
Obľúbená prísada do koláčov, buchiet alebo len tak na chlieb. Uvarte si džem doma a bez chémie.
Foto: shutterstock.comPonúkame sedem tipov na konzervovanie džemu prírodnými látkami aj s jednoduchými receptami. Nech sa páči.
Džemy deti milujú, najväčším problémom tejto sladkej ovocnej pochúťky je, že má málo vitamínov (ničia sa dlhým varením), veľa cukrov a často i chemických konzervantov. Ako si uvariť aspoň trochu zdravší džem? Inšpirujte sa niektorým z našich tipov.
Obľúbená prísada do koláčov, buchiet alebo len tak na chlieb. Uvarte si džem doma a bez chémie.
Foto: shutterstock.comNemusíte ich kupovať a na rozdiel od tých z obchodu viete presne, čo jete. Dnešné naše recepty sú na domáce nátierky, ktoré pripravíte veľmi rýchlo a sú na nerozoznanie od tých z obchodu.
Čítate zloženie potravín, keď nakupujete? Obaly prinášajú dôležité informácie, žiaľ, veľmi často príliš malým písmom a neraz aj málo zrozumiteľným spôsobom. Na čo výrobcovia chcú, na to nás upozornia a naopak. Čítať zloženie výrobkov sa ale oplatí, aj keď ani tak nemá človek vždy istotu, že sa text na obale zhoduje s realitou vnútri.
Čo so starým chlebom alebo pečivom? Niekto ho suší a zomelie na strúhanku, ak však práve nemáte nič iné poruke na rýchlu večeru, môžete z neho vyčarovať aj chuté jedlo. Bez toho, aby si ostatní všimli, že je starý. Tu je 12 tipov ako.
Teplé počasie sa ešte nelúči, a tak ani jedálniček zatiaľ nemusíte ladiť do jesenných tónov. Ak premýšľate, čo letného si ešte pripraviť pred nástupom chladnejšieho počasia, dobrý tip ponúka výživová poradkyňa, modelka a vášnivá kuchárka Mirka Luberdová. Recept na kuracie mäso s rímskym šalátom a bielym dresingom určite vyskúšajte.
Nedarí sa vám šetriť? A príčinou nie je len inflácia, ale možno aj to, že neviete, ako peniaze zbytočne nemíňať? Pomôže vám pravidlo 50-30-20.
Pre veľa žien je to problém najmä po lete. Horúce slnko v kombinácii s vodou dáva vlasom zabrať a rozštiepené končeky riešia najčastejšie návštevou kaderníčky. Dá sa nežiaducemu skráteniu vlasov aj vyhnúť? Skúste niektorý z týchto domácich receptov.
Isteže, nedá sa povedať: Jedzte toto a nikdy neochoriete. Napriek tomu sú potraviny, ktoré podľa viacerých štúdií dokazujú, že môžu byť spojené s nižším rizikom vzniku rakoviny. Upozorňuje na to odborník, niekdajší riaditeľ Národného ústavu detských chorôb bývalý hlavný odborník ministerstva zdravotníctva na gatstroenerológiu, najnovšie dekan Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity Ladislav Kužela.