Krásna, ale hrozivá. 9 zásad, ako v prírode bezpečne prečkať búrku

Patricia Poprocká, 29. júna 2019 o 05:43

Prudké a náhle búrky sú v lete najväčším nebezpečenstvom pre všetkých, ktorí trávia chvíle vonku. Riziko je všade – v horách, na dvore, na kúpaliskách i festivaloch, o čom svedčia tragické prípady z minulosti. Viete, ako sa správať počas búrky?

Pri búrke treba mať aj kúsok šťastia, hovorí sa ale, že to viac praje pripraveným.

Foto: http://flog.pravda.sk/jaropp.flog

Zásady, ako sa správať v búrke, mnohí nepoznajú alebo na nich zabúdajú. Ľudia často inštinktívne hľadajú najbližší, hoci rizikový úkryt, dôsledkom čoho je potom neraz aj tragický koniec.

Po zásahu blesku zomrel napríklad vlani pri Nitre muž, ktorý sa s dáždnikom schoval pod strom, pred 11 rokmi zasa matka s 9-ročným synom, ktorí sa uchýlili do výklenku Súľovského hradu. Smrteľný koniec mala aj búrka na bratislavskom kúpalisku v roku 2010, keď blesk zasiahol muža a ženu, ktorí stáli pod stromom.

Človek pred silou prírody väčšinou nemá na rozhodovanie veľa času, a často ani na výber z veľa možností. Potrebná je aj dávka šťastia, no vždy je lepšie byť pripravený aspoň teoreticky. Ako sa teda chrániť, tu je 9 dôležitých odporúčaní.

Vyhnúť sa búrke

Najistejšia ochrana je zostať niekde vnútri. Letná búrka však môže prísť veľmi rýchlo, takže nie je možné zostať preventívne vnútri. Ak vás zastihne doma alebo v meste – je to vcelku jednoduché – ukryť sa do najbližšej budovy, chránenej bleskozvodom. Ak si však niekam vyrazíte, treba sledovať predpoveď počasia aj oblohu okolo seba, najmä oblačnosť, ochladenie a vietor, odporúča skúsený turista a autor turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja Oto Rozložník. Ak to vyzerá na búrku a vy ste napríklad na túre, treba zvoliť správny smer návratu, aj keď to má znamenať úplne inú trasu, než ste sa pôvodne chystali. Alebo otočenie sa krátko po tom, čo ste vyrazili.

Na horskú túru ísť skoro

Počasie v horách neovplyvníte, môžete sa mu však prispôsobiť. Teda napríklad na túru vyraziť včas, aby ste boli okolo poludnia, keď sa v horách láme počasie, boli v bezpečí, alebo aspoň na chate.

Vyhľadať úkryt

Najnebezpečnejšia je búrka na hrebeňoch hôr. Hory prispievajú k vzniku daždivých mračien, ktoré produkujú blesk a vrcholy tieto výboje ešte podporujú. Takže ak vás búrka zastihne na vrchole, hrebeni alebo plochom nechránenom mieste, treba ísť odtiaľ čo najskôr preč a čo najďalej, stovky metrov. Kam? Aj keď to človeka automaticky ťahá pod prvý možný prístrešok, netreba podľahnúť. Treba nájsť suché a nevytŕčajúce miesto.

„Jednotlivým vysokým kameňom a stromom sa vyhýbajme,“ upozorňuje dlhoročný skúsený turista Oto Rozložník. Za úkryt pred búrkou môže slúžiť len miesto, ktoré je chránené od priameho zásahu bleskom a zemným prúdom, teda napríklad stred lesa alebo nízkeho porastu. V krajnom prípade aj jaskyňa, ale pozor, musí byť dosť veľká a vysoká aspoň tri metre. Ani v nej sa nezdržiavajte blízko pri vchode a izolujte sa zospodu aj od bočných stien suchou podložku – karimatkou, batohom, oblečením.

Zvoliť správnu polohu

Nestojte ani si nelíhajte na zem. Na prečkanie búrky je najlepšia poloha počupiačky alebo v sede s pritiahnutými kolenami. Odporúča sa proti skale alebo zemi chrániť sa suchým izolačným materiálom. Podložiť si pršiplášť, suchý odev, spací vak, batoh... Vonku sa snažte vždy vyčnievať čo najmenej, napríklad ak ste na lúke, vyhľadajte priehlbinu, do ktorej sa schúlite.

Vyhýbať sa reťaziam

Ak sa na túre vraciate po chodníku zaistenom oceľovými reťazami, alebo po kovových rebríkoch, je to veľmi nebezpečné. Slúžia totiž ako bleskozvod, preto všetci horskí sprievodcovia varujú – držte sa od nich čo najďalej.

Neutekať

Pred búrkou treba utekať pomaly. V daždi je vodivá mokrá zem, mokrý človek je však vodivý ešte viac. Ak behá alebo robí veľké kroky, je väčšia pravdepodobnosť, že ním prebehne elektrický prúd. Pri veľkých krokoch totiž nohami premosťuje rozdielne elektropotenciály a môže ním pretiecť elektrický prúd smrteľnej intenzity. Preto by sme počas búrky mali postupovať krátkymi krokmi. A ak sa rýchlo nemusíte dostať z nebezpečných miest ako vrcholy či rebríky, tak sa radšej niekde učupte.

Búrka nad Bratislavou.

Foto: SITA

Pozor na kovy a s mobilom opatrne

Vypnúť mobil, zahodiť kovové predmety je prastaré odporúčanie, nie všetci odborníci s tým však súhlasia. Ľudské telo má totiž vlastné magnetické pole, a to podľa nich silnejšie priťahuje blesk ako napríklad dáždnik, hodinky či dokonca mobil. Kovové predmety sú nebezpečné, ak sú vyššie ako vy, napríklad ak držíte dáždnik nad hlavou – robí z vás vyvýšené miesto. Rozhodne by sme však v búrke nemali telefonovať ani surfovať po internete.

Nekúpať sa

Voda je vodič, ľudské telo tiež, pravdepodobnosť zásahu bleskom počas kúpania sa vo vode je vysoká. V bezpeční nie ste ani na loďke či nafukovačke. Ste totiž vyvýšeným miestom na vodnej hladine. Takže rýchlo na breh, prípadne do kajuty, ak ju na lodi máte. A preč od sťažňa lode.

Z bicykla dolu

Aj keď by sa mohlo zdať, že bicykel vás vďaka gumeným kolesám izoluje a chráni, nie je to tak. Aj v tomto prípade ste oproti ostatnému terénu na vyvýšenom mieste. Rada odborníkov je preto zísť z bicykla, nechať ho od seba v dostatočnej vzdialenosti a pokúsiť sa vyhľadať úkryt podľa vyššie uvedených zásad.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >