8 tipov, ako si jednoducho zabaliť kufor na dovolenku a nebrať so sebou celý byt

Gabriela Bachárová, 1. júla 2022 o 04:15

Ak sa toto leto chystáte stráviť pár dní voľna na Slovensku či v zahraničí, celkom určite vás neminie jedna neobľúbená činnosť – príprava batožiny. Ako to prebieha u vás doma? Chaoticky pobehujete od jednej veci k druhej a napokon zalamujete rukami nad pretekajúcim kufrom, ktorý nemôžete zatvoriť, hoci ste si „skoro nič nezobrali“? Aby ste na mieste zistili, že ste si polovicu vecí zabudli doma? Balenie cestovnej tašky či kufra nie je úplne jednoduchá záležitosť, s trochou šikovnosti sa však môže stať dokonca relaxom, ktorý príjemne naladí na nastávajúce voľné dni.

A môže sa cestovať!

Foto: Sh

1. Pomocník zoznam

Ako na nič nezabudnúť? Vopred si vytvorte podrobný zoznam všetkých vecí, ktoré budete potrebovať. Pokojne si zapíšte aj počet kusov. Tri tričká, dvoje šortky a podobne. Myslite pritom na to, aby sa jednotlivé kúsky dali medzi sebou dobre kombinovať. Zoznam si niekoľkokrát prejdite a podľa potreby doplňte či zredukujte. Nezabudnite najmä na také dôležité veci, ako sú lieky či cestovné doklady.

2. Všetko pekne pohromade

Nedávajte veci hneď do kufra či cestovnej tašky, ale najskôr si ich pripravte na gauč, posteľ či stôl. Získate tak prehľad, čo všetko si chcete na dovolenku zobrať a budete môcť vylúčiť to, čo sa dá nechať doma. Navyše, ak uvidíte veci všetky pohromade, budete mať lepšiu predstavu, či sa vôbec do batožiny zmestia.

3. Redukujte a ešte raz redukujte

Pred dovolenkou máme často veľké oči, a tak zabalíme desať tričiek a pätoro šiat. V skutočnosti z toho využijeme len menšie množstvo a veci len zbytočne prenášame z miesta na miesto a zaberajú miesto v kufri. Buďte minimalistickí a osekajte, čo sa dá. Veď napokon, ak si nejaký kúsok oblečenia zašpiníte, ľahko ho v hotelovej izby operiete. Rátajte s tým, že kufor vracajúci sa z dovolenky je vždy ťažší ako ten, s ktorým ste prišli do hotela či penziónu. Žiadna záhada, od mora či z hôr si radi privezieme nejakú spomienku. Ľahkú batožinu oceníte aj po návrate z ciest, keď sa vám bude jednoduchšie vybaľovať.

4. Prehľadnosť nadovšetko

Veci ako ponožky, spodnú bielizeň či plavky môžete vložiť do igelitových vrecúšok či tašiek, obsah kufra tak získa na prehľadnosti a hneď budete vedieť, čo kde je.

5. Chce to systém

Na dno batožiny položte ťažšie veci, ako sú topánky, kozmetika či knihy. Na to prídu ľahšie veci, najmä oblečenie. Medzery v kufri či taške vyplňte mäkkými balíčkami s ponožkami či spodnou bielizňou. Ak sa bojíte, že sa vám veci v kufri pokrčia, tu je pár trikov, ako tomu zabrániť. Sukňu, šaty či halenku prehnite na polovicu, prípadne oblečenie dajte na seba a rovnako prehnite. Sklady a pokrčenie na látke tak budú nenápadnejšie.

Menej je viac.

Foto: Shutterstock.com

6. Istota je istota

Zvlášť kozmetické výrobky rady narobia v batožine neplechu. Alebo sa vám nikdy v kufri nevylial šampón a nezašpinil všetko okolo? Účinnou pomocou môže byť kozmetická taštička, ktorá nepresiakne. Prípadne „rizikové“ výrobky zabaľte napríklad do igelitového vrecúška a ešte poistite gumičkou.

7. Rolujte všetko, čo ide

Zvyknite si oblečenie rolovať, získate tak v kufri dosť miesta navyše. Tričká, sukne, šaty, šortky. Nemusíte sa báť, že sa pokrčia. Takto môžete veci ukladať aj doma do skríň.

8. Buďte pripravení na nepríjemnosti

Ak na dovolenku cestujete lietadlom, skúsení cestovatelia majú jednu radu na nezaplatenie. Kufor stratený na letisku je mrzutosť, ktorú však zvládnete jednoduchšie, ak si do príručnej batožiny pre istotu zabalíte spodnú bielizeň, ponožky, tričko na jeden deň, zubnú kefku a aj všetky vaše nevyhnutné lieky. Tiež peniaze a doklady majte radšej pri sebe. Do batožiny, ktorú odovzdávate na letisku, v žiadnom prípade nepatria.

Tip: Nie je to síce veľmi ekologické, no väčšina z nás má doma zásobu igelitových tašiek. Zopár z nich si vezmite, igelitky sa na dovolenke vždy hodia. Budete mať kam vkladať použité oblečenie aj si do čoho baliť desiatu na výlet.


Ja sám!
Kufor na dovolenku si deti môžu zabaliť aj samé, stačí malá asistencia zo strany rodiča. Napríklad potomkovi povedzte, že si má zobrať štyri tričká, ale výber už nechajte na ňom. Podporujete tak jeho zodpovednosť a kompetenciu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >