Môže mať dieťa obuv po súrodencovi a sú lepšie suché zipsy či šnúrky? Čo všetko treba vedieť o detských topánkach

Patricia Poprocká, 15. februára 2019 o 12:01

Patríte k tým, ktorí na konci zimy pri prehadzovaní skríň triedia, čo už vyhodiť a čo ešte nechať pre súrodenca? V prípade oblečenia je to v poriadku, topánky ale radšej mladším deťom nenechávajte. Môže im to poškodiť zdravý vývoj nôh.

Správna obuv je pre deti dôležitá, takmer polovica predškolákov má ploché chodidlá.

Foto: shutterstock.com

Vyzerá ako nová, dostatočne spevňuje nohu, má ešte peknú aj podrážku, nestála málo, akurát je už malá. Tak prečo by ju nemohol nosiť mladší člen rodiny? Nuž, nemohol. Každý človek, aj dieťa, má iný typ chôdze, ktorý sa odráža aj na našich topánkach. Ak ich máme nosiť „vychodené“ po inom človeku, deformuje to našu nohu, prípadne celkové držanie tela. A správny postoj je pre rastúce deti veľmi dôležitý.

„Napríklad zodratá podošva na jednej strane topánky vychyľuje zdravú nohu do nesprávneho postavenia , čo má vplyv na celé držanie tela. Stielka obuvi zas môže byť ovplyvnená váhou aj chôdzou pôvodného nositeľa. Sú na nej vytlačené iné individuálne záťažové body, ktoré nútia nohu do neprirodzeného postavenia,“ vysvetľuje Janka Knapková z oddelenia rozvoja a technológie obuvi spoločnosti Protetika.

Pri starších deťoch v neprospech dedenia obuvi hovorí ešte hygienické hľadisko – potenie nôh. Malé deti sa ešte tak nepotia, staršie však už áno, zvlášť ak športujú. U tých háklivejších majiteľov nosených topánok to potom môže vyvolať rôzne kožné ochorenia, niekedy až plesne.

Jana Knapková odporúča, aby každé dieťa malo vlastné topánky, nie zdedené po niekom inom.

Foto: Protetika a.s.

No a napokon, nie vždy musí sedieť aj veľkosť. Ak napríklad boli čižmy staršiemu dieťaťu akurát, no mladší má ešte rezervu, nespoliehajte sa na to, že to spraví hrubšia ponožka. Každé dieťa by malo mať topánky „ušité“ na seba. „Malá, alebo veľká topánka má na svedomí najviac deformít , ktoré sa vyvinú časom – kladivkové prsty, alebo široká noha s padnutou klenbou,“ pripomína Janka Knapková.

Malé deti majú navyše znížený prah bolesti, takže niekedy nevedia správne odhadnúť, či im je obuv malá. Zvyčajne sa ozvú, keď už je naozaj nepohodlná, čo už je neskoro. „Práve malá obuv spôsobuje deťom deformity prstov a chodidla s dlhodobými následkami,“ vraví Jana Knapková.

Čo teda robiť? „Je dobré, ak má obuv vyberateľnú stielku, podľa ktorej môžete kontrolovať veľkosť chodidla,“ radí.

Ako by teda mala správna detská topánka vyzerať?

Pri výbere treba dbať na to, z čoho je vyrobená a na jej konštrukciu. Ako radí Janka Knapková z
Protetiky, najprv treba skontrolovať, či vnútri nie sú hrubé švy, ktoré by mohli dieťa tlačiť pri nosení. Vnútorná stielka by mala byť z prírodného alebo iného savého materiálu, príjemného na dotyk. Vonkajší materiál by mal byť najlepšie prírodný, pretože dýcha, noha sa v takých topánkach neparí.

Čo sa týka zapínania, malo by nohu dostatočne spevniť, aby sa noha nedostala do nesprávneho postavenia. Pevná päta je dôležitá najmä pre deti do šesť rokov, aby sa celé chodidlo potom držalo v správnom postavení.

Na to je potrebná aj správne zapnutá topánka. Odborníci uprednostňujú staré dobré šnúrky pred suchými zipsami. „Je vhodnejšie šnurovanie, lepšie drží nohu ako suché zipsy. Tie sa rýchle zapnú, ale nie je dobre pri nich viditeľné správne zapnutie,“ vysvetľuje Janka Knapková.

Ploché nohy sú medzi našimi deťmi vážny problém, môžu za to zrejme aj nesprávne topánky. Podľa prieskumu Protetiky takmer polovica detí na prvom stupni základných škôl má rôzny stupeň plochonožia, alebo vybočené päty do strán.

Čo je pre deti nevhodné

  • Topánky s úzkou špicou alebo také, ktoré majú celkovo úzky strih – deformuje to prsty

  • Vysoký podpätok – deťom do 14 rokov skracuje achilovku

  • Mäkká časť zvršku okolo päty pri malých deťoch - nepodrží nohu v správnom postavení, môže dôjsť k vybočeniu piat

  • (Zdroj: Protetika)





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >