Recept na víkend 2x vianočná kapustnica, názov síce rovnaký, ale ten recept...!

Patricia Poprocká, dnes 05:50

Aj keď je to typické štedrovečerné jedlo, kapustnice sa varia vo veľkom už teraz, v tento predsviatočný čas na vianočných večierkoch či posedeniach s priateľmi. Ponúkame vám dva recepty na túto typickú sezónnu pochúťku, s mäsom a klobáskou, a druhú pre vegánov.

Čo kuchár, to iný recept. A predsa vždy chutí skvele!

Foto: shutterstock

Výdatná s klobáskou

Vo veľkom hrnci samostatne uvaríme údené rebierka (asi kilo). Keď sú hotové, vyberieme ich a do vývaru, ktorý ostal, dáme variť nasekanú kyslú kapustu. Tú nepremývame, aby si zachovala kyslú chuť. V ďalšom hrnci uvaríme hríby v mierne osolenej vode. Kým sú na sporáku, z rebierok oberieme mäso a nakrájame zaúdenú klobásu. Keď je kapusta mäkká, do hrnca k nej vložíme hríby, mäso zbavené kostí aj klobásku. Na zahustenie urobíme zápražku z múky a oleja a necháme všetko zavrieť.

Na dochutenie môžeme ešte použiť kocku bujónu (ale polievka bude dobrá aj bez nej), bobkový list, nové korenie, čierne celé korenie, trošku rasce. Podľa chuti ešte do polievky dáme pár pretlačených strúčikov cesnaku a nadrobno pokrájanú cibuľku, opraženú na oleji s červenou paprikou. Tesne pred koncom vylejeme do polievky šľahačkovú smotanu, aby mala lahodnejšiu chuť.

Podávať môžeme s chlebom natretým maslom alebo s topinkami alebo i bez chleba. Dobrú chuť!

Ľahká bezmäsitá a chutná

Vo veľkom hrnci dáme variť sušené hríby, ktoré sme predtým nechali namáčané niekoľko hodín. Vodu zlejeme a dáme variť v čistej. Mierne posolíme. Keď sú hríby z troch štvrtín mäkké, pridáme kyslú kapustu, nepremytú, no nakrájanú na menšie kúsky. Súčasne pridáme zo desať sušených sliviek, zo šesť sušených fíg a premyté jačmenné krúpy (asi 4 polievkové lyžice, tie najdrobnejšie).

V ďalšom hrnci si medzitým pripravíme z masla, múky a soli zápražku. Môže byť výdatnejšia, v tomto prípade totiž tvorí jednu z hlavných zložiek celkovej chuti. Kto chce v kapustnici viac zložiek, môže pridať aj pár nadrobno nakrájaných zemiakov a dať ich do hrnca variť spolu so zápražkou.

Polievku dochutíme ešte červenou paprikou, mletým čiernym korením, troškou rasce a pretlačenými strúčikmi cesnaku. Môže ich byť viac, pokojne aj celá hlávka, podľa veľkosti cesnaku a množstva polievky.

Na záver môžete zlahodniť chuť smotanou, pre vegetariánov šľahačkovou, pre vegánov rastlinnou (môžete si ju pripraviť napríklad tak, že zmixujete s vodou pár kešu orieškov).
Aj túto kapustnicu môžeme podávať s chlebom natretým maslom alebo s topinkami alebo i bez chleba. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >