Obľúbená prísada do koláčov, buchiet alebo len tak na chlieb. Uvarte si džem doma a bez chémie.
Foto: shutterstock.comPonúkame sedem tipov na konzervovanie džemu prírodnými látkami aj s jednoduchými receptami. Nech sa páči.
Džemy deti milujú, najväčším problémom tejto sladkej ovocnej pochúťky je, že má málo vitamínov (ničia sa dlhým varením), veľa cukrov a často i chemických konzervantov. Ako si uvariť aspoň trochu zdravší džem? Inšpirujte sa niektorým z našich tipov.
Obľúbená prísada do koláčov, buchiet alebo len tak na chlieb. Uvarte si džem doma a bez chémie.
Foto: shutterstock.comTráva je žltá, azda nikdy neplatí viac ako teraz, keď je plná kvitnúcich púpav. Tieto krásne kvietky možno využiť i v kuchyni – skúste z nich med či fantastický sirup. Do tradičných receptov možno pridať aj niečo navyše, uvidíte, čo to urobí s chuťou!
Stačí pôda, voda a slnko, zeleninu možno vypestovať kdekoľvek, aj na sídlisku. Na siatie je teraz ideálny čas, škoda ho nevyužiť.
Žiadne pracné vyklepávanie mäsa ani obaľovanie v trojobale, naopak. Aj sviatočný nedeľný obed môže byť hotový raz-dva. Skúste rezne podľa tohto receptu: Nakrájaš, zamiešaš, pečieš.
Mlieko a mliečne výrobky sú neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Viete správne separovať ich obaly? Kam patrí kelímok od jogurtu, kam jeho vŕšok, kam obal sladeného mlieka?
Ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť, záleží však aj na tom, v akej forme ho konzumujeme.
Milujete jarnú čerstvú bryndzu alebo ovčí syr? Tie priamo od chovateľov chutia skvele, majú však jeden háčik – možno sa z nich nakaziť kliešťovou encefalitídou. A to ak sú vyrobené z nepasterizovaného mlieka zvieraťa, ktoré bolo nakazené od kliešťa. Platí to ovčie či kozie mlieko Viete, ako sa nákaze vyhnúť?
Praženica sa vo všeobecnosti považuje za jedno z najjednoduchších jedál, ktoré zvládne aj kuchársky začiatočník. Nie je to však celkom tak, aj miešané vajíčka treba vedieť dobre pripraviť a navyše – nie je praženica ako praženica.