Ako chrániť deti pred chorobami? Desatoro zdravej imunity

Patricia Poprocká, 29. septembra 2020 o 04:05

Aj bez druhej vlny koronavírusu býva toto obdobie záťažovým testom detskej imunity. Ochladenie vonku, stretávanie sa detí v školách či škôlkach, s tým súvisiace kašle, soplíky či iné infekcie sú typické pre každú jeseň. Ako si s tým poradiť?

Soplíky v detskom veku sú normálne, dôležité je ich fúkať a mať dostatok pohybu na čerstvom vzduchu.

Foto: shutterstock.com

Odborníci pripomínajú, že detský organizmus potrebuje byť vo vhodnej miere vystavený podnetom, aby na ne dokázal reagovať. „Detská imunita sa s väčšinou ochorení stretáva prvý raz a niektoré jej môžu dať viac zabrať, keďže na ne organizmus ešte nepozná vhodnú odpoveď. Preto imunita dieťaťa potrebuje správne stimuly a byť vo vhodnej miere vystavovaná podnetom, aby sa na ne učila reagovať,“ vysvetľuje odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Samozrejme, neznamená to, že ak detský organizmus rieši nejaké ochorenie, hoci mierne, vystavíme ho ďalším infekciám, napr. ovčím kiahňam. Treba dieťa nechať vysporiadať sa s jedným problémom, nepridávať ďalšie.

Deti do jedného roka by sme dokonca nemali nákazám vystavovať vôbec, keďže ich imunita je ešte veľmi nezrelá. (Vyvíja sa postupne tak, ako sa všetky ostatné schopnosti dieťaťa – plaziť, sedieť, chodiť, hovoriť, čítať či písať.)

Čiže pri maličkých deťoch a ich nezrelej imunite môže aj bežné ochorenie môže v niektorých prípadoch spôsobiť vážnejšie problémy či trvalé následky, ktoré v útlom veku nemusia byť hneď zjavné. Najlepšou ochranou pre tieto deti je dojčenie, materské mlieko obsahuje množstvo dôležitých prvkov aj probiotík. Platí, že čím viac rokov je dieťa dojčené, tým pre jeho imunitu lepšie.

10 tipov

Posilňovať obranyschopnosť organizmu starších detí môžeme aj v každodennom živote. Nejde o nič špeciálne, stačí upraviť niektoré zvyky, prípadne zaviesť nové. Tu je 10 rád odborníkov, čo robiť.

1. Stretávať sa s inými, relatívne zdravými deťmi a byť v psychickej pohode

2. Mať dostatok pohybu, ten je pre kondíciu organizmu i imunitu nesmierne dôležitý

3. Jesť vyváženú stravu obsahujúca všetky vitamíny, stopové prvky a vlákninu

4. Dostatočný pitný režim, ale pozor – nápoje bez pridaného cukru alebo kofeínu (čiže žiadne koly, kofoly ani sladené limonády)

5. Dostatok spánku, žiadne ponocovanie malých školákov do desiatej večer

6. Správna hygiena, najmä umývanie rúk, teraz v čase korony naň treba klásť dôraz vždy, nielen pred jedlom či po návšteve toalety.

7. Trošku špiny prospeje tiež – v zmysle nedržať dieťa v sterilnom prostredí, pretože vtedy imunita nemá výzvy, na ktoré by reagovala, a nemôže sa trénovať

8. Smrkať nos – ak to dieťa ešte nevie, treba sople odsávať. V sopľoch sa držia infekcie, a keď zatekajú do hrdla, infekcie postupne osídľujú čoraz väčšiu plochu
a viac orgánov. Bežný soplík sa tak znenazdajky zmení na chorobu s teplotami.

9. Otužovanie. Každému podľa pocitov. Neobliekať dieťa zbytočne nahrubo, ochladzovať vodu počas sprchovania, postupne aspoň na záver ochladiť celkom

10. Neprekurovať miestnosti – spanie pri otvorenom okne zlepšuje kvalitu spánku i posilňuje organizmus, miestnosti v bytoch tiež netreba vyhrievať na 24 stupňov, aby sme mohli chodiť v tričkách, postačí menej a komu je chladno, radšej nech si dá na seba sveter.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >