Vyzujte topánky, hitom je barefoot! Kedy a pre aké deti je táto obuv vhodná

pt, 3. marca 2019 o 12:50

Kedysi naši predkovia chodili naboso a nemali problémy s plochými nohami, zlým držaním tela či krivou chrbticou. Dnešný trh reaguje na tento jav tovarom – obuvou simulujúcou chodenie naboso, z angličtiny prebratý názov barefoot (bosé nohy). Ide o revolučný objav či len marketingový ťah?

Naboso je prirodzene. Po asfalte už menej.

Foto: shutterstock.com

Odjakživa platilo – proti plochým nohám sa bojuje vyzutím topánok. Chôdza naboso po hrboľatých povrchoch najlepšie vyformuje chodidlo do správnej podoby. Aj dnes sa deťom, ktoré majú ploché nohy odporúča chodenie po kamienkovom koberčeku.

Pomôže teda v rámci prevencie, keď deťom kúpime topánky s tenučkou podložkou, ktorá nohu bude chrániť od nečistôt, a budú v nej mať pocit, ako keby chodili bosé?

Jednoznačné áno ani nie v tomto prípade nie je. Naši predkovia chodili bosí a ploché nohy nemali. Nemali však ani betónové či asfaltové chodníky. Bosí chodili po prirodzených terénnych nerovnostiach, poľných cestách, kamenných cestách a lesoch.

Keď však využívame vymoženosť tvrdých hladkých povrchov, ktoré sú v rozpore s tým „prirodzeným“ v nás, odborníci odporúčajú nohu chrániť a používať obuv na to prispôsobenú – podrážkou i stavbou.

„Na bežné mestské povrchy ako asfalt, betón, dlažba, linoleum, plávajúca podlaha dlhodobé nosenie barefoot obuvi neodporúčame. Nemajú odpružený podpätok a členky pri chôdzi môžu byť viac zaťažené,“ vysvetľuje Janka Knapková z oddelenia rozvoja a technológie obuvi spoločnosti Protetika.

Okrem toho sú tu podľa nej aj iné problémy – napríklad v lete býva horúci a tenká podošva nemá také izolačné vlastnosti ako bežná obuv.

Janka Knapková pripomína, že barefoot obuv je vhodná len pre úplne zdravé nohy a na aktivity na rozmanitom a neagresívnom povrchu ako tráva, hlina, piesok či štrk.

Samozrejme, môžu ju mať aj deti, nie je však univerzálnym liekom ani prevenciou na problémy s chodidlami.

„Barefoot podľa nášho názoru súvisí viac zo životným štýlom. Riešenia pre zdravé detské nôžky sú oveľa komplexnejšie ako je konštrukcia jedného druhu obuvi,“ uzatvára odborníčka. Deti by mali by mali mať aspoň 3 –4 páry obuvi, podľa toho, kde a čo robia.


ANKETA:

Čo si myslíte o barefoot obuvi?

62,0%



2,2%



17,2%



18,6%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJankaca 3. marca 2019 o 10:09

    Musela som si dať tú námahu a zaregistrovať sa, aby som mohla napísať komentár. Akosi mi uchádza pointa celého tohto článku. O čom vlastne je? O tom, že si máme všetci kupovať 3-4 topánky? Celý tento článok mi príde ako výsmech filozofie barefoot. Návrat k prírode? To akože vážne? Pani redaktorka viete vlastne o čom barefoot je a prečo ho toľkí ľudia nosia? Ja Vám to poviem. Je to preto, že do štandardných topánok, ktoré všetci propagujete ako tie zdravé sa normálnemu bežnému človeku vmestia 4 prsty a nie 5. Prsty sú tam poskrúcané a dochádza ku vzniku haluxov, kladivkových prstov. V dôsledku podpätkov dochádza ku skracovaniu achiloviek, nesprávnemu držaniu tela a takto by som mohla pokračovať ešte hodinu. Prvým a najdôležitejším kritériom barefoot obuvi je dobrá a priestranná špica, do ktorej sa každému dieťatku vojdu všetky pršteky bez toho, aby ich malo poskrúcané alebo nebodaj niektorý zdvihnutý vo vzduchu, lebo nemá miesto. Keď nie je splnené toto kritérium, tak môže byť topánka ohybná ako chce.

    A milá protetika, keď si myslíte, že barefoot topánky nie sú vhodné na tvrdé povrchy, tak Vás poprosím, aby ste svoju novú BF radu s priestrannou špičkou robili aj s tvrdou podrážkou a konečne nebude toľko ľudí so zdeformovanými nohami. Alebo je priestranná špička vhodná len na mäkké a nerovné povrchy?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarLesp 3. marca 2019 o 20:15

    Tak toto bol "super odborny" clanok. Uz ten nadpis hovori za vsetko.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >