Bude mať dieťa zdravé zuby? Rozhoduje aj starostlivosť v prvých mesiacoch

Patricia Poprocká, 12. mája 2020 o 04:48

Sú zuby bez kazov podmienené geneticky alebo je to všetko len o dôkladnej starostlivosti? Aj keď zákony prírody nedokážeme vždy ovplyvniť, lepšie vyhliadky na zdravý chrup majú vždy ľudia, ktorí dbajú na ústnu hygienu. A začať treba už od narodenia.

Prvé zúbky sa začínajú prerezávať medzi štvrtým a jedenástym mesiacom.

Foto: shutterstock.com

Aj keď bábätká ešte žiadne zúbky nemajú, podľa lekárov sa im treba o ústnu dutinu starať. „Detské ústa sú po narodení sterilné, postupne sa osídľujú baktériami. Ak budete dodržiavať základné pravidlá, viete vytvoriť u dieťaťa návyk, vďaka ktorému mu umožníte prežiť život so zdravými zubami,“ tvrdí stomatológ MUDr. Pavol Andel.

Pri bábätkách je to hlavne na rodičoch, ktorí by mali chrániť svoje dieťa, predovšetkým pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi. Samozrejme, sami by mali mať pritom svoj chrup v poriadku.

„Nedovoľme, aby dieťa bozkávali na ústa ľudia, ktorí nedbajú o dôležitosť svojej ústnej dutiny,“ pripomína MUDr. Andel. Napríklad ľudia, ktorí práve dofajčili cigaretu, idú z krčmy alebo majú sami množstvo kazov. „Od mnohých z tých ľudí by sme bozk nechceli dostať ani my sami,“ zdôrazňuje lekár s tým, že dojčatá sa na rozdiel od dospelých brániť nevedia.

Ďalšou dôležitou oblasťou sú predmety, ktoré si deti vkladajú do úst. Bábätká tam spočiatku dávajú naozaj všetko, ústami jednotlivé veci najlepšie spoznávajú. Mali by sme preto dbať, aby sa im dostávali do rúk čisté, určite nie napríklad obchytané kľúče či peniaze.

Nedojčeným bábätkám by rodičia zasa nemali brať do úst cumeľ z fľaše, ale teplotu umelej výživy skúšať na predlaktí.

Keď deťom začneme dávať prvé príkrmy, odborníci radia nechutnať jedlo tou istou lyžičkou. Odporúča sa už v tomto veku deťom pred jedením opláchnuť ruky vodou, keďže je si jedlo radi pomačkajú. Ešte viac je to dôležité v prípade metódy BLW (Baby Led Weaning), teda keď dieťa dostane jedlo do rúčky a kŕmi sa samé vtedy, kedy chce. Zo začiatku by to mala byť len tepelne upravená dostatočne mäkká zelenina, najlepšie pokrájaná na tenké pásky, zhruba ako hranolčeky. Neskôr, keď už dieťa dokáže jesť, môže dostávať aj drobné surové ovocie, cestoviny, kúsky mäsa a podobne.

Na stav ústnej dutiny má vplyv aj to, či bábätku dávate cumeľ. Najlepšie sa zaobísť bez neho, pri dojčených bábätkách to nie je vôbec ťažké, stačí im ponúknuť prsník. Pri nedojčených to ide ťažšie, keďže potreba sať je deťom biologicky daná, no aj tu sa odporúča popri cumlíku aj nosenie v šatke, hladkanie, kolísanie v náručí a podobne.

Na cumlíku sa totiž zachytáva množstvo nečistôt, neraz padne na zem, niektoré deti majú z neho dokonca kvasinkovú infekciu. Cumeľ môže tiež poškodzovať správny rast a vývoj zubov a ďasien, ak ho používa dieťa vo vyššom veku. Cumeľ je lepšie nepoužívať aj z iných dôvodov, ktoré sa už ale netýkajú stavu chrupu – môže napríklad sťažiť dojčenie a najmä: učí deti, že na upokojenie je treba vec, nie blízku osobu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >