Aká bude chrípková sezóna? Choré by mali byť najmä deti do 9 rokov

gb, 16. októbra 2023 o 06:27

Chrípka by mala tento rok zasiahnuť najmä deti vo veku piatich až deviatich rokov. Deťom do 16 rokov bude zrejme viac hroziť aj hospitalizácia. Aspoň tak to bolo na južnej pologuli, podľa ktorej sa odhaduje priebeh tohto nepríjemného respiračného ochorenia aj na našej pologuli.

Chrípku lepšie nedostať.

Foto: Shutterstock.com

„Priebeh nastávajúcej chrípkovej sezóny na severnej pologuli, a teda aj na Slovensku, sa obvykle odhaduje aj s ohľadom na vývoj na južnej pologuli. Tam sa totiž chrípková sezóna prekrýva s európskymi letnými mesiacmi a zväčša vrcholí v auguste. Odborníci počas leta pozorne sledujú dianie v krajinách, ako je napríklad Austrália, čím získajú indície o možnom priebehu sezóny počas nasledujúcej zimy na severnej pologuli. Scenáre z južnej pologule sa síce na severe nemusia naplniť, no vytvárajú priestor na prípravu,” vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva v tlačovej správe.

Austrálska chrípková sezóna prebiehala k septembru 2023 podobne ako minulý rok, aj keď počet ochorení klesal pomalšie. Ukazovatele signalizujúce závažnosť dopadov zvýšenej chorobnosti, ako sú hospitalizácie, príjem pacientov na jednotky intenzívnej starostlivosti a úmrtia, boli koncom augusta 2023 na podobnej úrovni ako v roku 2022. Chorobnosť bola vtedy najvyššia za posledných päť rokov, pričom počet prípadov bol trikrát vyšší ako priemer. Zo štatistík aktuálnej chrípkovej sezóny v Austrálii tiež vyplynulo, že podobne ako v predchádzajúcich rokoch bol najvyšší podiel prípadov ochorenia u detí, najmä vo veku päť až deväť rokov. Podľa dostupných údajov tvorili najväčšiu skupinu hospitalizovaných pacientov osoby mladšie ako 16 rokov.

„Na základe vývoja chrípkovej sezóny na južnej pologuli, vnímavosti populácie k chrípkovým vírusom (vírusy chrípky sa medzi jednotlivými chrípkovými sezónami spravidla líšia), dlhodobo nízkej zaočkovanosti obyvateľov Slovenska proti chrípke, ako aj v dôsledku absencie protiepidemických opatrení súvisiacich s COVID-19, možno na území Slovenska očakávať obdobne intenzívnu chrípkovú sezónu ako v 2022/2023,” domnieva sa Úrad verejného zdravotníctva.

Kto by mal zvážiť očkovanie
Očkovaním je možné zabrániť ťažkému priebehu chrípky u jednotlivcov, nárastu počtu hospitalizácií v dôsledku komplikácií z ochorenia na chrípku, a tým aj nadbytočnému zaťaženiu zdravotníckeho systému. V prípade vzniku epidémií chrípky je práve očkovanie kľúčovým opatrením, ktorým je možné zabrániť nežiaducim dopadom chrípky na rizikové skupiny obyvateľov, akými sú seniori, malé deti, tehotné ženy, osoby s chronickými ochoreniami a podobne.


Kedy začína i končí chrípková sezóna
Chrípková sezóna sa na severnej pologuli oficiálne začína od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka a pretrváva do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka (začiatok októbra až úvod mája). Ide o chladné ročné obdobie, ktoré je v našej zemepisnej šírke charakteristické zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Len v Európe sa každoročne infikuje približne desať až tridsať percent populácie a dôsledkom sú státisíce hospitalizácií.


Kde hľadať informácie
Úrad verejného zdravotníctva každý pondelok počas chrípkovej sezóny zverejňuje na svojom webe aj na facebookovej stránke aktuálne sumarizované informácie o vývoji chorobnosti v Slovenskej republike. Na základe týchto pravidelne aktualizovaných informácií môžu obyvatelia včas zvýšiť pozornosť a upraviť svoje správanie tak, aby znížili riziko vzniku a ďalšieho šírenia ochorenia.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >