Džem bez chémie, ktorý sa neskazí. Sedem tipov na prírodné konzervanty aj s receptami

Patricia Poprocká, 17. júna 2022 o 04:42

Džemy deti milujú, najväčším problémom tejto sladkej ovocnej pochúťky je, že má málo vitamínov (ničia sa dlhým varením), veľa cukrov a často i chemických konzervantov. Ako si uvariť aspoň trochu zdravší džem? Inšpirujte sa niektorým z našich tipov.

Obľúbená prísada do koláčov, buchiet alebo len tak na chlieb. Uvarte si džem doma a bez chémie.

Foto: shutterstock.com

Ponúkame sedem tipov na konzervovanie džemu prírodnými látkami aj s jednoduchými receptami. Nech sa páči.

Citrón

O jeho priam zázračných vlastnostiach sa popísalo už veľa. Je skvelým pomocníkom v kuchyni, pri praní aj upratovaní a čistení. Aj pri varení džemov. Okrem toho, že ochráni džem pred pokazením mu dodá aj príjemnú kyslastú príchuť. Citrónovú šťavu pridajte do džemu asi v polovici varenia. Na kilogram ovocia sa odporúčajú 3-4 polievkové lyžice. Citrón ako konzervant môžete použiť aj v prípade, že varíte džem úplne bez cukru, napríklad slivkový.

Alkohol

Nebojte, neopijete sa z toho. Džem varte podľa štandardného receptu, nemusíte ho presládzať, pokojne uberte na cukrovej gramáži. Aby bol zdravší, používajte trstinový cukor alebo akýkoľvek iný než klasický biely. Alebo nedajte žiaden, ešte lepšie. No a tesne pred odstavením džemu zo sporáka doň prilejte kvalitný alkohol. Odporúča sa koňak, môže byť však aj whisky či kvalitná pálená slivovica. Netreba veľa, štamperlík na dve kilá ovocia postačí. Povarte zhruba minútu a prelievajte do fľaštičiek. Alkoholom sa zvýrazní chuť ovocia a džem sa nepokazí.

Trstinový cukor

Netreba ho priveľa, akurát je to náročné na čas. Ak chcete konzervovať džem trstinovým cukrom, potrebujete na to aspoň dva dni. Najprv ovocie zaparte vriacou vodou, zasypte cukrom v pomere 3 diely ovocia, 1 diel cukru a nechajte odstáť. Po ôsmich až dvanástich hodinách zmes krátko povarte – 5-10 minút a zas nechajte rovnakú dobu odstáť. Potom znova varte, keď začne hustnúť, odstavte zo sporáka. Celý postup aj s 8-12-hodinovou pauzou zopakujte ešte raz a potom máte džem hotový.

Jablčný ocot

Pridávame ho do džemu v poslednej tretine varenia. Ak sa rozhodneme pre pečený džem, môžeme ním už zaliať ovocie hneď na začiatku pred vložením pekáča do rúry.

Teplo

Využíva sa najčastejšie pri varení slivkového džemu, ktoré je tak náročné na čas, že sa zdá byť nekonečné. Okrem ovocia však pri konzervácii teplom nepotrebujete vôbec nič. Ovocie, napríklad spomínané slivky, sa varia (a varia a varia) až do zhustnutia. To trvá dlhé hodiny, po ktorých treba ešte džem v hrncoch dosušiť v rúre. Až tak ho môžeme preliať do fliaš. Je to časovo náročné, výsledná chuť však stojí za to!

Soľ

Áno, aj také sa dá. Ovocie na plechu posypte troškou soli (zhruba 200 gramov) a pokvapkajte jablčným octom. Dajte zapiecť, aby sa odparila voda. Potom zmixujte a nalejte horúce do pohárov. Netreba ani sterilizovať, ale kto chce, môže. Pozor, tento džem nie je sladký okamžite, na dozretie treba niekoľko týždňov, najlepšie štyri až šesť.

Med

Použijete ho namiesto cukru. Džem bude sladký a zdravší. Dbajte na to, aký med máte. Napríklad agátový môže byť v džeme cítiť, čo ale zas nemusí byť na škodu. Hlavne, aby bol kvalitný.
Ak by ste si chceli pozrieť ešte najobľúbenejšie fotorecepty na prípravu džemov bez konzervantov, tu je 10 tipov portálu Varecha.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >