Zubný strojček zachráni nielen krásu, ale i zdravie chrupu

gb, 3. októbra 2021 o 04:00

Rovné zúbky zlepšujú artikuláciu a žuvanie potravy a sú aj prevenciou vzniku zubného kazu.

Zubný strojček aj pre zdravie.

Foto: Shutterstock.com

Zubný strojček potrebujú deti aj dospelí z rovnakého dôvodu – koriguje sa ním chybný zhryz. Zďaleka však nejde iba o estetiku, upravením nesprávneho zhryzu sa rieši oveľa viac problémov – aktuálnych aj budúcich.

„Oprava maloklúzie, ako sa odborne chybnému zhryzu hovorí, sa robí kvôli zlepšeniu žuvacej aj artikulačnej schopnosti. Z estetického hľadiska môže pomôcť detskému pacientovi so zvýšením sebavedomia, čo je tiež dôležité. Odstránením krivých zubov okrem toho uľahčíme čistenie zubných plôch a umožníme, aby boli pri čistení dostupnejšie aj ťažšie čistiteľné miesta, čím predchádzame vzniku zubných kazov. V neposlednom rade korekciou zubov znížime riziko niektorých zlozvykov, ako pchanie jazyka alebo prsta do medzery medzi zubami, s čím sme sa u detí už taktiež stretli,“ vysvetľuje v tlačovej správe Beáta Marčanová, detská stomatologička zo zubnej kliniky Dr. Martin.

Korigovať sa dajú už mliečne zuby

Detský stomatológ by si podľa nej mal všimnúť nejakú anomáliu v zhryze dieťaťa čím skôr a poslať ho s rodičom konzultácie k čeľustnej ortopedičke alebo čeľustnému ortopédovi. „Pedostomatológ by mal skutočne dbať o to, aby odhalil maloklúziu u dieťaťa čo najskôr. Niektoré anomálie sa riešia už v mliečnom chrupe, iné v zmiešanom a pri niektorých čakáme až do chrupu trvalého,“ pokračuje detská zubárka.

Strojčekov je dnes už veľa druhov. Aký sa kedy zvolí, záleží od viacerých faktorov – napríklad od toho, čo treba riešiť, ako sa strojček čistí, ale kritériom pri výbere môže byť aj jeho cena. Dnes sú veľmi populárne neviditeľné strojčeky. Aj klasické drôtikové majú stále svoje opodstatnenie a nie sú menej účinné. „U najmenších, avšak spolupracujúcich a motivovaných detí, používame aj snímacie nočné strojčeky. Tam je však naozaj potrebná stopercentná motivácia a spolupráca dieťaťa aj rodiča,“ vysvetľuje lekárka.

Rovnako dôkladne ako o zuby sa treba starať aj o strojček. Ak je vyberací, každý deň ho treba umývať zubnou kefkou. O niečo náročnejšie je čistenie fixného zubného strojčeka, lekárka odporúča, aby pri tom deťom pomáhali rodičia. „Dôkladne treba vyčistiť miesta okolo drôtikov, spojky na zuboch a medzizubné priestory. Pomoc s tým potrebujú deti do veku 11 až 12 rokov, dokedy sa formuje ich jemná motorika,“ upozorňuje.

Dvakrát denne

Bez ohľadu na to, či dieťa nosí strojček alebo nie, malo by si umývať zuby dvakrát denne. Ako mu to vysvetliť? Podľa lekárky treba nájsť vhodné slová, ako ozrejmiť, že kým večer zuby čistíme od zvyškov jedla, nemalo by sa vynechať ani ranné čistenie, pretože v noci sa tvorí menej slín a zuby sú tak menej chránené.

„Opakovane odporúčam, aby deťom až do veku 11 - 12 rokov dočisťovali zuby rodičia. Pomáha to predchádzať mnohým budúcim problémom najmä so zubným kazom,“ prízvukuje detská stomatologička.

Aká zubná pasta je najvhodnejšia? Stomatológovia sa stretávajú s obavami rodičov z fluoridov. „Ich lokálna aplikácia vo forme zubnej pasty má nezastupiteľné miesto už od prvého zúbka. Zistilo sa, že bezfluoridové, prípadne zubné pasty s fluoridmi pod 500 ppm, sú neúčinné a zuby nie sú dôkladne chránené. Fluoridy nie sú strašiak, ale pomocník. To, čo detským zubom nerobí dobre, sú zubné pasty s vysokou abrazivitou, ktoré by mohli poškodiť zubnú sklovinu,“ vysvetľuje lekárka.

Aj deti potrebujú dentálnu hygienu

Podľa odborníkov by aj deti mali chodiť na pravidelnú dentálnu hygienu k profesionálovi. „U spolupracujúcich detí s ňou začíname od štyroch rokov. Odporúča sa aspoň raz ročne, k deťom však treba pristupovať individuálne podľa ich potrieb,“ pokračuje Beáta Marčanová. „Ak sa im tvorí viac zubného kameňa, hygienu robíme aj častejšie,“ dopĺňa.

Dentálna hygiena je pre deti dobrou cestou postupne nadviazať spoluprácu so zdravotníkmi, ktorí pracujú v stomatologických ambulanciách a pomáha odbúrať strach, ak ho majú. Dieťa, ktoré sa naučí pravidelne a bez obáv chodiť k zubárovi, má väčšiu šancu na zdravší chrup v dospelosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >