Tiež vás učili, že fén hodený do vane s vodou zabíja? Je to všetko trochu inak

Gabriela Bachárová, 19. júla 2022 o 04:45

Dobrý sluha, no veľmi zlý pán. Bez elektriny si nedokážeme predstaviť bežný život, užitočný vynález sa však veľmi rýchle môže zmeniť na smrtiaceho nepriateľa.

Voda a elektrický prúd nejdú k sebe.

Foto: Shutterstock.com

Prázdniny sú obdobím, keď veľa detí zostáva doma bez dozoru. Rodičia musia chodiť do práce a pretože zásoba babičiek nie je bezodná a ani tábory netrvajú večne, gazdujú doma často samé. Stačí však nezabezpečená zásuvka či natrhnutý kábel, ktorý ste si predtým nevšimli, a nešťastie je na svete.

Úraz elektrickým prúdom môže byť veľmi vážny, niekedy, žiaľ, až smrteľný. Kontakt človeka so zdrojom elektrického prúdu má za následok popálenie tkaniva, svalové kŕče, stratu vedomia a v tých najvážnejších prípadoch až zastavenie srdca, obehu a smrť. Dobrou správou však je, že deti, ktoré majú zväčša zdravé srdce, úraz elektrickým prúdom zvládajú lepšie ako napríklad starší ľudia s postihnutím kardiovaskulárneho systému.

Je nebezpečný fén hodený do vody?

Podľa autorov detektívok celkom určite áno, veď tento spôsob vraždy je v románoch či vo filmoch bežný. Keď si vrah nechce „špiniť ruky“, prikradne sa k nič netušiacej obeti kúpajúcej sa vo vani a do vody šmarí fén, ktorý ju usmrtí. V realite je to však len menej pravdepodobné, hoci nás už od malička rodičia a prarodičia vystríhajú, aby sme sa s fénom v zásuvke k vani ani len nepribližovali.

Prečo sa však my ani naše deti nemusíme prehnane báť? Zásuvky dnes už bývajú vybavené takzvaným prúdovým chráničom. To je elektrické zariadenie, ktoré zabezpečuje veľmi rýchle odpojenie elektrického obvodu, ak dôjde hoc aj k malému úniku elektrického prúdu mimo chránený obvod. Problém však môže nastať v starých domoch či chalupách, chatách s nevyhovujúcou elektrickou inštaláciou, ktorá nemá prúdové chrániče.

Pri páde fénu do vody sa tiež v dôsledku skratu vypne poistka v rozvodnej sieti, a teda dôjde k vypnutiu spotrebiča. K smrteľnému úrazu by tak prísť s najväčšou pravdepodobnosťou nemalo, hoci úder elektriny bude pre postihnutého aj tak dosť nepríjemným šokom a môže vyvolať väčšie či menšie zdravotné problémy. Ako sa v domácnosti vyvarovať podobným neželaným stretnutiam s elektrickým prúdom? Prečítajte si, čo musíte urobiť vy a čo by mali vedieť vaše deti.

7 zásad, ktoré celkom určite naučte deti

1. Deti by mali vedieť, že nesmú strkať prsty (najmä mokré) či akýkoľvek, hlavne kovový predmet do elektrickej zásuvky.
2. Životu nebezpečný môže byť aj kontakt s poškodeným káblom, ktorý je pod prúdom.
3. Kábel by deti nikdy nemali z elektrickej zásuvky vytrhávať silou, ale vždy len jemne vytiahnuť.
4. Ďalšia dôležitá rada adresovaná deťom by mala znieť: nikdy sa nepribližujete k rozvodniam ani vonkajšiemu vedeniu elektrického prúdu. Nedotýkajte sa transformátorových skríň. Na stĺpy vysokého napätia je veľmi nebezpečné liezť. Rovnako tak púšťať si v ich blízkosti drakov. Ak sú elektrické drôty spadnuté na zemi, treba ich obísť oblúkom.
5. Naučte deti, že veľmi vysoké elektrické napätie môže zabíjať aj vtedy, keď sa ho priamo nedotknú, ale stačí, že sa k nemu priblížia. To je príklad elektrickej trakcie trolejbusov či električiek alebo stožiarov vysokého napätia.
6. Kúpať sa počas búrky v rybníku či akejkoľvek vodnej ploche je síce možno romantické, ale ak do vody alebo priamo do kúpačov udrie blesk, môže to byť až smrteľné.
7. Do mikrovlnnej rúry či toastovača by deti nemali nikdy vkladať nič kovového, pretože po zapnutí zariadenia by došlo ku skratu a zničeniu prístroja. Kovy a elektrický prúd k sebe jednoducho nejdú.


Čo môžete urobiť vy

1. Zabezpečte zásuvky, najmä tie, ktoré sa nepoužívajú, dobre tesniacimi plastovými krytkami. Pravidelne kontrolujte, či sa ich dieťa nepokúšalo „prekonať“.
2. Predlžovacie káble by nemali byť pred zrakom dieťaťa, schovajte ich za nábytok či za gauč.
3. Elektrické zariadenia (fény, strojčeky na holenie, kulmy a podobne) majte vždy zamknuté tak, aby sa k nim dieťa nedostalo. Prípadne ich položte na vyvýšené miesto, kam zvedavé oči a ručičky dieťaťa nedosiahnu.

Prvá pomoc
Rozsah poranení a ich závažnosť závisia najmä od dĺžky a sily kontaktu s elektrickým prúdom. „Asi osemdesiat percent všetkých úrazov elektrickým prúdom je spôsobených nízkym napätím do 1 000 voltov, z nich sú asi tri percentá smrteľné. Úrazy vysokým napätím (viac ako 1 000 voltov) sú vzácnejšie, prebiehajú však asi z 30 percent smrteľne,” informuje česká Zdravotnícka záchranná služba.

Ak sa dostaneme do blízkosti človeka zasiahnutého prúdom, v prvom rade vypneme prívod elektrického prúdu a skontrolujeme životné funkcie postihnutého. Ak nedýcha, začneme s resuscitáciou, s jej princípmi sa môžete zoznámiť v tomto našom článku. Popáleniny prikryjeme. Hoci postihnutý nejaví známky poškodenia, jeho stav si vždy vyžaduje návštevu lekára alebo privolanie záchranky, pretože zdravotné následky nemusia byť vidieť a prejavia sa až časom.


Pozor! V bežnej elektrickej zásuvke, ktorá sa používa v Európe, je striedavé napätie 230 voltov, ktoré môže byť pri dlhšie trvajúcom kontakte s ľudským telom smrteľné.


Príbeh z praxe záchranárov
Malé dievčatko bolo samo vo svojej izbičke a oblizovalo predlžovací elektrický kábel, ktorý bol poškodený. Zasiahol ho pri tom elektrický prúd. Rodičia po zistení úrazu ihneď privolali záchrannú službu. Dieťa bolo pri vedomí, lekárka však na tele malej pacientky objavila popáleninu v oblasti tváre a úst, vážne poranené boli tiež jeho prsty. Dievčatko bolo s ťažkými popáleninami po prvom ošetrení predané do starostlivosť popáleninového centra. Aj keď v tomto prípade situácia neskončila tragicky, dieťa muselo podstúpiť náročnú, dlhodobú a bolestivú liečbu. Následky úrazu si navyše ponesie po celý svoj život.
(Zdroj: česká Zdravotnícka záchranná služba)














Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >