Takmer zázrak! Brnenskí lekári priviedli na svet dieťa mozgovo mŕtvej ženy, ktorú týždne držali na prístrojoch

Gabriela Bachárová, 27. augusta 2019 o 13:17

Lekárom v brnenskej fakultnej nemocnici sa podaril svetový unikát. Niekoľko dlhých týždňov držali na prístrojoch 27-ročnú Evu, ktorej kvôli mozgovej smrti nedávali žiadnu nádej na život, ale nenarodené dieťa sa rozhodli zachrániť.

Dievčatko sa v Brne narodilo cisárskym rezom (ilustračné foto).

Foto: Shutterstock.com

Dvojkilové dievčatko prišlo na svet v polovici augusta prostredníctvom cisárskeho rezu. Od pondelka je už u svojho otecka a staršieho bračeka. Ženu od prístrojov, ktoré jej umožňovali dýchanie, výživu a hormonálnu podporu, po pôrode odpojili.

„Brnenská medicína sa znovu stáva svetovou a lekári z Fakultnej nemocnice zažili ďalší zázrak, ktorý nemá vo svete obdoby. Udržali vitálne funkcie u ženy s mozgovou smrťou po rekordnú dobu a následne došlo k pôrodu," uviedol hovorca nemocnice Pavel Žára. Viac informácií špičková česká nemocnica zatiaľ nechce zverejniť, podrobnosti si chystá na medzinárodnú tlačovú konferenciu, ktorú organizuje na budúci pondelok.

U mamičky Evy to bolo druhé tehotenstvo, prvýkrát otehotnela dva roky po svadbe. V priebehu gravidity však dostala epileptický záchvat. Podstúpila niekoľko vyšetrení, ktoré odhalili takzvanú arteriovenóznu malformáciu v mozgu. To je vrodené ochorenie mozgových ciev. Na poškodenom mieste chýbajú kapiláry, čo sú tenké cievy, z ktorých kyslík prichádza do mozgu. Krv namiesto do kapilár tečie z tepien rovno do žíl. Tie však majú v mozgu tenké steny, nemusia vydržať tlak krvi a prasknú. Dôsledkom je krvácanie do mozgu. K tomu príde počas života až u polovice pacientov, úmrtnosť nie je vysoká, mamička Eva také šťastie bohužiaľ nemala.

Prvýkrát po komplikovanom pôrode priviedla na svet zdravého chlapčeka Matěja a začala s liečbou, podstúpila radiačnú terapiu gama nožom, ktorá mala byť úspešná. Nasledovali pravidelné kontroly a žena užívala lieky na epilepsiu. Po dvoch rokoch od pôrodu všetko vyzeralo byť v úplnom poriadku a lekári žene povedali, že sa môže pokúsiť o ďalšieho potomka. V 16. týždni tehotenstva však už nej malformácia praskla a spôsobila masívne krvácanie do mozgu.

Už pri prevoze sanitkou bola prakticky mozgovo mŕtva. Nebolo jej pomoci, ale dieťa lekári zachránit mohli, to bolo životaschopné a v poriadku. Lekári sa preto rozhodli, že tehotenstvo skúsia udržať do 24. týždňa, takto malé bábätko sa už v dnešnej dobe dá zachrániť. Ženu umiestnili na Kliniku anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny. Lekári udržiavali všetky jej životné funkcie, aby sa plod mohol vyvíjať. Záchrana dieťaťa rovná sa takmer zázraku.

Podľa Českej televízie je podobných prípadov vo svete asi len desať, väčšinou sa dieťa podarilo zachrániť, matku však nie. Prvý prípad pochádza z osemdesiatych rokov, v USA vtedy udržovali pri živote šesť týždňov ženu, ktorá mala zápal mozgu, dieťa prežilo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >