Čižmičky na nožičky. Ako vybrať dobrú zimnú obuv

Gabriela Bachárová, 24. októbra 2018 o 11:52

Staré sú mu malé, musíme kúpiť nové. Blíži sa zima, a tak sa rodičia vydávajú spolu s deťmi na neobľúbenú výpravu. Do predajne obuvi, zaobstarať topánky na chladnejšie obdobie roku.

Výberu vhodnej obuvi na zimu venujte veľkú pozornosť.

Foto: Shutterstock.com

Stojí to nielen veľa peňazí, ale aj nervov. Môžete si ušetriť jedno aj druhé, ak budete vedieť, akú detskú obuv vybrať. Ponúkame vám zopár dobrých rád.

Detská noha rastie veľmi rýchlo, kupujte preto topánky o niekoľko milimetrov väčšie, ako je chodidlo dieťaťa. Odporúča sa asi desať až dvanásť milimetrov. Na druhej strane nie je dobré vybrať obuv, ktorá je o tri čísla väčšia s cieľom, aby mu vydržala dve sezóny. Nebude sa mu v nej chodiť dobre.

Ako zistiť, či je veľkosť tak akurát? Rodičia obvykle stlačia prednú časť topánky, ale nemusí to byť spoľahlivé, pretože dieťa môže inštinktívne stiahnuť prsty. Nie vždy sa tiež dá kvôli tvrdosti výrobku zistiť, kde presne prsty končia. Predavačky skôr radia vsunúť svoj malíček za pätu. Ak sa vám to podarí, mala by byť dĺžka správna. Aj tento postup sa však dnes začína považovať za zastaralý.

Lepšie je vybrať z topánky stielku (ak sa dá) a dieťa na ňu postaviť. Alebo použiť meradlo, ktoré by v každej dobrej predajni malo byť samozrejmosťou. Problém však je, že každý výrobca používa trochu iné veľkosti, a tak sa hodnota z meradla nemusí vždy zhodovať so skúšanou obuvou.

Rodičia sa pri výbere topánok pozerajú hlavne na to, aby neboli malé či naopak príliš veľké. Na správnu šírku sa často zabúda. Platí, že topánka by nemala byť ani príliš široká ani úzka, inak nebude pre dieťa pohodlná.

Prejdi sa tam a späť


Nestačí, ak si dieťa topánky vyskúša v sede. Musí sa postaviť a trochu sa v nich poprechádzať v predajni. Môžete sa ho opýtať, ako sa mu v nich chodí, ale nie vždy dieťa odpovie pravdivo, pretože sa mu napríklad páčia srdiečka, ktoré sú na topánkach vyobrazené, a chce ich stoj čo stoj. Aj keď ho budú tlačiť. Podstatné je, aby ste vy spolu s predavačkou videli, ako sa ratolesti v topánkách chodí, či sa mu nevyzúvajú alebo či nekriví tvár, pretože ho tlačia.

Topánka má byť ľahká. Myslite na to, že dieťa ju bude mať na nohe podstatnú časť dňa. V zime deti chodia naobliekané, už to je pre ne záťaž a ak budú mať aj ťažké topánky, guľovanie či iné zimné radovánky ich budú baviť o to menej.

Dôležitou vlastnosťou topánky je aj ohybnosť, a to hlavne v prednej časti. Prsty sa v obuvi potrebujú hýbať. Príliš mäkká by však nemala byť podrážka. Je nutné, aby držala nohu stabilnú. Nevhodná je aj nadmerná tvrdosť podrážky, chôdzu to sťažuje.

Nepremokavosť by u zimnej obuvi mala byť samozrejmosťou, často však stačí prvý sneh a dieťa príde domov s premočenými ponožkami. Nevhodným materiálom je napríklad plyš, s ktorým sa aj pri zimnej obuvi môžete stretnúť veľmi často. Topánky by tiež nemali byť vyrobené z umelých látok, ktoré sú väčšinou nepriedušné. Najosvedčenejšia je stále koža. Je síce drahšia, ale ušetrí vám reklamácie.






Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarKatkagib 24. októbra 2018 o 16:15

    Online nákupy ušetria čas a častokrát aj peniaze. Jedna z možností ako ušetriť nejaké to euro je použiť pri online nákupe cashback portál » www.plnapenazenka.sk/peniaze-spat/555348/...
    cez ktorý sa dostane do obchodu kde si vybral tovar a po prevedení nákupu mu bude na účet tohto portálu vrátených pár % z ceny nákupu. Ak človek nakupuje online, peniaze sa mu zbierajú a je to dobrý spôsob ako šetriť. :)
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >