„Buďte šéf, nie otrok.“ 10 rád, ako prežiť dovolenku s deťmi v rodinnej pohode

Patricia Poprocká, 30. júna 2022 o 04:38

„Priznám sa, tešila som sa, že ideme domov. 10 dní v Bulharsku so sedemročnou dcérkou bolo úmorných. Sofinka vyskúšala snáď všetky atrakcie – od animačných hier cez člnkovanie až po zapletanie dredov, a neustále sa dožadovala niečoho nového, tvárila sa znudene. Vôbec som nezrelaxovala, nenačerpala nových síl.“ Zažili ste na dovolenke niečo podobné ako Pavlína?

Radosť pre všetkých, to je hlavné poslanie rodinnej dovolenky. Užite si ju!

Foto: Shutterstock.com

Dovolenka s dieťaťom je pre mnohých rodičov vyčerpávajúca a mnohí ich radšej odložia. „Ja na dovolenku bez mojej mamy zásadne nechodím. Ona rada robí deťom pestúnku a my s manželkou môžeme vypnúť. Jedine vtedy je to pre nás dovolenka a spokojní sme všetci piati,“ hovorí Jaroslav, otec dvoch školopovinných detí.

Ešte radikálnejší prístup volila Simona, tiež matka dvoch dievčat, ktoré sú ale ešte v škôlke. „Samozrejme, že sa deťom venujem. Ale ak chcem ísť na dovolenku, tak deti nechám doma mame a na týždeň vypadnem sama s partnerom. Dovolenka je pre dospelých, aby si oddýchli od detí a mali na nich dostatok energie potom,“ opisuje svoj prístup.

Dá sa stráviť dovolenka tak, aby ostal vlk sýty aj ovca celá, aby si teda na spoločnom výlete oddýchli aj rodičia, a zároveň aby deti nemuseli ostávať doma? Stopercentnú záruku nikdy človek nemá, ponúkame však 10 tipov, ktoré môžu dovolenku s deťmi premeniť na príjemný zážitok pre všetkých zúčastnených, malých i veľkých.

1. Majte reálne očakávania

Ak idete na dovolenku s deťmi, s veľkou pravdepodobnosťou nebudete vymetať nočné kluby a diskotéky. Rátajte skôr s prechádzkou po večernej promenáde a posedením v reštaurácii – na večeri, pri drinku či zmrzlinovom pohári. S úplne malými deťmi však nemusí vyjsť ani to, uspokojte sa aj s posedením na terase pri pohári vína a príjemným pocitom, že vaše malé poklady spia vedľa po peknom dni a vy máte chvíľu pre seba.

2. Nebuďte im otrokom

Áno, ste na dovolenke, aby mali deti pekné dni, nezabúdajte však na to, že vy ste šéf. Vy určujete program, kam sa pôjde, čo sa bude robiť. V tomto prípade treba vymedziť láskavé hranice v duchu klišé „spokojný rodič, spokojné dieťa“. Pokojne dieťaťu vysvetlite, že keď bude staršie a bude chodiť na dovolenky samé, môže si určiť program podľa vlastného výberu, teraz ho organizujete vy. Dieťa si nájde to svoje potešenie pri turistike rovnako ako pri leňošení na pláži. Malo by však cítiť z vás istotu, že líderstvo máte pevne v rukách.

3. Deľte povinnosti

Rovnako ako doma. Podeľte si práce, napokon, čím, skôr sa urobia, tým skôr môžete robiť zábavnejšie veci. Určite deťom ich činnosti – či už na deň alebo na týždeň. Jedno bude vynášať smeti, druhé prať plavky, tretie zametať... Úplne obyčajné dovolenkové povinnosti dodajú deťom pocit výnimočnosti a zároveň aj spolupatričnosti, že ste tu jeden tím – s prácou i hrami.

4. Hrajte sa

Je to dôležitá súčasť rodinnej dovolenky. Samozrejme, aby ste si oddýchli aj po svojom, nehrajte sa s deťmi neustále, vyčleňte si na ne však čas. Hodinku–dve denne, napríklad večer pred spaním si s nimi zahrajte karty, človeče, dostihy, monopoly, čokoľvek. S chutným občerstvením sa im takéto večery zapíšu do pamäti na celý život.

5. Nechajte im voľnosť

Vtedy prichádza zlatá chvíľka pre vás. Nechajte ich, nech idú chytať ryby, prejsť sa po okolí, hrať sa ako chcú. Nech si čítajú (knihu, nie mobil), alebo pokojne aj nech nič nerobia. Nečinnosť je dôležitá pre detský mozog zvlášť. Ešte ľahšie to máte, ak ste na dovolenke s ďalšími priateľmi, ktorí majú deti, prípadne ak si vaši potomkovia sami nájdu nejakých kamarátov. Nechajte ich chvíľu bez dozoru, doprajte im vlastné malé dobrodružstvá.

6. Vytvorte im atrakcie

Nie za každú cenu a netreba ani každý deň, je však dobré, ak sú deti v radostnom očakávaní. Nemusí ísť ani o veľké veci, stačia maličkosti, hoci aj obyčajná zmrzlina. Ak ju deťom predostriete ako niečo výnimočné, budú sa na ňu tešiť ako na niečo cenné a spravia si z toho malú udalosť. Atrakciou môže byť kadečo, je len na vás, ako čo deťom odprezentujete.

7. Vyhnite sa komercii

Síce z predaja domáci žijú, ak však nechcete dopadnúť ako Pavla v úvode článku, je lepšie sa komercii vyhnúť. Úplne sa to nedá, môžete však z komerčných aktivít spraviť atrakciu, dostupnú raz za čas.

8. Objavujte nové

Nebojte sa malých výprav aj v neznámom prostredí. Objavovanie a spoznávanie nových miest k dovolenke jednoducho patrí. A ak budú deti zaujaté tým, nebudú mrnkať o ďalšiu zmrzlinu alebo jazdu na detskom vláčiku. Naopak, uvidia zas niečo iné, čo ich nejakým spôsobom obohatí, dodá nové zážitky, rozšíri obzory.

9. Vytvorte si rituály

Také malé, dovolenkové, iba vaše. Napríklad že sa ráno pôjdete okúpať do mora, prejsť po pláži, prípadne že si po obede hodinku poleňošíte, čokoľvek, čo vám a vašej predstave o ideálnej dovolenke vyhovuje. Deti sa rady prispôsobia, ak im dokážeme veci vhodne vysvetliť.

10. Odložte mobily

Je to nevyhnutné, aby ste dokázali čas tráviť naozaj spolu, nie vedľa seba. Ak sa dá, používajte ich iba na fotografovanie, prípadne ak potrebujete niečo vyhľadať v súvislosti s práve trávenou dovolenkou. Samozrejme, je tu ešte komunikácia s blízkymi, napríklad s prarodičmi, s ktorými sa chcete podeliť o zážitky, na tú si tiež vyhraďte s deťmi čas. Surfovanie po internete a sociálnych sieťach však určite počká na doma.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >