Vyrobte si doma svieži deodorant na leto. Potrebujete len päť minút a tieto štyri veci

Patricia Poprocká, 11. júna 2023 o 04:50

Aj keď ich je na trhu plno a nestoja veľa, oplatí sa vyrobiť si doma vlastný. Máte ho bez zbytočnej škodlivej chémie a okrem toho presne podľa vášho vkusu. Na výrobu domáceho deodorantu nepotrebujete nič špeciálne, čo by nebolo bežne dostať v obchodoch.

Čas čerstvých byliniek je tu, treba ho využiť!

Foto: shutterstock.com

Viete, že medzi deodorantom a antiperspirantom je rozdiel? Kým deodorant slúži v podstate na prevoňanie kože, antiperspirant zabraňuje poteniu a obsahuje viac chemikálií, často aj obávaný hliník. Čiže to, čo si vyrobíte doma, možno radiť k deodorantom, ktoré sú šetrnejšie k pokožke i organizmu celkovo. A keď použijete vhodné bylinky, môžu mať aj antibakteriálne účinky.

Rýchly zo štyroch surovín

Potrebujete: pol hrnčeka kokosového tuku, štvrť hrnčeka kukuričného škrobu, štvrť šálky sódy bikarbóny, pár kvapiek esenciálneho oleja

Postup: Kokosový tuk roztopte - stačí krátko, pretože sa roztápa už pri teplote 24°C. Vmiešajte esenciálny olej. Následne pridajte kukuričný škrob, sódu bikarbónu a vymiešajte do hladka. Hotovo. Skladujte v tégliku a nanášajte rukami, prečo nie? V lete ho držte v chlade, práve pre spomínaný nízky bod topenia.
(Zdroj: online magazín Ekoreštart.sk)


Ak chcete, esenciálny olej môžete nahradiť bylinkou alebo výťažkom z nej. Vhodný je napríklad nádchovník (viac o jeho využití v tomto článku), šalvia, prípadne aloe vera. Na príjemnú vôňu môžete použiť rovnako aj rozdrvené či rozvaľkané lístky z medovky, mäty, pridať troška rozmarínu, levandule či pár kvapiek citrusov. Nebojte sa kombinovať a vyrobiť si vôňu na vlastný štýl.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >