Zeleninu krájajte nadrobno nielen deťom a nezabúdajte na prikrývku. 10 rád, ako ušetriť pri varení energiu i čas

ahojmama.sk, včera 06:08

Navonok drobnosti, v skutočnosti však šikovné kuchynské triky, ktoré uľahčia varenie, skrátia jeho dĺžku a v konečnom dôsledku znamenajú aj viac voľného času pre vás. Pozrime sa spolu na užitočné tipy, ako si zjednodušiť a urýchliť prácu v kuchyni.

Domáca strava nadovšetko, netrávte však v kuchyni viac času než je potrebné.

Foto: shutterstock

Použite pokrievku

Pokrievka je dôležitá, pretože zabraňuje úniku tepla, jedlo sa rýchlejšie zohreje, voda privedie do bodu varu, podľa niektorých odhadov o tretinu. Šetrí to čas aj plyn alebo elektrinu, podľa toho, na čom varíte. Hrnce i panvice by mali mať vlastnú pokrievku, ktorá prilieha. Tak isto je pokrievky užitočná už pri hotovom jedle, aby ho nebolo treba potom tak skoro zohrievať.

Púšťajte teplú vodu

Ak idete variť cestoviny alebo zemiaky, napustite do hrnca vodu z teplého, nie studeného kohútika. Varom sa všetky baktérie zabijú, takže úplne bez obáv. Prípadne si môžete pomôcť aj rýchlovarnou kanvicou, tá sa odporúča najmä ak máte elektrický sporák, spotrebuje sa menej energie. Vodu zahrejte v kanvici a prelejte do hrnca, kde jedlo podľa potreby dovarte. S pokrievkou, samozrejme.

Uprednostňujte malý oheň

Plynová varná doska má vždy rôzne veľkosti. „Malý horák spotrebuje o 6 % až 10 % menej plynu ako veľký horák,“ upozorňuje online magazín Ekoreštart.sk. Je pravda, že malému horáku s malým plameňom trvá varenie o niečo dlhšie, no pomalé varenie šetrí energiu a zaisťuje aj zachovanie väčšieho množstva vitamínov a živín napriek ohrievaniu. „Na pomalé dusenie zemiakov či zeleniny zvyčajne stačí centimeter alebo dva vody,“ dodáva portál.

Krájajte na menšie kúsky

Logika je v tomto prípade jasná – čím menšie, tým skôr uvarené. Platí to pre zeleninu i mäso.

Čo treba, namáčajte

Týka sa to najmä strukovín. Tie by sa mali máčať noc predtým, než ich budete variť. Nielenže sa rýchlejšie uvaria, namáčanie strukovín je aj prevenciou pred nadúvaním. Namáčať sa odporúča aj obilniny, v tomto prípade neraz aj preto, aby organizmus vedel lepšie yužiť ich výživné látky.

Zmrazené nechajte trocha ohriať

Áno, výrobcovia zmrazených polotovarov síce odporúčajú dať do vriacej vody rovno z mrazničky, jedlu sa však nič nestane, keď sa predtým pár minút ohreje pri izbovej teplote. Vy ušetríte čas varenia a elektrickú či plynovú energiu.

Keď zapnete rúru...

Rúra je veľký žrút energie, preto je dobre piecť s rozumom. Najväčšia spotreba je podľa portálu Ekoreštart.sk v počiatočnej fáze, teda vo fáze ohrevu. Preto je dobré, ak si vopred premyslíte, čo všetko môžete pod jedným upiecť. Pri pečení koláča vymyslite teda nejaké jedlo, ktoré si chcete upiecť v rúre, napríklad francúzske zemiaky alebo pečené kurča. Alebo ak robíte domáci chlieb, naplánujte si k nemu aj nejaký zákusok. No a ak už pečiete, vedzte, že rúru môžete vypnúť aj o 15 minút skôr ako uvádzajú recepty, na dopečenie jedla sa využije jej vnútorné teplo.

Varte v pare

„Takto môžete uvariť viacero jedál súčasne. Či už spotrebič umiestnite na plynový sporák alebo elektrickú dosku, možno ho pred dokončením varenia vypnúť. Para zostávajúca vo vnútri bude sama osebe stačiť na dokonalé dovarenie vášho jedla,“ vysvetľuje magazín Ekoreštart.sk s tým, že takéto varenie je aj zdravšie a zachováva nedotknuté vlastnosti surovín a všetky potrebné vitamíny v nich.

Jedzte spoločne

Nielenže je to dobré pre vzťahy v rodine, ušetríte na ohrievaní jedla. Zároveň získate čas sa porozprávať a stráviť príjemný čas pri dobrom jedle.

Tlakový hrniec s otáznikom

Áno, skracuje čas varenia o polovicu, najmä ak varíte mäso alebo strukoviny. Jeho veľkým rizikom je, ak z nejakých dôvodov vystrelí pokrievka. Vtedy môže dôjsť k vážnym zraneniam. Svoju skúsenosť nám pred časom napísala naša čitateľka, jej príbeh si prečítajte TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >