Hodovanie k Vianociam v mnohých rodinách patrí. Aj tu sa však dá zachovať miera.
Foto: shutterstock.comNaši predkovia sa stravovali zdravo, a vždy jedli to, na čo bola práve sezóna, prípadne čo si dokázali uskladniť. Preto je teda pre vianočný stôl typická kyslá kapusta, šošovica, zemiaky, hríby, ryby, med. Ako vysvetlila etnologička Katarína Nádaská, jedlá sa v jednotlivých regiónoch líšia podľa toho, čo bolo pre ten ktorý typické. Tatranci teda asi na rozdiel od južných regiónov nepreferujú rybaciu polievku, radšej si urobia polievku z hríbov, ktorých v lete hojne nazbierali.
Dnes vznikajú sťahovaním a uzatváraním nových zväzkov aj nové tradičné vianočné jedlá. Suroviny, z ktorých sa varia, sa však nemenia, poďme sa pozrieť na ich prínos.
Ryby
Nemusia sa jesť hneď vyprážané, ak však neodoláte, tak ich nenechajte zhnednúť, ale vysmažte len do zlatista. Zdravšie sú ale ryby udusené, správne nakorenené sú ešte chutnejšie ako rezne. Pre ľudské telo sú navyše veľmi užitočné a vhodné pre všetky vekové kategórie. „Mäso rýb je z výživového hľadiska nízkoenergetické, hlavnými zložkami sú voda, tvorí 50-83 percent, ďalej bielkoviny, tvoria 15-20 percent a tuky s podielom 1-35 percent. Bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus,“ vysvetlila MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva. Dodala, že ryby poskytujú nevyhnutné živiny ako omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamíny - A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, kyselinu listovú a ďalšie, ale tiež minerálne látky, napríklad fosfor, železo, draslík, jód. Rybí tuk chráni cievy pred aterosklerózou. Takže pokojne si ich doprajte aj v ďalšie dni, nielen na Štedrý deň.Med
Rýchlo sa vstrebáva do krvného obehu a dodáva telu energiu. Oproti cukru je zdravší, obsahuje minerály – železo, meď, mangán, sodík, draslík, fosfor, aj množstvo vitamínov – B1, B2, B6, B12, C, rutín, A, E, K a ďalšie. Takže – slaďte medom a namiesto krémových koláčikov si radšej dajte dvojitú porciu oblátok s medom. Aj s cesnakom.Cesnak
O tomto zázraku sa už popísalo množstvo chválospevov. Okrem iného upravuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, navyše obsahuje alicín, ktorý priaznivo vplýva na ochranu tráviaceho traku pred plesňami a neželateľnými baktériami. Nešetrite ním, ani pri príprave a dochucovaní ďalších jedál.Ovocie
Na Vianoce je v kurze je tropické ovocie – ananás, mandarínky, pomaranče, banány, najlepšie je však stále to, čo sme si vypestovali a dokázali uskladniť – jablká. Sú bohatou zásobárňou minerálnych látok, napríklad draslíka, horčíka, vápnika, fosforu, či sodíka. Zlepšujú trávenie, pomáhajú pri vyprázdňovaní čriev.Kyslá kapusta
Obsahuje množstvo mikroorganizmov, ktoré podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a vitamínov. Tiež je bohatá na vitamíny - betakarotén, céčko, minerálne látky – draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík, železo.Koláče
Aké by to boli sviatky bez koláčov. Naši predkovia piekli špecifický vianočný biely koláč, radostník alebo kračún – jediný a výnimočne z bielej múky, takzvanej koláčovej. Inak sa bežne pieklo z toho, čo nám dnes lekári odporúčajú ako zdravé – ražná, ovsená, múka, jačmeň, pohánka. Skúsme teda piecť ako kedysi. Ak dosladíme medom, prípadne inými tradičnými sladidlami namiesto cukru, môžeme mať okrem chutných koláčov ešte aj zdravé.Tipy odborníkov, ako prežiť sviatky zdravo
Dostatok pohybu. Platí priama úmera – čím viac jete, tým viac sa hýbte. Prechádzka pomôže starým i mladým. „Za minútu chôdze spáli telo 20 kilojoulov, čiže ak človek za hodinu prejde štyri kilometre, spáli 800 až 1000 kilojoulov,“ vyratúva Úrad verejného zdravotníctva. Samozrejme, cez Vianoce má človek čas aj na iné aktivity – lyže, bežky, plávanie, beh, posilňovňa.Jesť menej a častejšie. To znamená menšie porcie štyri alebo päťkrát denne, a snažte sa dodržiavať medzi jedlami pravidelné intervaly.
Piť čistú vodu. Žiadne sladené nápoje, ešte tak bylinkové čaje. Alkohol obmedziť na minimum.
Nevynechať ovocie alebo zeleninu. Každý deň skonzumujte aspoň 400 gramov, radí Úrad verejného zdravotníctva. Ráta sa aj kvasená kapusta. Vždy lepšia ako striekané jahody alebo paradajky, ktoré precestovali tisíce kilometrov.
ANKETA: