Veďte si zápisník, zoberte voľno. Päť vecí, ktoré vám pomôžu byť skvelým rodičom

Patricia Poprocká, 30. januára 2020 o 04:29

Aby sme sa stali výbornými rodičmi, musíme sa stať výbornými ľuďmi, konštatuje odborník na líderstvo a dosahovanie osobného úspechu Robin Sharma v knihe Rodinná múdrosť od mnícha, ktorý predal svoje Ferrari. Cesta k tomu nie je až taká zložitá, sám ponúka aj návod.

Aby človek dokázal byť milý a láskavý k deťom, musí byť spokojný sám so sebou.

Foto: shutterstock.com

Základom je, aby sa človek popri rodičovstve dokázal venovať aj sebe. Samozrejme, nie na úkor detí, nájsť si každý deň čas na osobnú regeneráciu je ale nevyhnutné. Len človek, ktorý je spokojný sám so sebou a v živote sa cíti dobre, môže konať dobro.

Ak teda rodič chce mať na deti dostatok energie, trpezlivosti či láskavosti, musí sa cítiť dobre predovšetkým on sám. Robin Sharma ide ešte ďalej, dokonca vraví, že aby človek dokázal skutočne milovať svoje deti, musí zdravo milovať predovšetkým seba.

V spomínanej knihe Rodinná múdrosť odporúča týchto päť jednoduchých krokov:

1. Vstávať skoro

V knihe to Robin Sharma nazýva stať sa členom klubu „Ráno o piatej“. Prínos skorého vstávania vidí najmä v psychologickej výhode, ktorú človek získa. „Kým ostatný svet ešte spí, ty si už hore a venuješ sa tomu, o čom iní ľudia vedia, že je dôležité pre dobrý život, ale nemajú na to čas,“ vysvetľuje v knihe.

Pod tým „dôležitým“ myslí čokoľvek, čo človeka obohatí – napríklad čítanie dobrých kníh, meditáciu, prechádzku, alebo hoci len pozorovanie východu slnka.

2. Pracovať na duševnom rozvoji

Využiť na to človek môže práve tú hodinku navyše, ktorú skorým vstávaním získa, môže si ju ale nájsť aj v inú časť dňa. Múdrosti získa z kníh, ale tých naozaj múdrych, kde človek nájde inšpirujúce myšlienky.

Čítanie však nie je všetko, Robin Sharma spomína aj meditáciu alebo aspoň vizualizáciu svojho ideálneho dňa či ideálneho života. K tomu odporúča príjemnú hudbu, alebo aj príjemnú činnosť, ktorá človeka napĺňa, hoci napríklad práca v záhrade.

3. Cvičiť

V zdravom tele zdravý duch nie je len fráza, ktorú v socializme v školách povinne lepili na nástenky. O telo sa treba starať, a to pravidelne. „Snažiť sa o fyzickú dokonalosť je výborný spôsob, ako dosiahnuť celkovú dokonalosť,“ zdôrazňuje Robin Sharma.

Človek si športovaním pestuje pevnú vôľu, prekonáva vlastnú pohodlnosť a posúva aj vlastné hranice, keď zvyšuje úroveň cvičení. Učí sa sebakontrole, keď sa popri cvičení zdravo stravuje a odoláva reklamným trikom.

Odborník na líderstvo upozorňuje, že lenivosť je prirodzená, aleže sa ráta každý pokrok. „Vždy, keď sa prinútiš zájsť do telocvične v deň, keď na to nemáš veľkú chuť, staneš sa o trochu silnejšou. Vždy, keď v chladný zimný deň pôjdeš behať, aj keď ostať pod dekou je také lákavé, staneš sa trochu lepším človekom. Venovať sa zlepšeniu fyzickej kondície je skvelý spôsob, ako si zlepšiť charakter,“ konštatuje Robin Sharma.
Nie je šľachetné byť lepší než ostatní, šľachetné je byť lepší, než si bol predtým.

Človek cvičením získa duševnú silu, trpezlivosť, aj celkový pocit šťastia. Viac než o fyzickú krásu by sa mal však aj pri cvičení snažiť o zlepšovanie svojho vnútra, svojho ja. „Nie je šľachetné byť lepší než ostatní, šľachetné je byť lepší, než si bol predtým,“ pripomína Robin Sharma staré indické príslovie.

Upozorňuje však aj na inú dôležitú vec: „Vždy, keď neurobíš, čo je správne, posilníš zvyk robiť to, čo je nesprávne.“ Vynechané cvičenie teda podľa neho posilňuje zvyk necvičiť, a čím viac tréningov človek vynechá, tým väčší zvyk necvičiť si vypestuje.

Toto podľa neho platí aj v iných životných situáciách – keď niekomu nepoďakujeme, alebo keď sa pre únavu odmietneme venovať deťom, posilňujeme zvyk neďakovať, nevenovať sa deťom. Ten môže dokonca prerásť až tak ďaleko, že nahradí ten pôvodný pozitívny zvyk.

4. Zobrať si voľno

Robin Sharma odporúča šesť alebo sedem hodín týždenne, kedy by si mal človek vyhradiť čas na to, čo mu robí radosť, a k čomu sa počas týždňa nevie dostať.

Pre matky to znamená čas bez detí, kedy získajú priestor oddychovať a premýšľať. Expert dáva pár tipov ako masáž, prechádzku, čítanie kníh pri šálke horúcej čokolády, tanec naboso v tráve, pozorovanie hmyzu, v podstate čokoľvek. Hlavné je, aby bol pri tom človek naplno prítomný, sústredený na danú činnosť. Expert v tom vidí príležitosť naplno precítiť svoj život.

5. Viesť si zápisník

Aby sa v tom celom, a najmä v sebe človek dobre vyznal, najlepšie je spísať si veci na papier. Robin Sharma radí ľuďom, aby si viedli si zápisník. Niečo ako denník, kde však udalosti aj analyzujeme a hodnotíme. Teda napríklad čo sme urobili, prečo, a aké ponaučenie sme z toho získali.

„Lekárske výskumy potvrdili, že si stačí 15 minút denne zapisovať do osobného zápisníka, aby sa zlepšilo zdravie, fungovanie imunity i životný postoj,“ vraví Robin Sharma.

No čo myslíte, dáte sa na to?


ANKETA:

Vyskúšate rady Robina Sharmu?

68,0%



8,0%



4,0%



0,0%



20,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >