Najviac antibiotík predpisujú deťom. Pri nadužívaní hrozia zápaly čriev či alergie

TASR, 7. novembra 2019 o 04:04

Najviac antibiotík na Slovensku konzumujú deti a mládež, pričom u detí do deväť rokov je spotreba približne dvojnásobná oproti iným vekovým kategóriám.

Spotrebu antibiotík je potrebné znížiť.

Foto: Shutterstock.com

Hoci spotreba antibiotík na Slovensku klesá, odolnosť voči nim narastá. Baktérie sú veľmi prispôsobivé a začali si vytvárať spôsoby, ako rušiť účinnosť antibiotík, hovorí riaditeľka Odboru zdravotnej politiky Sekcie zdravia Ministerstva zdravotníctva Adriána Liptáková.

Antibiotiká sú potom neúčinné, ale zároveň ničia našu črevnú flóru a výsledkom sú závažné zápalové ochorenia čriev a rôzne alergie, upozorňuje. Pri príležitosti Európskeho dňa antibiotík, ktorý je každoročne 18. novembra, odborníci pripomínajú, že antibiotiká treba užívať obozretne.

V roku 2018 lekári predpísali 4,2 milióna receptov a lekárnici vydali 4,8 milióna balení antibiotík. Jeden pacient spotreboval približne 0,9 balenia antibiotík, no na jedno dieťa do deväť rokov pripadlo o niečo menej ako dve spotrebované balenia. Z detí tak rastú alergici a môžu ich trápiť chronické zápalové ochorenia v neskoršom veku, povedala Liptáková.

Pripomenula, že antibiotiká sa používajú výhradne na liečbu baktériových infekcií, ale nedokážu znížiť horúčku či vyliečiť vírusové ochorenia. Práve v zime sa ich vyskytuje veľa a pri liečbe nepomáhajú antibiotiká, ale to, že mama je s dieťaťom doma, uvarí mu čaj a domáci vývar a minimálne týždeň sa oňho stará, doplnila.

Predseda ústrednej komisie pre antiinfekčnú a antibiotickú politiku a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška pripomína, že mnohým ochoreniam sa dnes dá efektívne predchádzať a je to lepšie, ako ich liečiť antibiotikami. Dôležité je obmedziť pobyt veľkého počtu ľudí v uzavretých priestoroch s klimatizáciou a netreba zabúdať ani na umývanie rúk. Tiež netlačiť na lekára, aby predpísal antibiotikum a úplne najhoršie je, ak si pacient zoberie nejaké antibiotikum, ktoré nájde otvorené v zásuvke, hovorí.

V súčasnosti existujú jednoduché diagnostické testy, napríklad CRP, ktorý z vpichu do bruška prsta zistí, či je infekcia bakteriálna alebo vírusová, teda určí, či pacient potrebuje antibiotickú liečbu. Od 1. januára 2011 mali byť ambulancie všeobecných lekárov povinne vybavené prístrojmi na stanovenie CRP.

Toto testovanie v ambulanciách sa však podľa štatistík ešte stále nevyužíva ako bežná vyšetrovacia metóda. V roku 2018 bolo predpísaných presne 4 219 709 receptov na antibiotiká, zaznamenaných však bolo len 2 673 CRP testov vykonaných v deň predpisu receptu. Do tohto počtu sa nezarátali CRP testy, ktoré si pacienti hradili sami.

Najväčší problém spôsobuje rezistencia proti antibiotikám v nemocniciach, najmä na oddeleniach intenzívnej medicíny. Ak nezačneme antibiotiká používať obozretne, v roku 2050 môže celosvetovo v dôsledku rezistencie proti antibiotikám umrieť až desať miliónov ľudí, upozorňuje Jarčuška.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFeropriesvitny 7. novembra 2019 o 16:03

    Niekde asi soudruzi udelali chybu..videl som zvýšené crp pri kiahňach, nasledovali atb, nezabrali, po 3 dňoch hospitalizácia, na príjme tichá otázka matky, či sa nemôže jednať o kiahne a hlasná odpoveď lekárky, čo ste to za matku, keď neviete, že vaše decko má kiahne..a bolo po hospitalizácii aj atb..tak ako to teda je s tým CRP? naozaj odlíši vírusovú nákazu od bakteriálnej? niekde som čítal, že to detekuje zápal..ale typ pôvodcu neurčí..tak kde je pravda??vzhľadom na skúsenosť asi v článku pravda nebude..CRP je módny hit pre lekárov aby dávali atb..nie preto aby nedávali..
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >