Zamerajte sa na silné stránky vašich detí, načúvajte. 9 múdrych rád, ako sa stať prirodzenou autoritou

Patricia Poprocká, 26. apríla 2021 o 05:02

Chceme-nechceme, každý rodič je vodcom. On ukazuje dieťaťu, ako zvládať náročné situácie, ako sa správať k druhým, ako riešiť konflikty. Vodcovstvo však nie je o vydávaní príkazov a ich kontrolovaní, ale o osobnom príklade. Čo vám pomôže byť dobrým vodcom?

Riešte viac pozitíva ako negatíva a od detí očakávajte vždy to najlepšie, sú niektoré z devätora múdrych rád pre dobrého vodcu.

Foto: shutterstock.com

Vraví sa, že dobrým vodcom sa človek rodí, ak sa však necítite byť prirodzenou autoritou, nemusíte si zúfať. Dobrým lídrom, ktorý sa ľahko nenahnevá, ktorého len tak niečo nerozhádže, a ktorý sa dokáže zameriavať na pozitívne stránky viac než negatíva, sa možno aj stať. Švédsky režisér a spisovateľ Kay Pollak vo svojej knihe Žiadne stretnutie nie je náhodné ponúka tieto rady:

1. Urobte si zoznam dobrých vlastností všetkých členov tímu (rodiny) a na tie sa sústreďte. Hovorte o nich, premýšľajte o nich, aby ste sa s týmto postojom zžili. Nebojte sa zmeniť uhol pohľadu, ak treba.

2. Zamerajte sa na silné stránky a prednosti toho ktorého človeka viac než na tie slabšie. Hovorte o nich, posilníte ich tak ešte viac a nebudete míňať energiu na slabiny. Nik nie je dokonalý a každý z nás v niečom vyniká, v niečom zaostáva.

3. Očakávajte od detí to najlepšie. Kay Pollak prikladá sile myšlienky veľký význam, napokon, nie je jediný. Vo vzťahu rodič-dieťa je toto puto ešte významnejšie, dieťa je tak naviazané na rodiča, že často podvedome plní jeho očakávania. Nemusí to byť vždy len „pozor, spadneš!“, skúste mať aj pozitívne očakávania a uvidíte tú zmenu!

4. Urobte si zoznam potrieb každého člena vašej rodiny a snažte sa ich uspokojiť najlepšie ako viete.

5. Vytvorte doma pocit istoty. „Čím väčší pocit istoty človek má, tým viac môže byť sám sebou. To uvoľňuje energiu a posilňuje vzťahy,“ konštatuje Kay Pollak.

6. Pri črtajúcom sa konflikte, skôr než sa pustíte do hádky či zvýšite hlas, si spomeňte na čarovných sedem slov: Na tom, čo mi hovoríš, niečo je. Je to ťažké, ale skúste pripustiť, že aj ten druhý môže mať trošku pravdy.

7. Ak cítite hnev alebo smútok, pripomeňte si ďalšiu múdru vetu: „Nie som nahnevaný preto, prečo si myslím, že som.“ Ako tomu rozumieť? Väčšinou sme presvedčení, že za naše negatívne pocity môžu druhí, pretože sa k nám nesprávali tak, ako by sme chceli. Keby boli iní, všetko by bolo lepšie, myslíme si. Nie je to však tak. Za svoje pocity si môžeme naozaj sami. Ak sa teda nebudeme najbližšie cítiť príjemne, skúsme pátrať po skutočných príčinách tohto pocitu. „Skúste to pochopiť aspoň na jednom príklade a postupne vám to začne byť jasné takmer v každej situácii,“ odkazuje Kay Pollak s tým, že to prinesie obrovský pokrok v osobnostnom vývoji.

8. Aj ten najlepší vodca sa má čo naučiť od iných. Preto načúvajte ostatným bez ohľadu na vek.

9. A na záver ešte múdrosť, ktorú vštepujte aj deťom: „To, čo sa mi deje, sa deje preto, aby som sa mohol niečo naučiť.“ Nie je to vždy jednoduché, najmä ak sa kopí problém za problémom, zastaviť sa a získať nadhľad je naozaj niekedy ťažké, pripomenutie si tejto vety môže byť dobrým začiatkom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >