Zdravotní klauni zo Slovenska zmiernia traumu viedenských rodín po teroristických útokoch

TASR, 11. novembra 2020 o 04:21

Slovenskí zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors sa na znak spolupatričnosti a podpory pripoja k svojim zahraničným kolegom z medzinárodnej organizácie Red Noses International a ponúknu online predstavenia slovenským rodinám vo Viedni.

Zdravotní klauni pomôžu aj v Rakúsku.

Foto: Červený nos Clowndoctors

Umelecký riaditeľ slovenského združenia Pavel Mihaľák komentoval, že tragédiu vnímajú citlivo aj preto, lebo vo Viedni sídli centrála Červených nosov a tiež Medzinárodná škola humoru, kde sa vzdelávajú aj slovenskí profesionálni zdravotní klauni.

„Vnímame, že potreba ľudského kontaktu a psychickej podpory formou humoru je väčšia ako kedykoľvek predtým, zvlášť, keď nás pandémia núti obmedzovať osobné stretnutia. Preto nás oslovila myšlienka, že spojíme svoje sily s ostatnými klaunskými organizáciami v online priestore a preukážeme tak solidaritu s Viedenčanmi," zdôraznil.

Online vystúpenia sa budú realizovať do štvrtka 12. novembra. Za Slovensko sa zapojí deväť zdravotných klaunov, ktorí cez videohovory potešia slovenské rodiny žijúce vo Viedni.

Riaditeľka a spoluzakladateľka medzinárodnej organizácie Monica Culen rovnako zdôraznila potrebu sociálneho spojenia. Považuje ho za dôležitý prvok na udržanie zdravia a odolnosti. „Preto som nadšená, že všetky organizácie Červených nosov ponúkajú aktuálne Viedenčanom bezplatné online klaunské návštevy vo viacerých jazykoch. Pretože pravý úsmev je zdrojom sily, ktorá povzbudzuje ľudí okolo nás," dodala.

Celkovo sa do projektu zapojí vyše 40 klaunov z rôznych krajín, ktorí budú vystupovať v nemčine, slovenčine, arabčine, chorvátčine, češtine, maďarčine, poľštine, slovinčine, litovčine, španielčine, francúzštine a ďalších jazykoch.

Červený nos Clowndoctors ponúka aj na Slovensku bezplatné klaunské návštevy formou videohovorov deťom v nemocničnej či domácej liečbe. Klaunskú návštevu online je možné si zarezervovať. Od začiatku pandémie realizujú zdravotní klauni online vystúpenia aj pre seniorské zariadenia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >