Začíname s otužovaním: Žiadna veda, stačí doma zmeniť pár maličkostí

Patricia Poprocká, 12. júna 2020 o 04:42

Nebojte sa chladu, je prospešnejší než si myslíme. A nebojte sa začať s otužovaním, zvládnete to, aj keď patríte k tým, pre ktorých je teplá sprcha a vykúrená izba nadovšetko. Oplatí sa pár stupňov ubrať, pomáha to telu aj duši.

Sprchovanie záhradnou hadicou môže byť pre deti výzva i zábava.

Foto: Patricia Poprocká

Na otužovanie je síce ideálna jeseň alebo zima, začať však možno aj teraz. Dôvodov je veľa: Otužovanie posilňuje imunitu, zmierňuje zápaly i prejavy alergií. Nedá sa povedať, že otužilci nikdy neochorejú, ich choroby však majú spravidla kratší a ľahší priebeh. Ľahšie tiež znášajú extrémne teploty – či už v zime alebo v lete, a v neposlednom rade chlad človeka zocelí aj psychicky.

Otužilci vravia, že čím dlhšie človek otužuje, tým viac pozitív pociťuje. Tak prečo sa do toho nepustiť spolu s deťmi? Nemusia sa z vás stať hneď ľadové medvede, ktoré sa kúpu v polstupňovej vode, stačí si dať vlastné malé ciele, po dosiahnutí ktorých si môžete latku opäť posunúť o niečo ďalej. Často to je pritom len o niekoľkých maličkostiach, ktoré stačí zmeniť v každodennom živote.

Podporme detskú odolnosť

Deti to majú ľahšie, nevnímajú tak silno nižšie teploty a chlad znesú ľahšie. Je dobré, ak ich v tom podporíme. Teda si môžeme ušetriť zbytočné napomínania – obleč sa teplejšie, daj si bundu, nemáčaj sa v studenej vode, je chladno, prechladneš... Nechajme to na deti a na ich vnímanie. Keď si vedia vypýtať jedlo, ak sú hladné, vodu, keď sú smädné, dokážu prísť aj vtedy, keď im bude chladno. Kým to neriešia, nemusíme ani my.

Chlad je normálny

S tým by mali deti vyrastať. Teda sprchovať sa vo vlažnej vode (postupne čoraz chladnejšej), neprekurovať v bytoch, spávať pri otvorenom okne, vybehnúť von len v tričku, pokojne aj naboso – to všetko je normálne. Nemali by počúvať naše ponosy ani obavy, aké je chladné počasie, ako nemôžeme ísť vonku, lebo prší a podobne. Všetko sa dá zniesť, je to len o nastavení psychiky. Už maličké deti treba privykať na studenú vodu, pokojne ich môžeme nechať hrať sa vo vani s kockami ľadu, polievať vlažnou, neskôr studenou vodou, nie však viac ako päť minút, prípadne ich nechať hrať sa vo vlažnej vode, ktorú postupne ochladzujeme.

Dajme si spoločné výzvy

Ak už máme väčšie deti, ktoré sme naučili, že „normálne“ je teplo, začnime túto skutočnosť meniť spolu. Najlepšie hravou či súťažnou formou. Deti milujú zábavu a zbytočne ich budeme presviedčať, aby otužovali, keď my sami zostaneme vo svojom zaužívanom pohodlí. Takže si dajme pár výziev: Ochladzujme si vodu v sprche spoločne – môžeme dať súťaž, kto dlhšie vydrží, kto znesie chladnejšiu. Prípadne si dajme sprchu vonku zo záhradnej hadice, alebo vyskúšajme, kto sa pokiaľ ponorí do jazera. Možné je aj otužovanie vzduchom – keď je vonku chladno (aj mrazivo), môžeme sa vonku spoločne zahrať pár minút na skrývačku či naháňačku – áno, všetci v plavkách. Alebo sa len tak v plavkách prebehnúť. Potom sa oblečieme a vojdeme do teplej miestnosti.

Ako uvádza portál zimneplavanie.sk, odvolávajúc sa na publikáciu Pavla Dinku Voda a chlad, v deťoch treba „vypestovať odhodlanie niečo dokázať, prekonať samého seba, vyvinúť energiu a vôľu na potlačenie vlastnej slabosti a strachu“.

Nebojme sa chorôb

Veľa ľudí vidí za otužovaním hneď silnú nádchu, chrípku či zápal pľúc. Opak je však pravdou. Pri normálnej imunite by sa to nemalo stať. „Naopak, výrazne sa zníži počet chorôb z prechladnutia, či už ide o angínu, nádchu, zápal priedušiek a podobne,“ uvádza spomínaný portál. Podobne je to aj so zápalmi kĺbov, kde sa chlad ukazuje ako jeden z najúčinnejších liekov proti reumatickým chorobám. Chlad lieči, zmenšuje bolesti, a po čase ich dokáže aj zastaviť. V poriadku by to malo byť aj s močovým ústrojenstvom – posilňuje sa činnosť obličiek.

Počúvajme seba

Návodov, ako správne začať otužovať, je veľmi veľa. Vždy je však dôležité riadiť sa svojimi pocitmi, podporovať to, čo nám vyhovuje a nedržať sa otrocky predpísaných poučiek. Začať môžeme prechádzkami v chlade, studenou sprchou, potieraním sa studeným uterákom, kráčaním naboso v mokrej tráve alebo po snehu... A pokračovať tiež tým, čo nám vyhovuje.

Ako pred časom povedala pre náš portál otužilkyňa Lucia Hendrichovská: „Otužovanie je jednoznačne individuálna záležitosť a všeobecné rady môžu byť dobrým návodom, ale nie zárukou úspechu. Každý si musí zvoliť taký prístup k otužovaniu, ktorý mu vyhovuje najviac. Nikto vám neporadí lepšie ako vy, čo potrebuje vaše telo. Načúvaním vlastnej hlbokej múdrosti – intuície, ktorá vám presne povie, čo sa vo vás deje a čo potrebujete zmeniť.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >