Toto varím na večeru ja! 12 čitateľov prezradilo svoje obľúbené recepty

gb, pt, 1. marca 2020 o 03:30

Čo pripravujete rodine na večeru vo všedný deň, keď na varenie nie je veľa času a jedlo musí byť na stole čím skôr, opýtali sme sa vás. Traja vyžrebovaní čitatelia od nás dostávajú kuchársku knihu Čerstvo a chutne od jari do zimy od Jany Balonovej.

Čo bude dnes na večeru?

Foto: Shutterstock.com

Túto zaujímavú kuchárku od nás dostanú traja vyžrebovaní čitatelia.

Foto: archív

Na 128 stranách knihy nájdu čitatelia množstvo sezónnych receptov a zoznámia sa aj s menej tradičnými, dnes už zabudnutými druhmi ovocia a zeleniny, napríklad s kvakou, morušou či dulou. Knihu vydalo vydavateľstvo Fortuna Libri. Získavajú ju od nás autorky troch nasledujúcich príspevkov.

Pizza toasty

Pizza toasty: 6 krajcov chleba (bez kôrky), 1/4 pohára šunky a 1/4 pohára salámy opečieme na panvici s paradajkovým pretlakom (1 konzerva), 1 čl oregana a 1 čl bazalky. Natrieme na krajce chleba (okraje necháme voľné), okraje potrieme vajíčkom, posypeme nastrúhanou mozzarellou (1/2 pohára) a prikryjeme plátkom chleba. Dáme na plech s papierom na pečenie a potrieme olivovým olejom. Pečieme 5 minút pri 200 °C. Posypeme postrúhanou mozzarellou (1/2 pohára) a pečieme 5 minút pri 200 °C. Ďalšie tipy na rýchlu večeru: omeleta s dusenou zeleninou, sójový gyros, mrkvový šalát s pomarančom.
Gabriela L., Žilina

Zemiakové jedlá

Ak mi zostane zemiaková kaša alebo zemiaky, vždy urobím zemiakové lokše. Na striedačku varíme fliačky s kapustou, granadír, zemiakový paprikáš, dusenú zeleninu niekedy s prílohou, ale často bez prílohy. Niekedy si s manželom urobíme detskú krupicu, lebo ju máme obidvaja radi. Keď sa nám nechce variť nič, máme takú večeru, kto si čo nájde. To je najrýchlejšie.
Jana P., Kremnica

Špagety s cuketou

Ak nemám veľa času, robím špagety s cuketou, sušenou paradajkou, šunkou, trochou cesnaku, korenie vegeta a samozrejme syr. Prípadne kuracie mäsko na spôsob gyrosu do wrap placky s nakrájaným ľadovým šalátikom, alebo kuracie masko s ryžovými rezancami ako v reštaurácii Soho. Rýchle a chutné jedlá.
Ingrid Š., Veľké Krškany

Ďalšie tipy na večere, ktoré ste nám zaslali


Cestoviny na mnoho spôsobov

Večeru chcem mať čím skôr na stole, preto mám v myšlienkach a hlavne v domácnosti zopár surovín, z ktorých vzíde aj v prípade nedostatku času chutná večera. Z našich obľúbených spomeniem špagety, či už s domácim bazalkovým pestom a parmezánom, alebo do mixéra nakopím sušené rajčiny, olivový olej, cesnak, bazalku, oregano, petržlenovú vňať a miesto píniových orieškov slnečnicové semienka.

Inokedy pripravíme tuniakovu verziu, keď na olivovom oleji opečieme cibuľu a cesnak, pridáme tuniaka, zalejeme sekanými paradajkami, prevaríme a pridáme olivy, okoreníme čiernym korením, oreganom a bazalkou a posypeme syrom. Niekedy si spravíme cestoviny s grilovanou cuketou, rajčinami a špenátom, kvalitný syr by nemal chýbať.

Sem tam zaboduje praženica či chlieb vo vajíčku alebo grilovaný encián s cesnakovým dipom. Na minútku sa dá pripraviť aj losos na masle so zeleninou, avšak niekedy mám v zásobe aj kváskové cesto na pizzu, ktoré vydrží aj 3 dni a do 30 minút je čerstvá pizza na tanieri.

Základom zostáva mať základnú zostavu surovín ako syr, pasírované paradajky, cestoviny, vajíčka, slaninku, nejaké ryby, kyslú či sladkú smotanu, čerstvé či sušené bylinky, cibuľu a cesnak. Pre prípady nestíhania je dobré mať v mrazničke aj vývar či mrazenú zeleninu a rizoto je rýchlo hotové.
Anna P.

Vyprážaný chlieb vo vajíčku

Môj tradičný tip na rýchlu a chutnú večeru je vyprážaný chlebík vo vajíčku. No a na také oživenie receptu je veľmi chutné, keď sa chlebík potrie syrokrémom, obalí sa vo vajíčku a v strúhanke a vypráža. Nuž a k tomu tanier čerstvej zeleniny! Alebo: nastrúhame salámu, syr, pridáme smotanu na šľahanie, soľ, korenie a zamiešame. Natrieme na sendvič, posypeme pizza korením a zapečieme v predhriatej rúre. Mňam.
Lucia B., Lazany

Fučka

Lečo, špagety s mortadellou, cestoviny so syrovou omáčkou. Fučka: zemiaky pokrájame na kolieska, zalejeme vodou, varíme do rozvarenia. Zmes rozmixujeme, pridáme po troške krupicu, hladkú múku, hrubú múku, soľ a trochu povaríme. Podávame s cibuľou opraženou na masti doružova.
Anna M., Banská Bystrica

Zeleninový šalát

Urobím si zeleninový šalát. Pokrájam hlávkový šalát, papriku, paradajky, cibuľu, pokvapkám citrónom, osolím, okorením, pridám olivový olej, dobre zamiešam a večera je hotová. K tomu si dám pečivo alebo hrianku a je to...
Valéria, Handlová

Špagety s párkom a zeleninou

Najobľúbenejšie sú špagety: orestovať cibuľku, pridať nakrájané párky, farebnú čerstvú papriku a paradajku, kečup, horčicu, sójovú omáčku, soľ, korenie a cesnak. Povariť. Preliať cez špagety a zasypať syrom.
Vivienne B., Žilina

Omeleta z červenej repy

Aspoň večerať sa snažíme spolu a zo sezónnych surovín. V zime si robíme na večeru často zemiakové jedlá: pečené zemiaky, zeleninové francúzske zemiaky alebo placky. Inak sú to často rôzne typy cestovín s domácimi zeleninovými omáčkami alebo iba studené večere v podobe pečiva s nátierkou alebo syrom cottage.

Obľúbená je u nás aj omeleta z červenej repy. Tú si vopred uvaríme, ošúpeme, nastrúhame alebo nakrájame na kocky, podusíme s cibuľkou na panvicu, pridáme rozšľahané vajíčka s nastrúhaným syrom (čedar alebo parmezán) a na slabom stupni dusíme asi 4 minúty z oboch strán, prípadne dáme do rúry na druhé štyri minúty.
Zuzana P., Bratislava

Kuskus, zelenina a kuracie mäso

Rýchlo zalejem kuskus, popražím mrazenú zeleninu a kuracie prsia na rezance. Obmena sú ryžové rezance, čínska zmes a kuracie prsia.
Monika G., Vinica

Slané koláče

Najradšej robím rozličné slané koláče. Vyhráva asi pórový. Na plech dáme lístkové cesto, popicháme vidličkou, nanesieme na masle udusený pór, pridáme nakrájanú slaninku. Celé to zasypeme nastrúhaným syrom feta a zalejeme dvomi vajíčkami rozšľahanými s kyslou smotanou. A potom šup do rúry.

Náplne sa dajú použiť rôzne: kuracie mäso so šampiňónmi, dusená zelenina, špenát, rozličné syry, bylinky, zaliať kyslou alebo šľahačkovou smotanou s vajíčkami. Lístkové cesto je v tomto smere veľmi vďačné.
Mária M., Bratislava

Knedľa s vajcom

Granadír, zemiaková placka alebo jednoducho knedľa s vajcom: nakrájam si staršiu knedľu a opražím na oleji, pridám rozmiešané vajíčka a ochutím. Podávame s uhorkou.
Helena Č., Ružomberok





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >