8 zásad, ako správne užívať antibiotiká. Maximálna opatrnosť je namieste

Gabriela Bachárová, 18. februára 2020 o 05:00

Antibiotiká sú veľmi užitočnými liekmi v boji s bakteriálnymi infekciami, ak ich však užívate nevhodne, môžu narobiť viac škody ako úžitku.

S antibiotikami nanajvýš opatrne.

Foto: Shutterstock.com

Negatívnym dôsledkami užívania antibiotík je narušenie, v niektorých prípadoch až zlikvidovanie črevnej mikroflóry, ktorá je významnou súčasťou obranyschopnosti organizmu. Antibiotiká ničia baktérie hlava nehlava, aj tie, ktoré prispievajú k dobrému chodu ľudského tela a podieľajú sa nielen na imunite, ale napríklad aj na dobrom trávení a tvorbe niektorých vitamínov.

„Baktérie sa nachádzajú v celom našom tele, najviac v hrubom čreve, ale tiež na koži alebo v ústach. Žijú v súlade s ľudským organizmom,“ uvádza leták siete lekární Dr.Max venovaný práve antibiotickej liečbe. „Tieto baktérie nás potrebujú, človek je pre ne hostiteľom poskytujúci im vhodné podmienky na život. Ide teda o vzťah užitočný pre obidve strany – symbiózu,“ uvádza sieť lekární.

Problém vzniká, ak sa niektoré baktérie premnožia a začnú na svojho hostiteľa útočiť. Vtedy prichádzajú na rad antibiotiká, ich používanie by sa však malo diať s najvyššou opatrnosťou.

„Musíme mať stále na pamäti, že okrem liečby infekčnej choroby každá antibiotická liečba významne zasahuje do mnohých funkcií nášho organizmu,“ uvádzajú lekárnici s tým, že jedna liečba antibiotikami môže ovplyvniť zloženie črevnej mikroflóry až na dobu štyroch rokov.

Po zničení užitočnej črevnej mikroflóry sa môžu v organizme premnožiť odolné (rezistentné) baktérie, na ktoré už neexistuje žiadna účinná antibiotivká liečba a môžu spôsobiť veľmi vážne zdravotné komplikácie. Len v Európskej únie zomrie v 25 tisíc ľudí ročne v dôsledku infekčných chorôb, voči ktorým sú už antibiotiká neúčinné.

Lekár by mal preto antibiotiká predpisovať len v odôvodnených prípadoch, praxou je však ešte stále predpisovanie naslepo, teda aj v prípadoch, ktoré sa na liečbu antibiotikami nehodia.

Pred predpísaním antibiotík by mal lekár urobiť CRP vyšetrenie, ktoré napovie, či je infekcia vírusového alebo bakteriálneho pôvodu. V prvom prípade sa antibiotiká nepoužívajú, pretože na vírusy nezaberajú. Dobré tiež je, ak doktor urobí výtery z nosa či úst. Ich nevýhodou však je, že výsledky sú k dispozícii až o niekoľko dní a medzitým sa bez liečby choroba môže zhoršiť.

Ako správne užívať antibiotiká?

Podľa letáku Dr.Max je dôležité pri užívaní antibiotík dodržiavať niekoľko dôležitých zásad.
1. Antibiotiká berte po celú dobu v presne stanovených intervaloch.

2. Antibiotickú liečbu neprerušujte ani predčasne neukončujte, hoci sa už cítite podstatne lepšie. Je nutné dobrať celé predpísané balenie.

3. Niektoré antibiotiká sa majú užívať spolu s jedlom, aby sa predišlo možným negatívnym účinkom na zažívací trakt.

4. Ak sa majú antibiotiká užívať nalačno, znamená to tridsať minút pred jedlom alebo dve hodiny po jedle.

5. Pri niektorých antibiotikách sa neodporúča konzumácia mliečnych výrobkov, tie môžu znižovať ich účinnosť. V príbalovom letáku nájdete všetky potrebné informácie.

6. Počas liečby zvýšte príjem tekutín a dodržiavajte pokojový režim.

7. Neschovávajte si antibiotiká pre prípad ďalšieho ochorenia, používajte ich len v odôvodnenom prípade na predpis.

8. Nevyhadzujte antibiotiká do odpadu ani ich nesplachujte. Nepoužité odovzdajte v lekárni.

Vedeli ste, že zdravý ľudský organizmus obsahuje desaťkrát viac buniek baktérií ako vlastných telesných buniek? To znamená, že až 99 percent ľudského tela tvoria bunky bakteriálne.


Je dôležité spolu s antibiotikami užívať aj probiotiká, ktoré doplnia do organizmu stratené užitočné mikroorganizmy. Odporúča sa konzumovať ich jedenkrát denne asi po dvoch či troch hodinách od podania antibiotika.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >