiť až zápal pľúc. Ak hneď od začiatku podporíme odkašliavanie, chorobu skrátime, je presvedčený lekár.

6. Kýchanie a kašľanie do rúk

Už od malička nás učili, že keď kýchame či kašleme, máme si dať pred tvár ruky. Je to tá najväčšia chyba, ktorú môžete urobiť. Ak si okamžite nejdete umyť ruky, roznášate infekciu, pretože sa dotýkate predmetov a tých sa chytajú ostatní. Ohrozujete tak nielen svojich blízkych, ale aj celkom neznámych ľudí. Núdzovým variantom je kašľať a kýchať do rukáva, ale podľa lekárov ideálne do papierovej vreckovky, ktorú ihneď po použití vyhodíte.

7. Úporné smrkanie

Ak vy či vaše dieťa smrkáte príliš úporne, hrozí, že sa z Eustachovej trubice do stredoušia uvoľnia hlieny, čo môže vyústiť až do zápalu stredného ucha. Na druhej strane však nie je dobré nechať hlieny zatekať do krku. Skrátka, smrkať, ale jemne a šetrne.

8. Nútenie do jedla

Deti, ale aj dospelí nemajú počas choroby často chuť na jedlo. Rodičia si však často myslia, že dieťa jesť musí, aby nabralo sily do boja s chorobou. Ľudský organizmus však veľmi dobre vie, čo robí, keď jedlo odmieta. Potrebuje sa sústrediť len na boj s ochorením. Príjem potravy je pre imunitný systém a celé telo práca navyše. Nechce trieštiť sily, a tak odmietne to, čo nie je momentálne až tak dôležité. Podstatnejšie je vyliečenie sa z choroby. Nenúťte preto chorého jesť, ak on sám nechce.

9. Nevhodné používanie antibiotík

Častých chýb sa ľudia dopúšťajú aj pri užívání antibiotík. Napríklad ich nedoberú všetky, pretože sa už po pár dňoch cítia podstatne lepšie a myslia si, že ich už nepotrebujú. Aby sa však zlikvidovali všetky choroboplodné zárodky, je nutné antibiotiká dobrať. Ďalšou chybou je, že ľudia si často antibiotiká ordinuju sami, bez vyšetrenia lekárom. Od minula im doma nejaké zostali v skrini, a tak ich použijú. Môžu si tak však zbytočne zničiť črevnú mikroflóru, ale hlavne slepo užívané antibiotiká vôbec nemusia účinkovať.

10. Urýchľovanie rekonvalescencie

Zbavilo sa dieťa príznakov choroby, nekašle, nekýcha, nemá už teplotu? Neposielajte ho hneď do škôlky či školy, ale dajte jeho organizmu priestor na dostatočnú rekonvalescenciu. Napríklad po chrípke sa odporúča zostať ešte aspoň minimálne týždeň doma, lepšie ešte dlhšie. Dieťa, ale aj dospelí sa potrebujú dať po ochorení dokopy, skorý návrat do vzdelávacieho procesu či práce je psychickou i fyzickou záťažou, ktorá môže vyústiť v návrat choroby či v rozvoj inej, ešte horšej.


ANKETA:

Akých chýb sa pri domácej liečbe najčastejšie dopúšťate vy?

46,4%



15,5%



0,0%



4,3%



33,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >