VIDEO: Ako sa dostať z vody, keď sa pod vami preborí ľad?

Gabriela Bachárová, 17. januára 2021 o 04:30

Mrazivé počasie týchto dní konečne umožnilo vyraziť na zamrznuté vodné plochy. Nie vždy však zimné radosti končia dobre. Viete, ako sa zachrániť, keď sa pod vami alebo vaším dieťaťom ľad preborí?

Na ľad bezpečne.

Foto: Shutterstock.com

Krok číslo jedna je dostať sa nad hladinu. Tam sa pokúste chytiť a upokojiť dych, ktorý vám mrazivá voda môže vyraziť. Nesnažte sa zbaviť sa oblečenia, hoci sa to často odporúča. Oblečenie vás nestiahne až tak dolu.

Držte sa zo všetkých síl nad hladinou. Otočte sa smerom, z ktorého ste prišli, to je najistejšia cesta, ako sa dostať na breh, pretože ste ňou už prešli a viete, že je na nej pevný ľad. Položte obe ruky na ľad. Ak máte náhodou pri sebe niečo ostrého, tento predmet vám pomôže dostať sa von z vody, ale nie je nevyhnutný.

Snáď najdôležitejšia rada znie, snažiť sa dostať pomocou pohybu nôh do vodorovnej polohy a po lakťoch sa v horizontálnej polohe vyšplhať von. Poloha v ľahu umožní rozložiť vašu hmotnosť a eliminuje riziko ďalšieho prepadu. Keď sa dostanete z vody, odkotúľajte sa až na breh a bežte do rýchlo zohriať tepla!

Pozrite si nasledujúcu animáciu, ktoré ukazuje, ako sa zachovať, ak k nešťastnej udalosti príde:



Ako poznať pevný ľad?

Pevný ľad s hrúbkou desať centimetrov sa môže vytvoriť, len ak celodenne aspoň dva dni mrzne. Čím dlhšie, tým samozrejme lepšie. Bezpečná sila ľadu pre chodcov a korčuliarov je práve aspoň desať centimetrov, navonok to poznáte podľa toho, že je ľad tmavý a priezračný. Ak má mliečne zafarbenie, nevystupujte naň, táto farba svedčí o možných vzduchových bublinách v ľade.

Ak na vodnej ploche leží sneh, voda mrzne kvôli jeho izolačným vlastnostiam pomalšie. Rovnako je to v prípade vody, ktorá prúdi. Vstupujte na ňu s najvyššou opatrnosťou alebo radšej vôbec nie. Najlepšie sú samozrejme stojaté vody. Nevstupujte na ľad, na ktorom sú viditeľné pukliny či diery alebo je pod ním dobre vidieť tečúca voda.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >