10 TOP článkov na ahojmama.sk. Najviac vás v tomto roku zaujal rozhovor s pôrodníkom Jozefom Záhumenským

gb, pt, 30. decembra 2018 o 05:54

Najväčšiemu čitateľskému záujmu sa tento rok na našom webe tešil pôrodník Jozef Záhumenský, ktorý v otvorenom rozhovore skritizoval súčasné pomery v pôrodniciach a navrhol, ako možno zlú situáciu riešiť. Zaujali vás aj články o šetrení, výrobe domácich čistiacich prostriedkov či vianočných zvykoch v minulosti... Ďakujeme, že ste s nami už skoro štvrť roka a čítate nás, bez vás by to nešlo.

Rozhovor s gynekológom a pôrodníkom Jozefom Záhumenským vás tento rok zaujal najviac.

Foto: Ivan Majerský, Pravda

TOP 1: Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský: Naše pôrodnice sú zastaralé

Rozhovor so známym gynekológom a pôrodníkom, ktorý sa snaží meniť pomery v slovenskom pôrodníctve.

Jozef Záhumenský.

Foto: Ivan Majerský, Pravda

„Všetky operačné, ale aj medikamentózne zásahy do organizmu človeka musia mať jasný dôvod a preukázateľný benefit pre pacienta. Rutinné výkony bez aktuálneho konkrétneho dôvodu u konkrétnej pacientky sú iba ťažko obhájiteľné. Oxytocín je veľmi dobrý pomocník v určitých prípadoch, kedy napriek polohovaniu a chôdzi rodičky nedochádza k adekvátnej progresii nálezu na krčku. Je však veľmi zlý pán, ak sa podá v nesprávnom prípade, pretože spôsobuje silné kŕčovité kontrakcie, ktoré nevedú k progresii pôrodu, ale vyčerpávajú dieťa zníženým prietokom krvi k placente. Základom je správna diagnóza pôrodu a jeho patológie, čím sa predíde zbytočným až škodlivým intervenciám.“

TOP 2: Euro k euru. 10 dobrých tipov, ako v domácnosti ušetriť

Keď sa trochu zamyslíte, kde všade vám utekajú peniaze, môžete mesačne ušetriť peknú sumičku.

Šetrite svoje peniaze.

Foto: Gabriela Bachárová

Strukoviny, obilniny, vločky, cestoviny. Majte ich doma v dostatočnej zásobe. Z týchto potravín vyčarujete chutné a lacné jedlá. Viac využívajte suroviny, z ktorých sa kvôli ich dostupnosti na Slovensku pripravovali jedlá tradične, to sú napríklad zemiaky, kapusta či cibuľa. Naopak smelo môžete z jedálnička vyradiť potraviny, ktoré neprospievajú vášmu zdraviu a len zbytočne zaťažujú rodinný rozpočet: polotovary, hotové jedlá, sladkosti, údeniny. Čo sa dá, pripravujte si doma. Upečte si vlastný chlieb, vyrobte domáci jogurt.

TOP 3: Rodinnú zátaž v sebe nesieme celý život, nedá sa pred ňou ujsť, musíme ju len pochopiť

Psychologička Lýdia Adamcová hovorí o tom, ako sa z dnešných rodinných vzťahov vytráca láska a prečo je dôležité, aby jednotlivé generácie rodiny držali pohromade.

Klinická psychologička Lýdia Adamcová.

Foto: archív Lýdie Adamcovej

„Prečo pribúda detí s autizmom, anorexií, depresií, alergií, detských cukroviek, obezít, onkologických ochorení, a množstvo iných chorôb? Poviete, že deti majú slabú imunitu. Ale prečo ju majú slabú? Moja skúsenosť hovorí, že aký silný je citový vzťah medzi rodičmi a starými rodičmi, tak silné je aj dieťa a jeho imunita. Tam, kde citové väzby nefungujú, deti inklinujú k počítačovým hrám, sociálnym sieťam – rodové prázdno okolo seba nahrádzajú virtuálnou realitou."

TOP 4: Stačí ocot, sóda a máte perfektne čistú domácnosť. Vyrobte si účinné a lacné domáce čističe

Chemické čističe z drogérie poškodzujú ľudské zdravie aj prírodu, naviac často ani príliš nefungujú. Nahraďte ich prostriedkami z octu a sódy.

Vyrobíte si vlastné čistiace prostriedky?

Foto: Shutterstock.com

Obyčajná jedlá sóda si účinne poradí s akýmikoľvek nečistotami v kúpeľni. Vyčistí vám umývadlo, vaňu i sprchový kút.
Recept na čistič: Zmiešajte sto gramov nadrobno nastrúhaného mydla, sto mililitrov horúcej vody a sto gramov jedlej sódy. Takto vzniknutú pastu naneste na povrchy, rozotrite a asi po desiatich minútach opláchnite alebo odstráňte vlhkou handričkou.

TOP 5: Etnologička Katarína Nádaská: Vianoce kedysi, to bol úplne iný svet ako dnes

Stromček visel zo stropu, nikto sa neprejedal, darčeky boli len symbolické a Vianoce oveľa viac duchovné, povedala v rozhovore etnologička Katarína Nádaská.

Etnologička Katarína Nádaská.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

„Stromček je novodobejšia záležitosť. Gro Vianoc býval na našom území do konca 19. storočia betlehém. Stromček k nám prišiel z nemeckých krajín. V regiónoch ako Kysuce, najmä horné Kysuce či na východe Slovenska sa stromčeky medzi obyčajnými ľuďmi objavili až v 20-tych rokoch 20. storočia. Samozrejme, v meštianskych a šľachtických rodinách, stromčeky poznáme už od konca 17. storočia. Boli to najmä protestanti, ktorí mali stromček ako prví."

TOP 6: 15 skvelých tipov, ako ušetriť na energiách a nákupoch. Fungujú zaručene!

Tak, ako ľahko možno peniaze minúť prakticky na každom kroku, rovnako ich možno aj ušetriť. Treba len premýšľať a viac, než na ponuku trhu, dať na vlastný rozum.

Na energiách a pri rozumnom nakupovaní možno ušetriť desiatky eur.

Foto: shutterstock.com

Vykurovanie tvorí až 75 percent z celkovej spotreby energií. Vyplatí sa preto venovať mu zvýšenú pozornosť. Maroš Baranec, manažér produktových inovácií zo spoločnosti Východoslovenská energetika, člen Innogy, odporúča v bytoch odstrániť z radiátorov všetko, čo bráni voľnému prúdeniu vzduchu a spôsobuje, že teplo nesmeruje do miestností, ale do stien: „Žiadne záclony či závesy, ktoré visia cez radiátory. Ani nábytok, ktorý ich zakrýva. Nesušte na nich prádlo, lepšia bude sušička.“

„Vráťte sa k zdravému sedliackemu rozumu,“ odkazujú babičky súčasným mamičkám

Oslovili sme staré mamy s otázkou, aké sú podľa nich dnešné matky a čo by im poradili.

Dajte nám vnúčikom, tiež ich dobre vychováme, hovoria slovenské babičky.

Foto: Shutterstock.com

„Dnešné matky? Sú modernejšie a nemajú čas. Ani sa im vlastne nečudujem, pretože v práci sú na nich veľké nároky, no a zasa musia pracovať, ak chcú splácať hypotéky a podobne. Dbajú na zdravú stravu detí, no aj tak musia riešiť rôzne zdravotné problémy. My sme za našich čias napríklad o alergii ani netušili, a dnes je to samá alergia, intolerancia... No z veľkej časti je to zrejme aj chémiou v potravinách. Čo sa mi ešte zdá vypuklejšie než v minulosti, je prílišná ochrana detí pred povinnosťami. Ja ako dieťa som hocikedy domov zo školy ani poriadne nestihla dôjsť, len som nechala u kamarátky tašku a už som musela utekať pomáhať rodičom na pole. Svojich synov som už od toho trocha chránila, nenútila som ich toľko pomáhať mi, no vypomstilo sa mi to, lebo starší napríklad dodnes nerozozná zeleninu od buriny."

TOP 8: Priznať si, že prichádza koniec, je ťažké, ale nič lepšie sa nedá urobiť

Posledné tri roky boli pre Veroniku Ďurinovú poznačené smrťou.

Manželia Ďurinovci s riaditeľkou Plamienka Máriou Jasenkovou.

Foto: Plamienok

V marci 2015 pochovala mamu, teraz v januári sestru a o deväť dní po nej aj jedenásťročnú neter Karolínku. Všetky jej zobrala rakovina. „Najťažšie bolo, keď som zistila, že ochorela mama, bola som práve tehotná. A potom keď sa začal zhoršovať zdravotný stav sestry a Kajky,“ spomína na kritické momenty. Veronikina sestra a neter trpeli vzácnym druhom rakoviny, pri ktorom boli od začiatku zlé prognózy. „Vedeli sme, že to nie je dobré. Hoci som do poslednej chvíle verila v zázrak, na druhej strane som vedela, že nie je možný.“

TOP 9: Autistov pribúda, stále sa však nevie prečo

Autistov je medzi nami čoraz viac.

Výchova detí s poruchou autistického spektra je veľmi náročná, reagujú často inak, pre nás nepredvídateľne.

Foto: shutterstock.com

Kým pred 43 rokmi pripadla diagnóza poruchy autistického spektra na jedno z päťtisíc detí, v roku 2012 to trpelo postihnutím už jedno dieťa z 59 v Spojených štátoch, a v Európe jedno zo sto. „Porucha autistického spektra vzniká z viacerých príčin, ktoré pravdepodobne súvisia s poruchou genetickej informácie počas vývinu mozgových buniek a ich spojení ešte v tehotenstve,“ vysvetľuje Marcela Machálková, psychologička v Autistickom centre Andreas, ktorá sa venuje najmä deťom s Aspergerovým syndrómom, čo je najľahšia forma autizmu.


Preč od mestského zhonu! Na lazoch si žijú svoje šťastie

Po večeroch u nich počuť ticho lesa, občas narušené štekaním psov. Les a príroda sú všade naokolo, s civilizáciou ich spája rozbitá asfaltová cesta.

Ivan a Soňa Rybanovci sú spolu už od stredoškolských čias.

Foto: Patricia Poprocká

Najbližší sused je od nich asi kilometer, najbližšie mesto, Detva či Zvolen asi polhodina cesty. Ivanovi a Soni Rybanovcom to vyhovuje. Presne toto chceli. Žiť v prírode a v súlade s prírodou. Plastové veci u nich doma môžete spočítať na prstoch ruky. Práčka, sušička ovocia, mixér a zopár hračiek, ktoré podostávali deti od príbuzných. „Veľa sme toho o plastoch a škodlivých ftalátoch prečítali, povedali sme si, že to skúsime bez nich,“ vysvetľuje tridsiatnička Soňa. Aj dom, do ktorého sa nasťahovali len túto jar, je prírodný. Prerábali ho dva roky. „Keď sme ho kúpili, najprv sme ho celý obúchali, až do kameňa. Dolu šlo všetko – omietky, okná, strecha...“ Dnes je to nádherný domček s drevenými oknami, trámami, izolovaný slamou a omietnutý hlinou. „Dalo to námahu najmä pozháňať materiály. V obchodoch síce majú všetko, ale nie prírodné. Bolo to naozaj náročné,“ hovorí Ivan.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >