7 dobrých rád, ako ušetriť pri nákupe školských pomôcok. Prvák stojí viac ako sto eur

Gabriela Bachárová, 27. augusta 2019 o 05:00

Začiatok školského roka je spojený s veľkými výdavkami. Nemusíte sa s tým zmierovať, skôr hľadajte cesty, ako sa dá ušetriť. Ide to aj v prípade školských potrieb.

Aj na nákupe školských pomôcok môžete ušetriť.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

1. Animovaných hrdinov nechajte v obchode

Drahšie sú často výrobky, ktoré na sebe majú obrázok obľúbeného animovaného hrdinu dieťaťa. Peračník či školská taška s takýmto motívom stoja viac, pretože ich výrobcovia museli zaplatiť držiteľovi ochranných práv za možnosť obrázky používať. O kvalite produktu to však veľa nevypovedá. Nehovoriac o tom, že u detí sa obľúbené postavičky neustále menia, a tak môže výrobok s atraktívnym obrázkom veľmi rýchlo stratiť svoje čaro a zastarať.

2. Na nákupy využite internet

Ak na to máte čas, porovnajte si ceny školských pomôcok v kamenných a internetových obchodoch. Online sa často dajú kúpiť lacnejšie a bude to pre vás aj pohodlnejšie, ako sa tlačiť v papiernictvách, ktoré už pomaly začínajú praskať vo švíkoch. Lacnejšie ako špecializované obchody bývajú aj super- či hypermarkety.

3. Kúpte učebnice z druhej ruky

Ak potrebujete školákovi kúpiť nejaké učebnice, nemusia byť vždy nové. Zadovážiť si ich možno od žiakov vyšších ročníkov alebo použité môžete za lacný peniaz kúpiť aj na internete, stačí trochu popátrať.

4. Na cenu sa nepozerajte vždy, ušetríte

Pri nákupe pomôcok do školy môžete ušetriť aj tým, že sa paradoxne nebudete pozerať len na nízku cenu, ale zameriate sa predovšetkým na kvalitu. To sa týka predovšetkým školských tašiek alebo peračníkov. Zistite si, ktoré značky na trhy sa považujú za najkvalitnejšie a podľa toho sa orientujte. Takéto výrobky vydržia školákovi aj viac rokov a vy nebudete musieť kupovať každý rok nové.

5. Oblečenie kupujte v secondhandoch

Na topánkach sa určite šetriť nevyplatí, ale nové oblečenie do školy môžete s prehľadom kúpiť aj v secondhande. Výber je dnes veľký a kvalita dobrá.

6. Preskúmajte, čo sa dá použiť z minulého roka

Ešte predtým, ako sa vyberiete do obchodu, pozrite sa spolu s dieťaťom, či mu z minulého školského roka nezostali niektoré pomôcky, ktoré môže ešte použiť. Či už sú to potreby na maľovanie, ceruzky a perá, alebo oblečenie na telesnú výchovu. Môžete tak ušetriť pekné peniaze.

7. Rodičia prvákov dostanú stoeurový príspevok

Rodičia prvákov sa tento rok môžu prvýkrát tešiť na stoeurový príspevok od štátu na nákup pomôcok do školy. Rodičia ho dostanú v októbri automaticky k prídavku na dieťa, nemusia tak oň žiadať. Prídavok sa zvýši za ten kalendárny mesiac, v ktorom dieťa prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy.

ŠKOLSTVO: Začiatok školského roka vyjde rodičov prváka minimálne na sto eur

Z najnovších údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že veľká časť školských potrieb medziročne zdražela

Rodičia budú platiť viac
Za školské potreby zaplatia rodičia viac ako v predchádzajúcom školskom roku. Tvrdí to analýza Poštovej banky. „Z najnovších údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že veľká časť školských potrieb medziročne zdražela. Školský zošit v priemere o štyri percentá, poznámkový blok formát A4 či ceruzka o viac ako sedem percent a guľôčkové pero o deväť percent. Približne štvorpercentné zvýšenie ceny sa dotklo aj pastelových farbičiek a výkresov,“ uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Nákup školských pomôcok najviac zaťaží rodinný rozpočet rodín, kde majú prváka. Priemerná cena základných školských potrieb pre prváka sa podľa Poštovej banky pohybuje v rozmedzí od 45 eur a viac v závislosti od vybraných značiek. K tomu treba pripočítať cenu tašky a peračníka, čiže 65 eur a viac. Začiatok školského roka tak vyjde rodičov prvákov na minimálne sto eur, skôr však ešte viac.
(zdroj: SITA)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa