Ako sa cez sviatky zbytočne neprejedať

Patricia Poprocká, 12. decembra 2018 o 13:23

Ako prežiť vianočné sviatky bez bolestí brucha? Hýbte sa a neprejedajte. Pri množstve dobrôt, ktoré si ľudia nachystajú do zásoby, aby netrávili voľné dni za sporákom, sa to nie vždy darí. Tu je niekoľko odporúčaní, ako sa aj počas nezdravého hodovania aspoň trocha zdravo stravovať.

Zvyky pri štedrovečernej večeri meniť nemusíte, kvalitu jedla však zlepšiť môžete..

Foto: shutterstock.com

Pečte zdravšie


Skúste trocha odľahčiť a zvýživniť koláče. K bielej múke pridajte špaldovú, pohánkovú, alebo celozrnnú pšeničnú (ak sa vám zdajú pridrahé, vyrobte si doma vlastné – procesorovým mlynčekom pomeľte príslušné obilniny – pohánku, jačmeň, vločky a jednoducho ich pridajte k obyčajnej múke). Znížte množstvo cukru, používajte výlučne trstinový – má jemnejšiu chuť, prípadne med, slad, ovocie. Ak sa dá, koláče nepečte do tmava, ani do nich nepridávajte vopred opražené orechy či semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia. Konzumácia potravín, ktoré akrylamid obsahujú, potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Zemiaky a šaláty


Aj keď opečené zemiaky chutia fantasticky, aj pri ich pečení sa tvorí spomínaný akrylamid. Nepečte ich dohneda, stačí do zlatista. Predtým ich namočte na niekoľko minút do teplej slanej vody, zníži sa tým množstvo cukru, z ktorého sa tvorí akrylamid. Pri fritovaní udržiavajte teplotu 160-175 stupňov Celzia, pri opekaní v rúre 180-220 stupňov. Majonézové šaláty sú pre mnohé domácnosti vianočnou klasikou. Skúste ich odľahčiť, namiesto majonézy dajte biely jogurt či kyslú smotanu, prípadne aspoň uberte množstvo majonézy na úkor týchto potravín. Nepoužívajte kupovanú, ak, tak si radšej vyrobte vlastnú doma. Aspoň viete, čo tam dáte, na rozdiel od kupovaných, kde polovici obsahu zloženia obyčajný človek nerozumie.

Pozor na alkohol


Kam prídete, tam sa núka prípitkom. Pozor, alkohol, okrem toho, že vyvoláva závislosť a škodí organizmu, je aj zdrojom nadbytočnej energie. Telu žiadne výživné látky, ani vitamíny a minerály nedodáva. Vyvoláva chuť na kalorické pokrmy v podobe ťažších mastných jedál, na sladkosti, či na slané pochúťky.

K mäsu zelenina


Ryba sa označuje za jedno z najzdravších druhov mäsa, aj keď pri dnešných znečistených vodách a moriach o tom možno polemizovať. V každom prípade, na väčšine vianočných stolov zrejme bude. A v ďalších dňoch aj iné druhy mäsa. Odborníci odporúčajú menej soliť, v strave by malo byť denne najviac 5 gramov soli. Namiesto vyprážania mäso uduste, pečte alebo pripravte na pare, uprednostnite biele druhy mäsa. Doprajte si k nemu veľa zeleniny, pokiaľ možno, najlepšie nejakú z vlastných zásob, alebo v biokvalite.

A čo medzitým?


Namiesto vyjedania vianočných čokoládok, z ktorých mnohé sú už kvôli cene niekoľko rokov vyrábané z nezdravých náhradných ingrediencií, skúste radšej pripraviť ovocné šaláty, namixovať ovocno-zeleninové smoothie, alebo pripraviť ľahké dezertné tanieriky v kombinácii s jogurtom či tvarohom.

Všeobecné zásady


Jedzte v menších porciách a častejšie. Nechystajte si zbytočne veľké zásoby jedla, lebo vás to potom láka všetko ochutnať. Hýbte sa – choďte na lyže, bežky, alebo aspoň v každom prípade na prechádzku, skrátka na vzduch. Minimálny čas, ktorý zdraviu prospieva je hodina denne. Osobitný pozor by si mali dať ľudia, ktorí trpia nejakým druhom alergie, cukrovkou, chronickými ťažkosťami s trávením, majú problémy so žalúdkom, žlčníkom, prípadne majú vysoký krvný tlak alebo cholesterol.

(pripravené v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR.)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >