Ako chrániť seba aj deti pred letnými bleskami?

SITA, 5. augusta 2022 o 19:44

Letné mesiace prajú turistike na horách, no prinášajú so sebou aj zvýšené riziko búrok s bleskovou aktivitou. Tie každoročne zasiahnu niekoľko ľudí, pričom niektoré prípady sa končia aj tragicky.

Pri búrke treba mať aj kúsok šťastia, hovorí sa ale, že to viac praje pripraveným.

Foto: http://flog.pravda.sk/jaropp.flog

Meteorológ Miroslav Žiak z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského vysvetlil, že ak turistu zasiahne búrka na vrchole štítu, riziko zásahu bleskom či zranenia v exponovanom teréne sa násobne zvyšuje. Vrcholy štítov, hrebene, otvorené voľné priestranstvá alebo vodné plochy je podľa jeho slov potrebné opustiť už pri prvých príznakoch búrky, akým je napríklad aj oblak podobný karfiolu. Odborník pripomenul udalosť z poľských Tatier z roku 2019, keď po zásahu bleskom do kríža na vrchole Giewont zomreli štyria ľudia a vyše sto sa zranilo.

Podľa Patrika Pajtu z turistického klubu Hikemates je dôležité v prvom rade túry plánovať. ,,Niektorí ľudia majú zlozvyk, že na túru vyrazia neskôr, keďže v lete zapadá slnko až neskoro večer, to je ale zásadná chyba, keďže búrky sa bežne vyskytujú v poobedných hodinách a môžu tak turistov zastihnúť na vrchole, či v exponovanom teréne,“ vysvetlil. Odporúča tak, aby ľudia vyrážali na túry hneď ráno. Žiak zároveň radí sledovať výstrahy, ktoré vydáva Slovenský hydrometeorologický ústav či meteorologický radar. Zaujímavým doplnkom na túre môže byť podľa jeho slov aj vreckový detektor bleskov, ktorý zachytí bleskovú aktivitu do 40 km.

Ak sa už turista ocitne v oblasti, kam sa blíži búrka, dôležité je podľa Pajtu konať rýchlo a situáciu zbytočne nepodceňovať. ,,Ak sa ocitneme v búrke, odporúčam vyhnúť sa najviac rizikovým miestam, treba čo najskôr zostúpiť z vrcholu, neskrývať sa pod osamotenými stromami a vzdialiť sa od kovových reťazí, ktoré sú bežné v Tatrách v exponovanom teréne, práve do týchto miest môže blesk udrieť,“ dodal.

Pripomína, že usmrtiť môže až päť druhov zásahu bleskom, a to priamy zásah, bočný zásah, vedenie, spätný výboj a najčastejšie uzemnenie. ,,Až 50 percent usmrtení je v dôsledku uzemnenia, preto by sme nemali ležať, pretože pri blízkom zásahu bleskom prejde elektrický prúd celým kardiovaskulárnym systémom a nastane okamžité usmrtenie. Odporúčam, aby si človek čupol tak, aby sa čo najmenšia časť chodidla dotýkala zeme, a na bezpečnom mieste prečkal, kým prejde búrka,“ poradil Pajta.

Podľa meteorológa môže búrka zastihnúť človeka aj v nížinách či pri stanovačke. V takýchto prípadoch radí vzdialiť sa od vodných plôch. ,,Ak nás zastihne búrka napríklad v noci v stane, treba si čupnúť, najlepšie na izolovanú podložku, poslúžiť môže karimatka či ruksak. Ak je v stane viac osôb, mali by sa od seba vzdialiť, a najmä sa nedotýkať kovových častí stanu, napríklad nosných tyčiek. Treba pamätať na to, že kovové predmety blesky nepriťahujú, ale spôsobujú vážne poranenie pri prechode elektrického výboja, predovšetkým popáleniny,“ opísal Žiak.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >