Všetky články

  • Obrázok V Slovenskom raji otvorili prvú detskú ferratu na Slovensku, môžu na ňu aj dospelí

    V Slovenskom raji otvorili prvú detskú ferratu na Slovensku, môžu na ňu aj dospelí

    Na Čingove v Slovenskom raji otvorili prvú detskú ferratu na Slovensku. Podľa autora projektu, bývalého profesionálneho horského záchranára Karola Dzúrika, je určená pre deti od siedmich rokov a vedie k dvom jaskyniam.

  • Obrázok Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť bolesť? Päť najčastejších chýb rodičov

    Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť bolesť? Päť najčastejších chýb rodičov

    Dieťa sa poraní, dostáva bolestivú injekciu, spadne... Nepríjemné situácie, pri ktorých niekto plače, až sa hory či steny ozývajú, iný naopak, statočne znáša bolesť. Väčšina rodičov sa chce slzám vyhnúť. To, či dieťa bude plakať alebo nie, však nie je v týchto prípadoch priorita. Viac než o to, či dieťa plače alebo nie, ide o to, aby sa naučilo bolesť zvládať. A rodič je ten, ktorý mu v tom môže pomôcť správnou reakciou. Čomu je teda dobré sa vyvarovať?

  • Obrázok Slováci vstupujú do manželstva neskôr, rozvádzajú sa aj dlhoročné páry

    Slováci vstupujú do manželstva neskôr, rozvádzajú sa aj dlhoročné páry

    Najčastejšou príčinou rozvodu manželstiev je u oboch pohlaví rozdielnosť pováh, názorov a záujmov.

  • Obrázok Ako cumeľ deformuje detský chrup, pozrite si VIDEO

    Ako cumeľ deformuje detský chrup, pozrite si VIDEO

    Cumeľ občas dokáže utíšiť detský plač, a to je tak z jeho výhod asi všetko. Hoci je v spoločnosti zaužívané, že k malým deťom neodmysliteľne patrí, opak je pravdou. Okrem toho, že komplikuje dojčenie a vytvára zbytočný návyk, ovplyvňuje aj vývoj detských zúbkov. Ako, ukazuje toto VIDEO.

  • Obrázok Má vaše dieťa poruchu pozornosti či je hyperaktívne? Takto to spoznáte

    Má vaše dieťa poruchu pozornosti či je hyperaktívne? Takto to spoznáte

    Ak má dieťa ADHD/ADD, teda hyperaktivitu kombinovanú s poruchou pozornosti, väčšinou sa naša pozornosť upriami na ťažkosti v škole a tréning oslabených funkcií. Myslím najmä pozornosť nás odborníkov a odborníčok. V celom tom kolotoči povinností sa často zabúda na podstatnú časť života s týmito poruchami. Tou sú emócie, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri pomoci rodinám, kde žije dieťa s ADHD/ADD. Zámerne píšem rodinám, pretože búrlivosť emócií zasiahne všetkých.

  • Obrázok Vyzývajú učiteľov, aby v máji učili vonku. Tipy každý štvrtok na Facebooku

    Vyzývajú učiteľov, aby v máji učili vonku. Tipy každý štvrtok na Facebooku

    Dnešné deti trávia vonku menej času ako väzni. „Podľa ankety uskutočnenej medzi rodičmi v desiatich krajinách sveta trávi až tretina detí vo veku päť až dvanásť rokov denne vonku len menej ako 30 minút. Americkí väzni vo väzniciach s maximálnou bezpečnosťou pritom vonku trávia až dve hodiny denne,“ vraví Ivana Poláčková z neziskovej organizácie Živica, ktorá vyzýva učiteľov, aby v máji učili čo najviac vonku.

  • Obrázok Doma bez kýchania. 15 plus 1 tip, ako sa úpravou bytu vyhnúť alergii

    Doma bez kýchania. 15 plus 1 tip, ako sa úpravou bytu vyhnúť alergii

    Jednoduché opatrenia v domácnosti veľmi uľahčia život alergikovi alebo minimalizujú riziko, že alergia prepukne. V bytoch a domoch sú najčastejšími alergénmi roztoče a prach. Takto ich zlikvidujete.

  • Obrázok Mamička Eva: „Deti sa dokážu tešiť z úplných maličkostí.“

    Mamička Eva: „Deti sa dokážu tešiť z úplných maličkostí.“

    Eva Kýšková zo Starej Turej je mamičkou Karolínky (5) a Lucky (7 mesiacov). Ako hovorí v našej každotýždňovej ankete Mamy o materstve: „Na deťoch najviac obdivujem to, ako vnímajú svet okolo seba a ako sa dokážu tešiť aj z úplných maličkostí."

  • Obrázok Zahaľte sa, tu sa také nemôže! Bratislavská reštaurácia zakázala mamičke dojčiť

    Zahaľte sa, tu sa také nemôže! Bratislavská reštaurácia zakázala mamičke dojčiť

    S dojčením vo svojich priestoroch nemá problém len pobočka pražskej banky, ale aj bratislavská reštaurácia. Mamičke Lívii, ktorá počas čakania na jedlo dojčila 21-mesačnú dcéru, tam kázali, aby s tým prestala alebo sa s dieťaťom aspoň nejako prikryla.

  • Obrázok KVÍZ Otestujte sa! Viete dať dieťaťu prvú pomoc?

    KVÍZ Otestujte sa! Viete dať dieťaťu prvú pomoc?

    Chladí sa pri popáleninách ľadovou alebo vlažnou vodou? Čo robiť, keď dieťa uštipne had? Ako dať prvú pomoc pri vdýchnutí potravy? Otestuje si vedomosti, prípadne si ich rozšírte v našom kvíze!

  • Obrázok Vysoký krvný tlak trápi aj deti, v Bratislave zriadili špeciálnu ambulanciu

    Vysoký krvný tlak trápi aj deti, v Bratislave zriadili špeciálnu ambulanciu

    Vysoký krvný tlak je problém, ktorý netrápi iba dospelých. Trpí ním okolo päť percent detí, v prípade obéznych detí je to až polovica. Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave preto prišli s novým projektom, ktorý má za cieľ sledovať deti so zvýšeným rizikom vzniku hypertenzie.

  • Obrázok Toto je nový hit! Karel Gott naspieval dojemný duet so svojou dcérou, pozrite si ho

    Toto je nový hit! Karel Gott naspieval dojemný duet so svojou dcérou, pozrite si ho

    Svoju najnovšiu pieseň Srdce nehasnou naspieval Karel Gott (79) so svojou staršou dcérou Charlotte Ellou, ktorá sa ukázala ako veľmi talentovaná speváčka. Vydali k nej už aj videoklip. Za jeden deň ho videlo už viac ako štvrť milióna ľudí.

  • Obrázok Stará mama má zumbu! V čom sú starí rodičia iní než kedysi a čo sa nezmenilo

    Stará mama má zumbu! V čom sú starí rodičia iní než kedysi a čo sa nezmenilo

    Porovnávame neporovnateľné? Starí rodičia kedysi a dnes, to sú zväčša úplne rozdielne svety. Kým tridsiatnik má za starú mamu osôbku, ktorá pečie buchty či chová sliepky, dnešné staré mamy lajkujú príspevky na facebooku či chodia na welness pobyty. Čo ešte sa zmenilo predovšetkým, a čo naopak, zostáva bez ohľadu na dobu rovnaké?

  • Obrázok Budúcnosť folklóru je aj v našich rukách

    Budúcnosť folklóru je aj v našich rukách

    Voňavé jedlá, zvuk píšťalky, chytľavé tance a výšivky. Farebnosť a originalita slovenských folklórnych tradícií nemusí nevyhnutne patriť do múzea alebo zážitkov prastarých rodičov. Ľudové remeslá dokážu stále živo komunikovať aj so súčasným umením, vedia inšpirovať aj mladšie generácie, vzbudiť ich zvedavosť a fantáziu. Stačí im venovať priestor a podporu.

  • Obrázok Podujatie Rytieri na Devíne sa pre nepriazeň počasia ruší

    Podujatie Rytieri na Devíne sa pre nepriazeň počasia ruší

    Bratislavský hrad Devín mal v sobotu 4. mája preniesť svojich návštevníkov opäť do čias minulých, konkrétne do obdobia uhorsko-tureckých vojen. Prvé z tohtoročných podujatí Rytieri na Devíne sa však konať pre nepriazeň počasia nebude, podujatie odložili na neskoršie. Zrušená je aj akcia Vedecké chodníčky - prehliadka hradu s názvom Vtáctvo hradu Devín, ktorá sa mala konať v nedeľu 5. mája.

  • Obrázok Tiež vozíte deti do školy? V českom meste povedali dosť a stalo sa toto!

    Tiež vozíte deti do školy? V českom meste povedali dosť a stalo sa toto!

    Rodičia dnes vozia deti do školy, hoci to majú z domu doslova len pár krokov. Pred školami sa tak každé ráno tvoria zápchy a hrozia nebezpečné situácie, keď deti prebiehajú medzi zastavujúcimi autami. V českom meste Klecany povedali dosť.

  • Obrázok Ako zvládnuť pôrodné bolesti? Hlavná odborníčka v PR správe propaguje epidurál, dôležité negatíva neuvádza

    Ako zvládnuť pôrodné bolesti? Hlavná odborníčka v PR správe propaguje epidurál, dôležité negatíva neuvádza

    Pocit uvoľnenia a väčšej pohody, opisuje hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pôrodnú asistenciu v tlačovej správe PR agentúry epidurálnu analgéziu, ako riešenie pôrodných bolestí. Hovorí najmä o výhodách, žiadne ďalšie metódy tlmenia bolestí neuvádza. Negatíva epidurálu spomína len okrajovo a dokonca nesprávne informuje, že na plod nemá negatívne dôsledky.

  • Obrázok V prihraničnom rakúskom národnom parku možno v hniezdach vidieť liahnutie bocianov a kaviek

    V prihraničnom rakúskom národnom parku možno v hniezdach vidieť liahnutie bocianov a kaviek

    V informačnom centre prihraničného rakúskeho Národného parku Dunajské luhy (Nationalpark Donau-Auen) v obci Orth an der Donau možno v týchto dňoch nonstop sledovať liahnutie bocianov a kaviek. Umožňujú to kamery vo veži zámku, ktoré smerujú do bocianieho hniezda na vrchole a dvoch vikierových okien, kde sa usadili kavky.

  • Obrázok Úsmev ako dar pozýva na bežecké podujatie The Run Slovakia

    Úsmev ako dar pozýva na bežecké podujatie The Run Slovakia

    Organizácia Úsmev ako dar vytvorila desaťčlenný tím, ktorý pobeží na štafetovom behu The Run Slovakia trasu dlhú 243 kilometrov z Tepličky do Bratislavy. Bežci majú stále možnosť sa registrovať, beh sa uskutoční 14. až 16. júna. Tím Úsmevu ako dar podporí aj olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth. Účasť na pretekoch je pre organizáciu ďalšou z aktivít na podporu detí v náhradných rodinách či detských domovoch.

  • Obrázok HISTÓRIA Pani Lýdia ako jedna z mála detí prežila Terezín: Mama sa so mnou ani nerozlúčila...

    HISTÓRIA Pani Lýdia ako jedna z mála detí prežila Terezín: Mama sa so mnou ani nerozlúčila...

    Rodičov stratila, keď mala deväť. Odviezli ich 52. transportom do Auschwitzu-Birkenau. Dva roky žila pod falošnými dokladmi, keď ju napokon previezli do Terezína. Tam sa pani Lýdia Piovarcsyová ako jedna z mála detí, dočkala konca, keď nad táborom prevzal správu Červený kríž. 1. mája je tomu 74 rokov.

Ďalšie naše weby