Zvláštna vyrážka? Pozor na plesňové zápaly kože, ktoré sa z morčiat či králikov prenášajú na deti

Gabriela Bachárová, 18. januára 2021 o 04:45

Túži dieťa po domácom maznáčikovi, ale psa alebo mačku mu z rôznych dôvodov dopriať nechcete, a tak zvolíte kompromis v podobe morčaťa? Roztomilé hlodavce však môžu prenášať plesňové ochorenie, ktoré sa u detí prejavuje zápalom kože. Choroba je v posledných desiatich až pätnástich rokoch stále častejšia.

Sú roztomilé, ale aj prenášajú choroby.

Foto: archív Pravdy

Vedci z českého Mikrobiologického ústavu Akadémie vied a Univerzity Karlovej teraz podrobne popísali častých pôvodcov nákazy. Za väčšinu zdravotných problémov môže pleseň (dermatofyt) rodu Trichophyton benhamiae. Ich zistenie teraz pomôže lepšie určiť ochorenie a liečbu. Výsledky výskumu zverejnil časopis Fungal Diversity.

Ako informuje česká Akadémie vied, zápal kože získaný z morčiat už prekonáva infekcie, ktoré prenášajú túlavé mačky. Morča zvyčajne žiadne príznaky ochorenia nemá, týkajú sa iba mláďat a oslabených jedincov. U detí sa prejavuje pomerne výraznou vyrážkou, ktorú si môžete pozrieť na obrázku. Lieči sa zväčša prostriedkami určenými na plesňové ochorenie kože.

Takto sa prejavuje nákaza získaná od morčat.

Foto: Akadémia vied ČR

„Patogén tvoria tri hlavné odlišné populácie. Dve sú severoamerického pôvodu, zatiaľ čo tretia spôsobuje epidémiu v Európe,“ uviedol vedúci laboratória genetiky a metabolizmu húb Miroslav Kolařík z Mikrobiologického ústavu českej Akadémie vied.

Okrem toho infekciu vyvolávajú aj ďalšie druhy rodu Trichophyton. Tieto nové sesterské druhy spôsobujú asi 20 percent infekcií morčiat, ale napríklad i králikov.

Okrem morčiat sa vedci v súčasnosti zameriavajú aj na mykózy (plesňové ochorenia) prenášané z ježkov, ktorí sú u chovateľov stále populárnejší. Výsledky štúdie by podľa českých odborníkov mohli viesť k prísnejšej kontrole chovu zvierat, ktoré sú častým zdrojom nákazy pre človeka.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >