Choroba z bozkávania. Mononukleóza dokáže potrápiť najmä dospievajúcich

Gabriela Bachárová, 18. mája 2023 o 05:30

Niekoho poriadne potrápi horúčkami či vyčerpaním, iný si ju ani nevšimne. V organizme pretrváva a v čase oslabenia sa môže znovu aktivovať. Zoznámte sa, infekčná mononukleóza.

Mononukleóza sa prenáša slinami napríklad pri bozkávaní.

Foto: Shutterstock.com

Protilátky proti mononukleóze, ktorú spôsobujú vírusy zo skupiny herpetických vírusov, má asi každé druhé dieťa do dvoch rokov, v tejto vekovej skupine však často ochorenie prebehne bezpríznakovo. To neplatí u dospievajúcich, ktorých môže skutočne potrápiť. A rekonvalescencia býva dlhá.

Prejavy mononukleózy bývajú podobné ako pri bežných respiračných infekciách, preto ju ani lekár nemusí hneď správne diagnostikovať. Najčastejšie si ju pomýli s bežnou angínou. Je preto potrebné urobiť vyšetrenia, ktoré chorobu pomôžu určiť. Ide o krvné testy či výter z krku. Hodnota CRP býva rôzne zvýšená, niekedy len minimálne, avšak pečeňové testy môžu byť zhoršené. Veľmi dôležitou súčasťou liečby je preto prísna diéta, ktorá velí obmedziť v strave tuky a vyprážané jedlá, a to až na dobu troch mesiacov. Diéta je dôležitá na podporu funkcie pečene.

O infekčnej mononukleóze sa hovorí, že je to choroba z bozkávania. Neprenáša sa kvapôčkovou cestou ako iné respiračné infekcie, ale úzkym telesným kontaktom, typicky bozkávaním. Vírus býva prítomný v slinách. S pusinkovaním dieťaťa preto opatrne, radšej na líčko ako na pery.

Môže byť nebezpečná

O infekčnej mononukleóze sa traduje viacero mýtov, jeden z nich hovorí, že prejavy ochorenia bývajú tak minimálne, že si ich človek ani nevšimne. Pravda je to len čiastočne, ochorenie môže dokonca ohroziť život. „Prejavuje sa buď ako banálne infekčné ochorenie alebo ako ochorenie so závažnými komplikáciami, ktoré môžu ohroziť život pacienta. V 80 percentách prípadov je spôsobené vírusom Epsteina-Barrovej,“ vysvetľuje detská lekárka Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami. Ako ďalej upozorňuje, ťažké formy sa môžu prejavovať ako zápal mozgových blán, zápal mozgu, roztrhnutie sleziny, vzácne zápal srdcového svalu či obličiek.

„Po prekonaní infekčnej mononukleózy vírus ostáva v tele a môže sa aktivovať pri záťaži, akou je napríklad stres, vážne ochorenie, chrípka. Pri aktivizovaní vírusu dieťa zvyčajne už nemá príznaky ochorenia, ale je nákazlivé,“ konštatuje lekárka s tým, že najvyšší výskyt je vo vekovej kategórii 15 až 25 rokov. Dôvod je zrejmý - časté úzke fyzické kontakty s inými ľuďmi.

„Inkubačná doba ochorenia je mimoriadne dlhá, až 30 – 50 dní. „Typickým príznakom je vysoká horúčka, únava, angína – mandle sú potiahnuté bielym povlakom. Sú zväčšené lymfatické uzliny, pri ťažkých formách je zväčšená aj pečeň a slezina,“ vymenúva známa pediatrička. Vysoká horúčka môže trvať dokonca až 10 či 14 dní a dieťa poriadne vyčerpá. K ďalším príznakom patria bolesť v pravom podrebrí, modrinky v tvare bodky, takzvané petechie, krátkodobá žltačka, opuchy viečok, upchanie horných ciest dýchacích (bez nádchy) a silný zápach z úst.

Liek na mononukleózu neexistuje, tlmia sa príznaky, dôležitý je pokoj na lôžku, tekutiny a vhodná strava. Zakázané sú vyprážané, tučné jedlá, údeniny, tučné mäsá, koreniny, čokoláda. Ako tuk sa odporúča olivový olj, prípadne trochu masla, ktorá sa bez varenia pridá do jedla.

Mononukleózu nie je dobré podceniť, prechodené ochorenie sa môže vrátiť s ešte väčšou silou a rizikom závažných komplikácií. Žiadajte preto presnú diagnostiku, doprajte dieťaťu pokoj a s návratom do bežných aktivít počkajte, kým bude úplne fit.

So športom na niekoľko mesiacov koniec
Mononukleóza už nepríjemne prekvapila nejedného mladého športovca. Až niekoľko mesiacov po prekonaní akútneho ochorenia sa neodporúča vrátiť sa k športovej aktivite kvôli možnému ohrozeniu až roztrhnutiu sleziny.


Ako má vyzerať diéta počas infekčnej mononukleózy?
Radí pediatrička Monika Antošová
Okrem obmedzenia tučného a vyprážaného sú dôležité aj ďalšie diétne opatrenia.
1. V akútnom štádiu nepodávajte zeleninu ani ovocie. Neskôr ich tepelne upravte. S čerstvou zeleninou a ovocím začínajte opatrne v malých dávkach.
2. V začiatkoch ochorenia podávajte najmä sacharidy (cukry), ktoré zabezpečia prísun energie. Pripravujte jedlá z ryže, múky a zemiakov.
3. Postupne pridávajte bielkoviny bez tukov, napríklad nízkotučný jogurt, nízkotučný tvaroh, chudé mäso, najlepšie hydinu bez kože. Jedlá pripravujte varením či dusením na minimálnom množstve tuku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >