Od októbra budú mať rodičia k dispozícii aplikáciu na vyhodnotenie zdravotného stavu dieťaťa

gb, 27. septembra 2023 o 06:00

Azda každý rodič potvrdí, že náhle zhoršenie zdravotného stavu dieťaťa patrí k najstresovejším chvíľam, ktoré môžu zažiť. Slovenská nemocnica teraz prichádza s jedinečnou aplikáciou, ktorá umožní vyhodnotiť zdravotný stav potomka a v prípade potreby aj navigovať k pomoci.

Aplikácia pomôže vyhodnotiť zdravotný stav.

Foto: shutterstock.com

Národný ústav detských chorôb v Bratislave od októbra obnoví mobilnú aplikáciu, ktorá rodičov prevedie zdravotným stavom dieťaťa a pomôže aj pri poskytnutí prvej pomoci. Podobnú aplikáciu nemá žiadna iná detská nemocnica na Slovensku.

Aplikácia bude slúžiť rodičom v lepšej orientácii pri náhle vzniknutých zdravotných problémov ich detí. Častokrát sa stane, že rodič pri úraze alebo chorobe dieťaťa váha, či má alebo nemá navštíviť pohotovosť. Niekedy aj zbytočne hodiny čaká na urgente, a pritom pri správnej pomoci by vedel dieťa ošetriť aj v domácom prostredí. Práve v takýchto prípadoch môže pomôcť spomenutá aplikácia, ktorá v čo najkratšom možnom čase pomôže získať odpovede na to, ako majú rodičia správne postupovať, kedy ísť k lekárovi a kedy zdravotný stav svojho dieťa zvládnu doma.

„Aplikácia poskytne niekoľko služieb. Najdôležitejšia je tá, ktorá rodiča upozorní na to, kedy a ako správne začať dieťa resuscitovať, aby vedeli, pri akých príznakoch aké úkony a v akom poradí treba robiť. Ďalej pomôže rodičom pri hodnotení niektorých zdravotných príznakov, príznakov zmeny zdravotného stavu, naliehavosti vyšetrenia a zároveň podľa lokalizácie užívateľa ho nasmeruje k najbližšiemu poskytovateľovi ambulantnej pohotovostnej a ústavnej pohotovostnej služby,” uviedol v tlačovej správe nemocnice Marcel Brenner, primár Oddelenia urgentného príjmu.

,,Na Oddelenie urgentného príjmu prichádza stále viac pacientov a očakávame, že tento trend bude aj naďalej pokračovať. Urgentný príjem v našej nemocnici je už dnes najvyťaženejšie pracovisko svojho druhu na Slovensku. Rodičia neraz celé hodiny čakajú s dieťaťom na ošetrenia predovšetkým v ambulanciách ambulantnej pohotovostnej služby. Našou snahou je preto pomôcť rodičom najmä malých detí pri náhlom zhoršení zdravotného stavu alebo úrazoch. Pre rodičov aj samotných malých pacientov sú to často veľmi stresujúce situácie, kedy sa veľmi rýchlo potrebujú správne rozhodnúť,“ povedal MUDr. Peter Bartoň, riaditeľ nemocnice.

Aplikácia sleduje, či má dieťa zvýšenú teplotu a ak áno, ako dlho trvá, sleduje bolesti, zmeny farby kože, prípadné straty hmotnosti vracaním a hnačkou, prítomnosť viditeľného krvácania, kŕčov a iné. Aplikácia nehodnotí len prítomnosť daného parametra, ale aj jeho intenzitu a dĺžku a následne tieto parametre vyhodnocuje. Zároveň slúži aj ako informačný portál, keďže v nej nemocnica plánuje zverejňovať aj všetky dôležité rady rodičom, ktoré sa týkajú zdravia ich detí.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >